Főoldal > AKTUÁLIS > Veszélyben a nők a strandszezonban?

Veszélyben a nők a strandszezonban?

betegségegészségfertőzésnőgyógyászat
0

Írta:

Minden évben sok szó esik a strandolás veszélyeiről és azok megelőzéseiről. Mindenki tudja már, hogy napozáshoz fényvédőket kell használni, sok folyadékot kell inni, felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe. De mi a helyzet a speciálisan csak a nőket érintő veszélyekkel? Igen, a hüvelyfertőzésekről van szó.

Hála a médiát teleharsogó reklámoknak, azt már sokan tudják, hogy ha a férfiak nincsenek jelen, beszélhetünk a hüvelygombáról. Arról viszont senki sem beszél – férfiak ide vagy oda – , hogy lehet, ez már csak a következménye egy kóros alapállapotnak, a leggyakoribb hüvelyi fertőzésnek, a bakteriális vaginózisnak.

A bakteriális vaginózis során a hüvelyben lévő, védőszerepet betöltő Lactobacillusok száma lecsökken, megváltozik a PH-érték és ezáltal az ártalmas baktériumok elszaporodhatnak, illetve megjelenhetnek a gombás fertőzések.

Mitől alakulhat ki?

Rossz hírünk van, mert rengeteg oka lehet. Fokozott kockázati tényező a menstruáció, a terhesség, vagy antibiotikum használata, de kialakulhat akár fogamzásgátló szedésekor, tamponhasználat, vagy szexuális aktivitás után is. De egy kellemes strandolás is könnyen fordulhat fertőzésbe.

Hogyan védekezzünk?

A sok – legtöbbször teljesen hatástalan – népi megoldás helyett a megelőzés a legfontosabb, illetve a bakteriális vaginózis kialakulásának korai felismerése.  Sokféle módszer, termék létezik a hüvelyflóra védelmére, irrigálás, különféle hüvelykúpok. Idáig ezek mind vagy kényelmetlenek, macerásak, vagy kellemetlen mellékhatásokkal jártak. Melyikünk nem szenvedett már attól, hogy a kúp szép lassan teljesen eláztatja a bugyinkat? A jó hír az, hogy a legújabb készítmények már ebben is változtak. Ma már találunk olyat, amelyik kicsi, kényelmes a használata és feloldódás után sem folyik ki. A rossz hír viszont az, hogy így már kifogásunk sem lehet, miért hanyagoljuk el intim régiónkat, miért nem védekezünk a bakteriális vaginózis kialakulása ellen.

Árulkodó jelek

Ha valami szokatlant észlelünk, ne nyúljunk azonnal a gombás fertőzéseket kezelő szerekhez, mert sok esetben ezzel csak rontunk a helyzeten. Legyünk tisztában a tünetekkel és ezek megjelenésekor ne kezdjünk öngyógyításba, hanem menjünk el nőgyógyászunkhoz, már csak azért is, mert ilyenkor más felülfertőzések is könnyedén kialakulhatnak.
A bakteriális vaginózis eleinte alattomosan támad, szinte alig észlelhető. A legtipikusabb tünet a bő, híg, szürkésfehér, igen kellemetlen, halszagú váladékozás, a folyamatos nedvességérzet a szeméremtesten. A gombás fertőzésekkel ellentétben nincs tipikus viszketés, égő érzés, kipirosodás.

Védje magát!

Ahogy már írtuk, a megelőzés a legbiztosabb. Szabadságunkat, nyaralásunkat mindannyian egy napágyban képzeljük el, és nem egy nőgyógyászati vizsgálóban szeretnénk tölteni. Ezért a modern, tudatos nő strandfelszereléséből nem hiányozhat a napvédő krémek mellett egy olyan szer, melynek használatával megelőzhetjük a bakteriális vaginózis kialakulását.

Forrás: www.infobeteg.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X