Főoldal > aktualis > A sokoldalú kalcium (X)

A sokoldalú kalcium (X)

kalcium
0 0

Írta:

Cikkünkből megtudhatod, hogy miért fontos a megfelelő kalciumbevitel az emberi szervezet számára, amelyhez hozzájárulhat egy pohár vagy palack Activia fogyasztása, mely kalcium forrás!

A kalcium fontosságát mutatja már maga a szervezetünkben fellelhető mennyisége is: egy felnőtt ember testtömegének 1-2%-a kalcium, amelynek a 99%-a a csontokban és a fogakban fordul elő. Ha fiatalon, a csontfejlődés időszakában sikerült megfelelő mennyiségű kalciumot elfogyasztani, kellő testmozgás révén erőteljes csontrendszert kialakítanunk, és felnőttkorban is odafigyelünk az étkezésre és mozgásra, akkor az időskorban természetes okokból bekövetkező csontlebontás kisebb eséllyel okoz klinikai tüneteket, fájdalmat vagy csontritkulást.

ÉP FOGAK? NEM LEHET ELÉG KORÁN KEZDENI!

Az egészséges fogak fejlődésére már a születés előtti anyai étrend is hatással van, különösen az utolsó két hónap kalcium-, foszfor-, és D-vitamin-ellátottsága a kritikus ebből a szempontból.

A kalcium nemcsak emiatt létfontosságú. Fontos feladatai közé tartozik, hogy szerepet játszik a sejtosztódási folyamatokban, részt vesz a a normál ingerületátvitelben és véralvadásban, hozzájárul a normál izomműködéshez. A kalcium részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és hozzájárul az emésztőenzimek normál működéséhez.

MIÉRT A TEJ ÉS A TEJTERMÉKEK A LEGJOBB FORRÁSA?

A tejben és a tejtermékekben a kalciumon kívül megtalálható D-vitamin és a tejcukor (laktóz) elősegíti a kalcium hasznosulását. Érdekes tény, hogy a savanyított tejtermékekből a tejsav hatására még jobban szívódik fel. Emellett a növényi forrásokról sem szabad elfeledkeznünk: a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a diófélék, és egyéb olajos magvak, az aszalt gyümölcsök és némely mélyzöld színű zöldség is tartalmaz kalciumot.

 

Felhasznált irodalom:
  1. Schmidt Judit: Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban 1. rész. http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/136
  2. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél I. évfolyam 1. szám, 2008. január http://www.mdosz.hu/pdf/ta_hirlevel_2008_01.pdf
  3. Sajtos János: A kalcium-anyagcsere. http://ujdieta.hu/indexa777.html?content=47
  4. Egészséges csontok az élethez. FOOD TODAY 10/2014 http://www.eufic.org/article/hu/page/FTARCHIVE/artid/Egeszseges_csontok_az_elethez/
  5. Pécsi Tibor: Kalciumkalauz. Új DIÉTA, 5-6, 38-39, 2009.
  6. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél III. évfolyam 10. szám, 2010. október. http://www.mdosz.hu/pdf/taplalkozasi_akademia_2010_10_kave.pdf
  7. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 3. szám, 2006. március http://www.mdosz.hu/pdf/2006_marcius.pdf
  8. Schmidt Judit: A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő ételek. http://www.preventissimo.hu/tudastar/cikk/146

További cikkeink a témában

allergiabetegség

A bűnösök: az allergia 9 fő oka

Írta:
7 órája 0 0

Közel hárommillió magyar lakos életét keseríti meg allergia, mely a legyengült szervezet a légutakba került valamilyen külső anyaggal szemben történő túlérzékenységének következményeként a légutak akut (rövid ideig tartó) vagy krónikus (tartós) gyulladásos ingerlékenységét jelenti.

egészséggasztro

A nagymama lekvárjának titka

Írta:
tegnap 0 0

A régi falusi konyhán kétféle gyümölcsből készült általában lekvár: sárgabarackból és szilvából. Bár a választék nem volt túl széles, de kárpótoltak ezért mindenkit a csodálatos ízek, amik télen is felidézték a nyár és ősz gyümölcseinek gazdag zamatait.