Főoldal > DIÉTA > a víz súlya

a víz súlya

0

Írta:

A nem megfelelő folyadékpótlás jeleit ma már jól ismerjük: sápadt bőrszín, a nap folyamán rendszeresen jelentkező fáradt időszakok, hangulati ingadozások. A rendszeresen jelentkező fejfájás, az edzésen való magas pulzusszám, szád gyors kiszáradása, a nehézkesség: mind-mind a víz hiányának jelei lehetnek. Tudtad? A víz maga az élet. 3 nap folyadékmegvonás akár halálos kimenetelű lehet, de extrém körülmények között, […]

A nem megfelelő folyadékpótlás jeleit ma már jól ismerjük: sápadt bőrszín, a nap folyamán rendszeresen jelentkező fáradt időszakok, hangulati ingadozások. A rendszeresen jelentkező fejfájás, az edzésen való magas pulzusszám, szád gyors kiszáradása, a nehézkesség: mind-mind a víz hiányának jelei lehetnek.


Tudtad?

  • A víz maga az élet. 3 nap folyadékmegvonás akár halálos kimenetelű lehet, de extrém körülmények között, például a sivatag közepén vagy magas hegységekben akár 3 óra alatt is végzetesen felborulhat a vízháztartásod. Míg szilárd táplálék nélkül hetekig elélhetsz, víz nélkül nagyon hamar megszűnik az élet.
  • A langyos, testhőmérséklethez közeli hőfokú folyadékok gyorsabban rehydrálnak, vagyis rövidebb idő alatt szívódnak fel.
  • Tested víztartalma tartja konstans értéken a testhőmérsékletet: ha meleged van, kicsit jobban párologsz vagyis izzadsz. Kiszáradás esetén az izzadás, vagyis hőleadás megszűnik, ilyenkor lehet hőkollapszust, hőgutát kapni. A víz segít a béltartalom mozgásában, víz tartja olajozottan az ízületeidet is.
  • Víz nélkül megfelelő energiaellátás sincs. Nem ritka, hogy valaki azért érzi fáradtnak magát – akár heteken, hónapokon át -, mert nem fogyaszt elegendő folyadékot. A folyadék szerepet játszik a sejt szinten történő energiatermelésben is.
  • Amikor rádtör a szomjúság, az annak a jele, hogy az elmúlt jó néhány órában, 1-2 napban megfeledkeztél tested víztartalmának harmóniában tartásáról.

Eltérő szükségletek

Nem csupán az életkörülmények, a külső hőmérséklet, a páratartalom, a fizikai mozgás mennyisége és intenzitása határozza meg, mennyi a folyadékigényünk. Egy nagyobb test több folyadékot igényel egészséges működéséhez. Így egy felnőtt nő átlag napi folyadékigénye, melyet 80 százalékban italokkal és 20 százalékban ételekkel kell a szervezetbe juttatni, kb. 1,5-2 liter, egy férfié ennél mintegy 50 százalékkal magasabb.

A dehydráció megelőzése

Mindig legyen a közeledben – az autódban, az íróasztalodon – frissítő ásványvíz. Mozgásprogramok előtt és után is fontos a fokozott folyadékbevitel. Egy forró napot pedig nagyobb mennyiségű folyadékbevitellel kell indítani. A langyos ásványvízbe csavart citromlé, vagyis a forró citrom, talán a legjobb kezdés egy hosszú nap hajnalán!

Egyes táplálékkiegészítők, így a multivitaminok, a C-vitamin is bőséges folyadékbevitelt igényelnek, különben kőkeményen megterhelik a veséket! A magas rosttartalmú ételek – zöldségek, müzli – mellé inni kell: ilyenkor legalább 1,5 óránként inni kell ahhoz, hogy megemésztésük gördülékeny legyen! Ahogy egy kimerítőnek ígérkező edzés előtt, úgy szaunázás előtt, közben és után is folyamatosan igyál! Gyorsabban szárít egy forró nyári nap, de a tavaszi-őszi szelek ugyanúgy alattomosak: fél nap alatt képesek kifújni a szádat.

Inkább igyál sokszor kis mennyiséget, mint egyszerre sokat. A hirtelen szervezetbe kerülő nagy mennyiségű vizet ugyanis nem tudja teljes egészében hasznosítani a tested. Szépítő törekvéseid során mindig gondolj arra, hogy tested feszességét víz adja. A víz fog méregteleníteni, és a víz tesz folyamatosan jókedvűvé is. A víz tartja harmóniában tested egészséges működését.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X