Főoldal > AKTUÁLIS > Hiszem, hogy a kávézás igazi élmény lehet

Hiszem, hogy a kávézás igazi élmény lehet

baristaferenczi attilakávékávézás
0

Írta:

Volt felszolgáló és lehetett volna hajón bártender is, mégis a kávét választotta. Rengeteg kísérletezés, folyamatos kíváncsiság, tanulás, hivatástudat és persze a kávé szeretete, ami folyamatosan előre viszi. Interjúnkban Ferenczi Attilával beszélgettünk.

Mikor kezdtél el a kávéval foglalkozni?

Évekkel ezelőtt, amikor még Békéscsabán dolgoztam felszolgálóként, beiratkoztam egy mixer tanfolyamra. Azt gondoltam, hogy majd megtanulok mindenféle szuper finom koktélt készíteni, közben volt egy pár órás barista gyorstalpaló is. A legnagyobb csodálkozásomra, a kávé sokkal jobban elbűvölt, mint a koktélok, mivel egészen addig nem is ittam kávét. Azonnal eldöntöttem, hogy minél többet szeretnék megtanulni róla, majd lázas kísérletezésbe kezdtem az akkori munkahelyemen. Közben pedig égtem a vágytól, hogy egyre többet és többet tudjak. A másik szenvedélyem akkoriban a labdarúgás volt, de ezzel azóta már felhagytam. Maradt a kávé.

Hogyan képezted magad?

Elolvastam és kipróbáltam a legtöbb dolgot, amit csak lehetett, és elkezdtem ügyelni arra, hogy a végeredmény finom is legyen. A kísérletezést pedig úgy értsd, hogy különböző idő alatt készítettem el egy kávét, különböző vízmennyiséggel. Egy étteremben a vendégek mindig valamilyen kávét kérnek miután jól laktak és minden esetben ez az utolsó benyomás dönti el, hogy ajánlja-e az ismerőseinek a helyet. Több szállodában is dolgoztam, aztán, amikor felköltöztem a kedvesemmel Budapestre már egy kávézóban helyezkedtem el, először természetesen felszolgálóként. Azt tudtam, hogy a vendéglátásban otthon vagyok, hiszen a vendégekkel mindig közvetlen és kedves voltam, de ki akartam magam próbálni baristaként is. Szépen lépdeltem felfelé a ranglétrán, rengeteget tanultam, és egyre gyorsabban fejlődtem.

Neked melyik kávé a kedvenced?

Számomra nincs olyan, hogy legjobb kávé, mert mindenkinek más ízlik. Én legtöbbször filterkávét iszom, eszpresszót ritkábban, de minden fajtát szívesen megkóstolok. Ha betérek egy kávézóba vagy éppen otthon vagyunk és a mamám megkínál eggyel, akkor mindig az a legjobb kávé. Más az, amikor versenyre készülök, mivel minden esetben valami különlegeset szeretnék választani, a különlegesség pedig sajnos túl drága, ahhoz, hogy kávézóban hozzá lehessen jutni. Kevesen tudják, hogy a kávé szezonális, és frissen a legjobb. Nagy a választék, hihetetlen ízvilággokkal.

Mitől jó a jó kávé?

Nem csak az alapanyag lényeges, hanem a kávégép is nagyon fontos, és persze az eszközök és a tisztaság is számít. Kávékészítéshez szűrt vagy tisztított vizet érdemes használni.

Mennyibe kerül egy jó kávégép?

Ez erősen függ attól, hogy otthoni használatra kell, vagy pedig egy kávézóba szánják, mivel egészen más árkategóriába esik a kettő, de nem kell megijedni, nem muszáj otthonra sem több százezerért kávégépet venni, olcsóbban is be lehet szerezni egy jó típust. Természetesen függ a használója igényétől is, mert van, aki kapszulás gépet vásárol, viszonylag olcsón, hiszen gyors, praktikus, jól mutat, könnyű használni és takarítani. Nagy hátránya, hogy a kávé kilónkénti ára minimum 20 ezer forintra jön ki, vagyis baromi drága…  A professzionális gépek azért egymillió fölött kezdődnek.

Fotó: Walla Ádám

Mi az oka annak, hogy már nem kávézóban dolgozol?

Egyrészt nagy kihívásnak érzem, hogy a Goosebumps projektben részt vehetek, rengeteget tanulok, és taníthatok is. Ez a két szempont motivált a döntésemben. A harmadik, hogy egy kicsit szabadabb az időbeosztásom, és így több időt tölthetek a kisfiammal, a családommal. Modern kávégépeket forgalmazunk, tesztelünk, és speciális barista képzéseket tartunk. Mindemellett sok kitelepülésen népszerűsítjük a kávét, ezt is nagyon fontosnak tartom. Hiszem, hogy a kávézás igazi élmény lehet, hogy közösséget teremt, és remélem, hogy egyre többen és többen mennek el jó kávézókba beszélgetni és találkozni, ami önmagában már egy közösségi élmény.

