Főoldal > EGÉSZSÉG > A C-vitamin étrend-kiegészítő 5 megdöbbentő mellékhatása

A C-vitamin étrend-kiegészítő 5 megdöbbentő mellékhatása

C-vitaminétrendtáplálék-kiegészítő
0

Írta:

Az emberek különféle okok miatt szoktak C-vitamin étrend-kiegészítőket szedni, ám csak nagyon kevesen tudják, hogy ezek valójában milyen hatással vannak a szervezetre.

A C-vitamin megannyi módon képes segíteni a szervezetünket. Először is részt vesz egyes fehérjék szintézisében, a sebgyógyulásban, de szerepe van a szív és az erek egészségének megőrzésében. Ezenfelül a fogazat, csontozat fejlődésében és a folsav aktív formájának kialakulásában is kulcsszerepet tölt be.

 

Man hand taking medicine

Erősíti továbbá a szervezet ellenálló képességét, és jelentős antioxidáns hatással is bír. A napi ajánlott beviteli értéke gyerekeknek 50-75 mg, míg a felnőtteknek 80 mg. De mi van akkor, ha túl sokat szedünk belőle? Mutatjuk is!

1.) Vesekő

Ha valaki hiperoxaluria (az oxálsav túlzott mértékű termelése és felhalmozódása kalcium-oxalát kristálylerakódásokat eredményez a vesékben) nevű betegségben szenved és még C-vitamin étrend-kiegészítőket is szed, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki nála vesekő. A jelenséget vizsgáló kutatások eredményei azonban ellentmondásosak. A vitamin szedése nagy valószínűséggel csak akkor jelenthet problémát, ha valaki az említett betegséggel rendelkezik.

2. Vas túlterhelés

Azoknál az embereknél, akiknél hemokromatózist vagy vastárolási betegséget állapítottak meg előfordulhat, hogy a kiegészítőkből származó nagy mennyiségű C-vitamin elősegít a vas túlterhelését ezáltal pedig károsíthatja a szervezetet.

Close-up of woman's hand holding pill in glass of water at home

3.) Fogzománc kopás

Több kutatás is megállapította, hogy a sok rágható C-vitamin tabletta fogyasztása a fogzománc kopását eredményezheti.

4.) Álmatlanság

A túl sok C-vitamin kiegészítő szedése bizonyítottan befolyásolja az alvás minőségét. A tanulmányok azt mutatják, hogy a C-vitamin étrend-kiegészítők káros mellékhatásai közé tartozik a fejfájás, a fáradtság, az álmosság és még az álmatlanság is.

5.) Gyomor-bélrendszeri problémák

A C-vitamin-kiegészítők szedése során az egyik leggyakoribb panasz a gyomor-bélrendszeri problémák. Ezek közé tartozik a hasmenéstől kezdve a hányingeren át a hasi görcsökig minden.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X