Főoldal > DIÉTA > Ez történik veled, ha minden nap kávézol

Ez történik veled, ha minden nap kávézol

antioxidánskávékávézáskoffein
0

Írta:

A legtöbbünknek a kávé a reggeli rituálé része. A koffein segít beindítani a testet és elmét egyaránt. Nem csak a népszerű reggeli kávé, de a nap bármely szakaszában elfogyasztott fekete elképesztő pozitív hatásokkal van rád. Megmutatjuk, micsoda előnyökkel jár a kávéfogyasztás.

1. Jobban megy az edzés

A jobb eredmény érdekében nem kell semmi mást tenned, csak meginnod egy csésze kávét edzés előtt. A szervezet így kap egy lökést a koffeintől, felpörgeti az anyagcserét és zsírégetést. Így gyorsítja a súlyvesztést, de a fokozott vérkeringés miatt az izmaid is jobban fognak működni. Azért a hatalmas tejeskávéd ne közvetlenül az edzés előtt húzd le, mert könnyen a wc-n találhatod magad edzés helyett.

2. Csökken a II-es típusú diabétesz kockázata

Egy amerikai kutatás során olyan felnőtteket kísértek figyelemmel, akik legalább napi 4 csésze kávét fogyasztottak. Esetükben a II-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata 50%-kal csökkent. Sőt mi több, minden további csésze plusz 7%-kal csökkentette az esélyt.

3. Javul az agyi aktivitás szintje

A kávé szerotonin, dopamin és noradrenalin termelést idéz elő, melyek fokozzák a kedélyállapotot és javítják a kognitív funkciókat. A hormonok miatt lehetséges az, hogy kevesebb az öngyilkosok száma napi 2-4 csésze kávé mellett.

4. Elkerül a bőrrák

Természetesen nincs csodaszer arra nézve, hogyan kerülheted el a bőrrákot, vagy bármilyen rákos megbetegedést, a tudósok mégis érdekes összefüggést találtak. A napi 3-nál több csésze kávét fogyasztó nők kevésbé hajlamosak a bőrrákra, mint a kávét egyáltalán nem fogyasztó társaik.

Collage of coffee and beans, Image: 138513537, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

5. Kicsit okosabb leszel

Nem csupán téged pörget fel a kávé, hanem az agyi aktivitásod is fokozza. Tehát ha beiktatsz egy rövid kávészünetet 3 óra körül, a főnököd imádni fogja a délutáni munkád. Nem csupán felfokozza az agyadat, de segít neki egészségesnek maradni, például kisebb lesz az esélyed az Alzheimer-kórra.

6. Már az illatától megnyugszol

Stresszes vagy, mert nem aludtál eleget előző este? Lélegezz be némi kávéillatot, máris sokkal kevésbé leszel stresszes és kimerült – állítja egy amerikai cikk. Sokat segíthet ez a trükk, ha kávét nem rég ittál, újabb adag koffeint nem szeretnél bevinni, de egy kis nyugtató „löketre” szükséged van.

7. Boldogabb leszel

Na nem csupán azért, mert a kávé finom és felpörget. Egy friss kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztók nagy általánosságban 10%-kal kevesebbszer szenvednek depresszióban, mint a kávé nélkül élők. A fekete nedű sokkal erősebb antioxidáns-forrás a gyümölcsöknél.

Konklúzió

A kávé finom, egészséges, fitten tartja a tested, az elméd és a lelked is. Remek antioxidáns, távol tart néhány komoly kockázattal bíró betegséget és még fel is pörget. A kávé tehát jó, de tudjuk, hogy jóból is megárt a sok. Mindig maradj az egészséges mértékű kávéfogyasztásnál, táplálkozz egészségesen és mozogj rendszeresen! Ez az egészséges és boldog élet titka.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X