Hogy kerültél ehhez a céghez?

Huszár Ádám hívott, akivel barátok vagyunk, mivel ő is megszállottan kutatja a jó kávékat, ezért nagyon egy húron pendülünk. Ugyanabban a kávézóban dolgoztunk régebben, ott ismerkedtünk meg és összebarátkoztunk. Amikor hívott, egy kicsit gondolkodtam, hogy a barátságot és az üzletet szabad-e keverni, de végül rábólintottam mivel izgatott az újdonság.

Vannak jó kávézók, és van a kávézásnak kultúrája nálunk?

Szerintem egyre jobb a helyzet, egyre több olyan hely nyílik, ahol van lehetőség jó kávét inni. Azt gondolom, hogy lassan beszivárog hozzánk is a kávé kultúrája. Amennyiben nem tudjuk, hogy milyen kávét is szeretünk, abban az esetben tudom ajánlani a különböző itthoni kávés rendezvényeket. Itt a legtöbb budapesti kávézó kiállít és lehet kóstolni a különböző ültetvényekről beszerzett kávékat.

Miért kezdtél el versenyezni?

Amikor még a barista tanfolyamra jártam az akkori oktatóm felhívta a figyelmem, hogy lesz hamarosan egy kávés rendezvény, ahol lesznek kávék, koktélok és borok is. Rögtön tudtam, hogy ott a helyem. Minden elvarázsolt, amit láttam és kóstoltam. Éppen ott rendezték meg a Magyar barista bajnokságot is és a győztes utazhatott Melbourne-be a Világbajnokságra. Ekkor még csak gondolat volt, hogy egyszer én is ott állhatok majd. Szeretem a kihívásokat, és ki akartam próbálni a tudásomat. A legfontosabb viszont az volt, hogy tanulhassak. Egy versenyen nagyon sok jó ötletet, technikát lát az ember, szóval mindenképp érdemes belevágni.

Attila eddigi eredményei

  1. november 9. és 12. között rendezték meg Szöulban a Barista Világbajnokságot (World Barista Championship). Ferenczi Attila is részt vett és képviselte hazánkat.

Korábbi versenyeken elért eredményei:

2016. Magyar Barista Bajnokság – 2. hely

2017. Magyar Latte Art Bajnokság – 7.hely

2018. Magyar Cup Tasters Bajnokság – 5.hely

2017. Magyar Barista Bajnokság – 1. hely

Fotó: Walla Ádám

Nem gondolkodtál még azon, hogy saját kávézót nyiss?

De, és egyszer biztosan meg is teszem, de addig még sokat kell tanulnom, sok olyan dolog van, amit ki akarok próbálni, meg akarok ismerni. A pörkölést is szeretném megtanulni, el szeretnék menni kávéültetvényekre, mivel ott kezdődik az egész folyamat. Dolgoztam több kávézóban is és így volt alkalmam látni, hogy éppen mi volt az, ami tetszett a vendégeknek és mik azok, amik nem annyira. Egy olyan helyet szeretnék idővel, ami vendégközpontú és családias is egyben. A folyamatos gyakorlás, fejlődés a titka mindennek, de el fog jönni az a pont, amikor belevágok.

Kaptok visszajelzéseket a vásárlóktól?

A Forbes roadshow-ján Veszprémben, Székesfehérváron és Kecskeméten is ott voltunk, olyan cégekkel szerepeltünk egy platformon, akik különböző háttérrel, más pozíciókból indultak, de a legnagyobbak közé jutottak. A résztvevők nemcsak kiváló kávét ihattak, de utána még a véleményüket, benyomásaikat is azonnal leírhatták. Egy új eszköz, a Staffino segítségével kértünk és kaptunk visszajelzéseket a nálunk kávézóktól. Ez egy olyan új kommunikációs megoldás, amit örömmel használunk, hiszen nagyon egyszerűen alkalmazható, azonnali, célirányos véleménynyilvánítást tesz lehetővé. Így lényegesen könnyebb a visszajelzések kezelése, követése, és így egyértelműen láttuk, milyen irányba induljunk, milyen igények vannak.

További információkat találhatnak az érdeklődők a www.goosebumps.hu és www.staffino.hu
oldalakon.

Főkép: Ferenczi Attila, Fotó: Walla Ádám


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X