Főoldal > EGÉSZSÉG > Küzdj az álmatlanság és nyugtalanság ellen macskagyökérrel!

Küzdj az álmatlanság és nyugtalanság ellen macskagyökérrel!

álmatlansággyógynövényidegességmacskagyökérnyugtatóvaleriana
0

Írta:

A macskagyökér nyugtató és álmatlanságot javító hatását rögtön senki sem vonja kétségbe, ha eláruljuk a tudományos nevét: Valeriana. A macskagyökérfű kellemetlen mellékhatások nélkül ringat álomba, érdemes hát beszerezni belőle, ha nyugalomra vágysz.

Már az ókori görögök körében is igen kedvelt gyógynövénynek számított a macskagyökér. Nevét annak köszönheti, hogy gyökerének az emberi orr számára kifejezetten kellemetlen szaga vonzza a macskákat. Elsősorban fájdalomcsillapító és emésztésserkentő hatást tulajdonítottak a növénynek. A középkorra már akkora népszerűségnek örvendett, hogy szinte egyetlen valamirevaló főzet vagy orvosság sem készülhetett nélküle. Európától Észak-­Amerikáig honos volt, és népszerűsége később sem csökkent.

A gyógyhatású anyagokat – többek között valepotriátokat, valerénsavat és illóolajokat – tartalmazó gyökereket a ültetés második évében érdemes leszedni, ősszel. Ám ha a könnyebb utat választanád, akkor vásárold meg a drogériákban vagy a gyógynövény szaküzletekben.

Ailment Aliment Alimentary Alternative Alternative Medicine Anatomical Anatomy Angiosperm Angiospermae Anti Anxiety Anxiety Asteridae Beverage Biological Biology Biological Function Calm Calming Concept Core Eudicot Cup Dipsacales Disease Disorder Dried Drug Dry Embryophyta Emotion Emotional Emotionally Euasterids II Eudicotyledon Eukaryotae Eukaryote Euphyllophyta Fear Flowering Plant Food Glass Health Herb Herbal Holistic Illness Leaf Leaves Life Science Magnoliophyta Material Medical Medicine Medication Medicinal Medicinally Mental State Mild Natural Nature Nutrition Nutritional Organism Physiological Physiology Plant Plant Anatomy Plant Shoot System Plant Root System Plastic Remedy Root Scoop Sedative Seed Plant Sleep Sleep Disorder Spermatophyta Substance Tea Tracheophyta Tray Treatment Valerian Valeriana Valeriana Officinalis Valerianaceae Vascular Plant Cup of valerian Valeriana officinalis tea with dried herb in a scoop beside it Valerian is medicinally used as a mild sedative in the treatment of sleep disorders and anxiety, Image: 5920122, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Szintetikus altatók helyett

Nyugtató, feszültségoldó hatását manapság idegesség, szorongás, ideges elalvási és alvási problémák esetén alkalmazzák. Hatóanyagai számos gyógyszer alapanyaként szolgálnak, emellett leggyakrabban tea, tinktúra és fürdő formájában is használják. Enyhe görcsoldó hatással is bír. További előnye, hogy míg a gyógyszerek reggeli kábultságot okozhatnak, addig a macskagyökérnek – megfelelő adagolás esetén – nincsenek tompító hatásai. A macskagyökér hatóanyagai befolyásolják az agykérget és a vegetatív idegrendszert, megkönnyebbülést és megnyugvást hoznak. Emellett görcsoldó és lazító hatású, vizsgadrukk ellen is nyugodtan alkalmazhatod. Enyhíti a gyomor és a vékonybél görcsös fájdalmait is.

Felhasználási módok

Fontos tudni, hogy ha orvosi macskagyökeret vásárolsz, csak olyan engedélyezett kivonatot vegyél, amelyik 0,8% valerénsavat tartalmaz. Fogyaszthatod főzetként, ekkor 1-2 kávéskanál szárított gyökeret forrázd le 2,5 dl vízzel, és főzd 5 percig. Vásárolhatod tabletta, cseppek formájában is, ezek recept nélkül kaphatók. Fürdető szerként pedig még a nyugtalan gyerekek számára is alkalmazható.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X