Főoldal > EGÉSZSÉG > Elképesztően jó hatásai vannak a levendulateának

Elképesztően jó hatásai vannak a levendulateának

gyógynövénylevendulalevendulateanyugtatótea
0

Írta:

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt növényünk, amely egyszerre gyógy-, fűszer- és dísznövény is. Nem csak szagolgatni kell különleges illata miatt, hanem fogyasztani is, teája számos jótékony hatással rendelkezik.

Európába a Rómaiak hozták be, mert már az ókorban is meghatározó szerepe volt. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a földre szórva is illatosítottak vele. Aztán arra is rájöttek, hogy teája számos betegséget gyógyít.

Levendulatea készítése: Közvetlen fogyasztásra készíthető forrázattal is és rövid ideig tartó főzettel is. Fontos az edényt minden alkalommal lefedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.

1. Nyugalmat ad

Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet, ösztönzi a sejtfejlődést. Földeríti a búskomor embereket, megnyugtatja az idegeket, és fenntartja a lelki egészséget. Illatával és ízével igazi harmóniát teremt, frissít és regenerál. Ha nyugalomra vágysz 3-4 teáskanál szárított levendulát forrázz le, 10 percig hagyd állni, majd fogyaszthatod tisztán vagy mézzel is.

2. Erősíti az immunrendszert

Remekül felveszi a küzdelmet a fertőzésekkel szemben, csökkenti a gyulladásokat. Antibakteriális, fertőtlenítő hatása miatt meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Ha a légutakat akarod tisztítani, készítsd a levendula teát fodormentával, és naponta háromszor egy csészével fogyaszthatod.

, Image: 254509345, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

3. Védi a szívet

Hatásos szív- és érrendszerhez kapcsolódó betegségek – pl. alacsony vérnyomás – enyhítésében. Ilyenkor 2 teáskanál levendulavirágot forrázz le egy csészényi vízzel, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le és étkezések után fogyaszd.

4. Fejfájás ellen

Enyhíti az izomfájdalmakat és az izomgörcsöket, de még a fejfájást is. Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére is. Ha ezt akarod megszüntetni, akkor 1 liter vízzel forrázz le 20 g szárított levendulát. Ezt hagyd állni 5 percig, majd fogyaszthatod. Ideális kúraszerűen, vagy migrénes időszakban inni.

5. Szépségőrző

Ez nem csak a levendula tartalmú krémekre, szappanokra igaz, hanem a teára is. Hatását kifejti kívül, belül: megnyugtatja a bőrt, serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait és elősegíti a táplálását is. Csillapítja a napégette bőr fájdalmát és a pattanások ellen is megoldás lehet, de még a hajra is hat: szabályozza a fejbőr zsírosságát, és fényesebbé varázsolja a hajkoronát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X