Főoldal > ÉV EDZŐJE > 5 alapszabály, ha most kezded a súlyzós edzéseket

5 alapszabály, ha most kezded a súlyzós edzéseket

diétaedzéserősítésizomsúlyzó
0

Írta:

Gratulálunk, végre legyőzted a szorongást és az idegenkedést, tettre készen belépve az edzőterem súlyzós részébe.

További lelkesítő hírünk van számodra, a kutatások szerint ugyanis a súlyzózásnak számtalan előnye van, többek között a fogyás, a szív- és keringési rendszer egészségének megőrzése, a vércukorszint egyensúlyban tartása és a jó közérzet biztosítása. Iktasd be rendszeresen a súlyzózást, tippjeinkkel most átsegítünk a kezdeti nehézségeken.

1. Az első néhány héten csak a gyakorlatok kivitelezésére koncentrálj

Az első súlyzós edzések után fáradtságot és kínzó izomlázat érezhetsz, de tartsd szem előtt, hogy egyik kezdet sem volt könnyű. Minél jobban tudsz majd koncentrálni az egyes feladatok elvégzésekor az izommunkára, annál jobban és eredményesebben fog menni. Az elején célszerű személyi edzőt fogadni, vagy csoportos hot iron órára menni, hogy elsajátítsd a súlyzós gyakorlatok pontos kivitelezését. Az elején ne próbálj nagy súlyokat emelni, kizárólag a helyes elvégzésre koncentrálj. Ha ez remekül megy, akkor jöhet majd a súlyok fokozatos emelése.

2. Tudatosítsd, hogy a fájdalom nem egyenlő a hatékonysággal

Főleg a kezdőkre jellemző, hogy avval mérik egy-egy edzés sikerességét, hogy mennyire fáj utána a lábuk, a karjuk, vagy épp a fenekük. Fontos tudni, hogy az erős fájdalom az izomkárosodás jele, amely csupán egyetlen, és nem a legfontosabb, része az izomnövelésnek. Természetesen az izomláz jót jelent, de ha túlzott mértékben jelentkezik, akkor gátolja a következő edzéseid minőségét. Az izomépítés hosszú folyamat, ne egy edzéssel próbáld megváltani a világot.

3. Párosítsd az edzést megfelelő diétával

Nem számít, hogy milyen szépen fejlődsz az edzőteremben, ha nem figyelsz oda az egészséges étkezésre. Azoknak, akik teljes értékű, diétás alapanyagokból állítják össze az étrendjüket és rendszeresen mozognak sokkal jobb alakjuk lesz, mint akik szinte egész nap edzenek, de utána gyorsétellel jutalmazzák magukat. Ha súlyzós edzéseket végzel, fokozottan figyelni kell az elegendő fehérjebevitelre, de az egészséges zsírokról és a komplex szénhidrátokról sem szabad elfeledkezni, mert ezek szolgáltatják az üzemanyagot a szervezet számára, és segítik az edzések utáni felépülést is.

4. Ne kapkodj a gyakorlatok elvégzésekor

Ahogy már említettük, a súlyzós edzéseknél a legfontosabb a megfelelő technika. Ne rángasd és rugóztasd a súlyokat, mert így csak a sérülés esélyét növeled. Attól, hogy egy perc alatt több ismétlést végzel, még nem jelenti azt, hogy hatékonyabban is dolgozol. Ne sürgesd a fejlődést! Kezd az alapgyakorlatokkal, és ragaszkodj hozzájuk addig, míg tökéletesen nem hajtod végre őket. Nyugi, ezek pont azért alapgyakorlatok, mert gondoskodnak a megfelelő izomzat kialakításáról.

5. Iktass be pihenőnapot a fejlődésed érdekében

Hidd el, a kemény edzés nem vezet lenyűgöző eredményre, ha nem szánsz időt a pihenésre. A megfelelő pihenőidő biztosítja a testedben végbemenő fizikai változásokat. Könnyen rákaphatsz az edzés ízére, és heti 7-szer lemehetsz a terembe, de bármilyen nagy a kísértés, ne tedd! Két súlyzós edzés között 48 óra az ideális pihenőidő, ezért is ajánlja a legtöbb szakember, hogy heti 3-szor járjunk „gyúrni”. Érdemes mellé heti 2-3 kardió edzést is beiktatni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X