Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a kamilláról

5 kérdés a kamilláról

gyógyítgyógynövénykamillauniverzális
0

Írta: and

Honnan ered? A kamilla, vagy más néven orvosi székfű az egyik legrégebbi és legismertebb gyógynövényünk, amelynek története az ókorra nyúlik vissza. A régi egyiptomiak és görögök a növényt a Napisten ajándékának tekintettek, és különféle betegségek gyógyításra használták. A középkorban az angolszászok a kamillát a kilenc szent gyógynövény közé sorolták, ekkortájt kezdtek az európai alkimisták a […]

Honnan ered?

A kamilla, vagy más néven orvosi székfű az egyik legrégebbi és legismertebb gyógynövényünk, amelynek története az ókorra nyúlik vissza. A régi egyiptomiak és görögök a növényt a Napisten ajándékának tekintettek, és különféle betegségek gyógyításra használták. A középkorban az angolszászok a kamillát a kilenc szent gyógynövény közé sorolták, ekkortájt kezdtek az európai alkimisták a gyógynövényből illóolajokat előállítani, és a következő évszázadokban a növény az egész világon elterjedt. A kamilla két fajtája ismert: az angol (vagy római), és a német (vagy magyar), ami erősebb gyógyhatással rendelkezik. Ma a világon évente több ezer tonna kamillát termesztenek, főleg Argentínában, Egyiptomban és Chilében.

Mire jó?

A kamillakivonatok külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazhatóak, és számos betegségre jelenthetnek gyógyírt.  Sokoldalúságának köszönhetően kiváló görcsoldó, immunerősítő, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító gyógynövény. A kamilla segítséget nyújthat a migrén, a bőrbetegségek, a sebek, az égési sérülések ellen, az ekcéma, a kötőhártya-gyulladás kezelésében, kiválóan támogatja az emésztési folyamatokat, valamint csillapítja a megfázás és a torokfájás tüneteit.

Wellness Cafe-tipp: Ha menstruációs fájdalmaid vannak, 2 kávéskanál szárított kamillavirágot forrázz le egy csésze vízzel, fedd le, áztasd 10 percig, majd szűrd le.

kamilla2.jpg ()

Hogyan szépíti a bőrt?

A kamillát a szépségápolásban is előszeretettel használják. Természetes összetevői révén hatékonyan táplálja és nyugtatja a bőrt, pótolja annak bőr nedvességtartalmát, illetve csökkenti a gyulladásos folyamatokat, Száraz bőr esetén te is készíthetsz otthon egy kényeztető pakolást: 5 evőkanál tejet és 5 evőkanál kamillateát keverj össze, vidd fel az arcodra, majd langyos vízzel alaposan öblítsd le.

Miért nyugtat?

A kamilla nyugtató tulajdonsága ősidők óta ismert, mivel olyan anyagokat tartalmaz, amelyek az agyműködésre pozitív hatást gyakorolnak. A benne lévő apigeninnek köszönhetően a szorongásos zavarok kezelésére is alkalmas, oldja a feszültséget, erősíti az idegeket, csakúgy, mint pl. a Xanax vagy a Valium. A gyógyszerekkel ellentétben azonban a kamillának nincsenek káros mellékhatásai.

Wellness Cafe-tipp: Ha ideges vagy, egy banánt, fél papayát, 8-10 friss vagy szárított kamillavirágot, fél csésze vizet, és egy kis steviát mixelj össze a smoothie-ban. Pár perccel a turmix elfogyasztása után elmúlik a benned lévő feszültség.

Melyek a mellékhatásai?

Megfelelő mennyiségben fogyasztva a kamilla nem ártalmas, ám ha túl hosszú ideig alkalmazod, szédülést, hányingert, vagy ideges nyugtalanságot is érezhetsz.  Fontos tudnod, azonban, hogy a kamillából készült termékek allergizálhatnak, különösen akkor, ha érzékeny vagy a parlagfűre.

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X