Főoldal > DIÉTA > Nem mindegy, mit, mikor és mivel szedsz

Nem mindegy, mit, mikor és mivel szedsz

C-vitaminétrendétrend-kiegészítőétrendkiegészítőkalciumkapszulamagnéziumtablettavasvitaminok
0

Írta:

Számos oka lehet, amiért étrend-kiegészítőt kezdünk szedni: egészségmegőrzés, sportbéli teljesítménynövelés vagy betegség súlyosbodásának megelőzése is lehet a cél. De nem mindegy, mikor melyiket alkalmazzuk, és mivel szedjük együtt.

Bár a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek nagyon kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára, de a szervezet megfelelő működéséhez annál fontosabbak. Nem mindegy azonban, melyiket mikor alkalmazod, illetve mivel együtt fogyasztod, ugyanis bizonyos ételek, gyógyszerek, vitaminok gátolhatják is a felszívódást, hasznosulást. Sorra vesszük a legnépszerűbb kiegészítőket.

Miért nem jók az egykapszulás multivitaminok?

Egyrészt a fentebb említett tény miatt, vagyis hogy egyes hatóanyagok erősítik, mások gyengítik egymás hatását, így ha egyszerre veszünk be mindent, lehet, hogy nem érjük el a kellő hatást. Másfelől kicsit logikusan átgondolva, egy kapszulába szinte lehetetlen mindent belezsúfolni. Érdemes olyan multivitamin-csomagot választani, melynek napi vitamin- és ásványianyag-adagja kis csomagokra van bontva, a csomagokat pedig meghatározott étkezéshez, napszakban kell bevenni. Így nagyobb a valószínűsége, hogy valóban olyan anyagok vannak összepárosítva a kapszulákban vagy tablettákban, melyek segítik egymás hatását. Másfelől biztosabb lehetsz benne, hogy azok hasznosulni is fognak.

Kalcium, magnézium

Először is nagyon fontos, hogy mivel egymás hasznosulását segítik, a két ásványi anyagot együttesen kell alkalmazni, 2:1 arányban a kalcium javára. Alapvetően fontos, hogy aki nem tejfehérje-allergiás, annak nap mint nap tartalmazzon tejterméket az étrendje, természetes úton is megtámogatva ezáltal a szervezet kalcium- és megnézium-ellátottságát. Másfelől ha még étrend-kiegészítőt is alkalmazol, akkor azokat tej-, tejterméktartalmú menüvel, étkezés közben vedd be, ugyanis a tejcukor (laktóz) és a tejfehérje szintén támogatják a két ásványi anyag felszívódását.

Figyelj arra is, hogy lehetőleg ne az elterjedt, a veséket és emésztőrendszert feleslegesen terhelő kalcium-karbonát és magnézium-oxid párost tartalmazzák a készítmények, hanem a lényegesen jobb felszívódási és hasznosulási értékekkel bíró citrát formulát!

C-vitamin

Hasznosulását segítik a C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek (pl. paprikafélék, citrusok, nyers vagy enyhén hőkezelt káposztafélék, kivi, friss petrezselyemzöld, nem hőkezelt csipkebogyó, nem hőkezelt homoktövis), a bioflavonoidok (pl. vörös szőlő, áfonya), valamint a kalcium és a magnézium. Ennélfogva érdemes akár a kalcium-magnézium étrend-kiegészítőddel, akár a friss zöldséget és/vagy gyümölcsöt tartalmazó menüvel együtt alkalmaznod a C-vitamint.

Megkülönböztetünk szintetikusan előállított (D-aszkorinsav) és természetes aszkorbinsavat (L-aszkorbinsav). Mindkét forma megtalálhatók az étrend-kiegészítőkben, de mivel az L-izomer a bioaktív forma, ez rendelkezik teljes vitaminhatással. Vásárlás előtt mindig tájékozódj a kiegészítő pontos összetételéről; keresd az L-aszkorbinsavat tartalmazó terméket és amely elhúzódó (retard) felszívódású.

Bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátlók, aszpirin, egyes véralvadásgátlók és antibiotikumok befolyásolhatják a C-vitamin hasznosulását, tehát olvasd el a betegtájékoztatót, illetve konzultálj a szakorvossal, patikussal.

Vas

Először is fontos, hogy beszélj az orvosoddal, mielőtt vasat tartalmazó étrend-kiegészítőt alkalmazol. Ha esetleg orvosi vas pótlására van szükséged, azt semmiképpen nem a vény nélkül kapható termékekből kell megoldanod.

Vasat tartalmazó étrend-kiegészítő alkalmazása során a legfontosabb: éhgyomorra vedd be, vízzel vagy friss gyümölcslével. Ugyanis ennek a nyomelemnek a hasznosulását elég sokminden gátolja, pl. a tea polifenol-tartalma; a kávé; a zöldségek, hüvelyesek és gabonák rosttartalma; a kalcium és a magnézium; számos gyógyszer (pl. savlekötők, antibiotikumok). Ha teheted, az étrenkiegészítő és a felsoroltakat tartalmazó gátló anyagok fogyasztása között teljen el legalább 1,5-2 óra.

Javítja a hasznosulást a C-vitamin és a béta-karotin (ezért javasolt pl. friss narancslével együtt alkalmazni), illetve a vérképzéshez szükséges egyéb vitaminok, mint például a B12-vitamin vagy a folsav.

Zsírban oldódó vitaminok és bioaktív anyagok

Többek között ide tartozik a gyakran alkalmazott E-, D-vitamint, illetve a karotin színanyagok, mint pl. a béta-karotin, a leutein, a zeaxantin vagy a likopin. A felsoroltak mindegyike egyben antioxidáns is, sokan a szabadgyökök károsító hatása ellen alkalmazzák őket, illetve a korai öregedés megelőzése érdekében. A nevükből adódik, hogy zsírban oldódnak és hasznosulnak jól, így érdemes a legtöbb zsiradékot tartalmazó étkezéseddel együtt fogyasztani őket, pl. az ebéddel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X