Főoldal > AKTUÁLIS > Kulka János és Kovács Patrícia együtt adják hangjukat egy fontos ügy mellé

Kulka János és Kovács Patrícia együtt adják hangjukat egy fontos ügy mellé

kampányKovács Patríciakulka jánosszivárványcsaládszivárványcsaládokért alapítvány
0

Írta:

A szivárványcsaládokban élő gyerekek jogaiért indít kampányt a Szivárványcsaládokért Alapítvány egy évvel az örökbefogadást megnehezítő törvény elfogadása után, melynek hangjai Kovács Patrícia és Kulka János lettek.

 

Kovács Patrícia is kiáll a magyar szivárványcsaládokért | fotó: 24.hu / Sugár Kinga

A Gyermekjogok nemzetközi napjára időzítve indít kampányt a Szivárványcsaládokért Alapítvány, amelyben arra hívják fel  a figyelmet, hogy miközben a szivárványcsaládok  ugyanúgy szeretik a gyerekeiket, gondoskodnak róluk és aggódnak értük, mint az összes magyar család, addig az állam nem biztosít azonos jogokat nekik. A kampány az örökbefogadást megnehezítő törvény benyújtásának évfordulójához is igazodik, hiszen egy éppen éve javasolta a kormány, hogy az örökbefogadásoknál a gyermekvédelmi szakemberek döntését felülbírálhassa egy politikus, Novák Katalin családügyi miniszter. Illetve közel egy éve került be az Alaptörvénybe, hogy az apa férfi, az anya nő.

A most indult kampány fő üzenete az, hogy #ugyanaz. Azért választották ezt, mert a szivárványcsaládok életében ugyanaz a törődés, ugyanaz a szeretet és ugyanaz az aggódás van jelen, mint az összes magyar családéban. Ennek bemutatására három hétköznapi szituációt választottak: aggódás az orvosnál, szurkolás a gyerek sportmérkőzésén vagy éppen a családok esti rutinja. Ezeken a helyzeteken keresztül mutatják be, hogy ami számít, abban nincs különbség. A család az család.  

A kampányt az alapítvány a gyermekjogok nemzetközi világnapjára időzítette. “Azt akartuk megmutatni, hogy miközben a családjaink a hétköznapokban nem különböznek a többi családtól, a gyerekeinknek mégsincsenek azonos jogaik – mondta Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora. “Például csak az egyik, a hivatalosan bejegyzett szülő után örökölhetnek, a másik szülő után nem jogosultak tartásdíjra, ha pedig orvoshoz kell vinni őket, akkor is csak az egyik szülő kaphat információt arról, hogy mi van a gyerekükkel” – tette hozzá. 

A párbeszéd részeként pedig a Szivárványcsaládok Alapítvány közösségi felületein elismert szakértők és szervezetek mondják el a véleményüket, köztük a Unicef, a Gyermekjogi Civil Koalíció, a Háttér Társaság, Székely Zsuzsanna gyermekvédelmi-örökbefogadási szakember, Bojti Andrea gyerekpszichológus vagy Perintfalvi Rita teológus.  

A filmekben szereplő plüssfigurákat a Szivárványcsaládokért Alapítvány felkérésére Agócs Írisz, a Maszat mesekönyvek illusztrátora tervezte. A bábuk hangját pedig Kovács Patrícia színésznő, és  Kulka János adják. A film koncepcióján és megvalósításán az ország legnagyobb kreatív műhelye, a Publicis Groupe Hungary, a Szivárványcsaládokért Alapítvány munkáját támogató ügynökség dolgozott. 

A Szivárványcsaládokért Alapítvány tavaly novemberben indította a “család az család” kampányt és mozgalmat, amely mellett több tízezer ember és több száz híresség állt ki. Köztük  az RTL Klub műsorvezetője, Istenes Bence, a TV2 arca Ördög Nóra, vagy a magyar labdarúgó válogatott kapusa, Gulácsi Péter. A kampányhoz idén februárban több mint 150 cég, márka és 10 nagykövetség is csatlakozott. Az alapítvány az idei gyereknapra adta ki a “Micsoda család” című mesekönyvet, amely az első szivárványcsaládok életéről szóló gyerekkönyv  Magyarországon.  

A szivárványcsaládban élő kisgyerekek ma Magyarországon nem élhetnek olyan jogbiztonságban, mint a társaik. A törvények csak a vér szerinti, vagy az örökbefogadó szülőt ismerik el szülőnek – a másik jogilag nem számít annak. A pár másik tagja még akkor sem fogadhatja örökbe a partnere gyermekét, ha bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttek és együtt döntöttek a családalapításról. Mivel az egyik szülőnek nincsenek szülői jogai, a gyermek jogai és érdekei sérülnek. Ez számtalan helyzetben hozhatja nehéz helyzetbe a kisgyerekes családokat. 

Az érintett családoknak olyan egyszerű és hétköznapi dolgok jelentenének segítséget, amik más családoknak természetesek. Például ha a közösen nevelt gyereket mindkét szülő beirathatná bölcsődébe, óvodába vagy iskolába, elintézhetné a hivatalos ügyeit, legyen az egy TAJ-kártya kiváltása vagy egy elveszett igazolvány pótlása, átléphetne vele a határon, a gyerekük mindkettőjük után örökölhetne és jogosult volna tartásdíjra – vagy baj esetén mindketten ott lehetnének a kórházi ágya mellett, teljes jogú szülőként. 

A jelenlegi, szivárványcsaládokat megkülönböztető helyzetet különösen igazságtalan annak fényében, hogy az azonos nemű párok jellemzően olyan kisgyermekeket fogadtak örökbe, akiket egyetlen házaspár sem akart. Ha pedig életre szóló felelősséget vállalnak egy kisgyerekért, akiért senki más nem akart, szerintünk megérdemelnék, hogy ugyanazt a támogatást kapják, mint mást szülők. 

A “család az család” kampányt több mint 150 cég, márka és nagykövetség támogatta. Vannak köztük nemzetközi és hazai nagy cégek, például az Ikea, az RTL Magyarország, a Sziget, a Levi’s, az HBO, a Netpincér vagy a Cinema City, de sok hazai kis- és közepes vállalkozás is egyetért velük. A kampány mellett tíz nagykövetség: a többi között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Spanyolország budapesti képviselete is kiállt. 

Az azonos nemű párok gyermekvállalását több mint négy évtizede kutatják. Az eredmények alapján a szexuális irányultság egyáltalán nem befolyásolja, hogy milyen szülő lesz valakiből, az azonos nemű párok által nevelt gyerekek pedig nem teljesítenek rosszabbul a társaiknál, az átlagosnál nem vonzódnak gyakrabban a saját nemükhöz, és érzelmi szempontból is olyanok, mint bármelyik kisgyerek. Mivel a kutatások a világ minden pontján következetesen erre jutnak, ezeket a megállapításokat tudományos konszenzus övezi. 

További információ: www.acsaladazcsalad.hu, info@szivarvanycsaladokert.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X