Főoldal > DIÉTA > Nyári étrend a nap szerelmeseinek

Nyári étrend a nap szerelmeseinek

0

Írta: and

És valóban: egészségünk megőrzéséhez, életünkhöz, jó közérzetünkhöz szinte nélkülözhetetlen a napfény. Fontos tehát, hogy fokozatosan szoktassuk magunkat a napfényhez, és megfelelő fényvédő termékeket is használjunk. Kevesebb szó esik azonban arról, hogy étrendünkkel miként védhetjük magunkat az erős sugaraktól. A Nap minden élet fenntartója, azonban mégsem teljesen veszélytelen: ha erős fényhez nem szokott szobanövényünket kitesszük a […]

És valóban: egészségünk megőrzéséhez, életünkhöz, jó közérzetünkhöz szinte nélkülözhetetlen a napfény. Fontos tehát, hogy fokozatosan szoktassuk magunkat a napfényhez, és megfelelő fényvédő termékeket is használjunk. Kevesebb szó esik azonban arról, hogy étrendünkkel miként védhetjük magunkat az erős sugaraktól.

A Nap minden élet fenntartója, azonban mégsem teljesen veszélytelen: ha erős fényhez nem szokott szobanövényünket kitesszük a napra, rövid időn belül szinte elégnek levelei. Ugyanez történik velünk is, amikor az első melegebb napokon, vagy külföldi nyaralásunkkor kibújunk a majd’ egész testünket fedő kosztümből, ingből, öltönyből. A napsugárzás hatására ugyanis bőrünk több úton-módon is károsodhat (például szabadgyökök keletkeznek, melyeket nem mindig tud hatékonyan ártalmatlanítani szervezetünk), ezért hosszabb távon megfelelő védekezés nélkül a bőrrák gyakorisága is fokozódhat.

Védelem belülről
Léteznek olyan anyagok, melyek belülről segíthetnek megvédeni minket a túlzásba vitt napozás ártalmaitól. Étrendünk bőróvó hatóanyagai pajzsként védhetnek a leégés ellen, csökkenthetik annak időtartalmát, de más előnyük is van: a napozás és a szoláriumozás komoly megterhelést jelent az egész szervezetnek, öregíti a bőrt, fokozhatja a bőrrák rizikóját, ezt azonban egyes vitaminok (C-vitamin, E-vitamin), ásványi anyagok (pl. szelén), karotinoidok több kutatás szerint segíthetnek enyhíteni és megelőzni. 

0000043_2.jpg ()

 A karotinoid béta-karotin sárgarépában és sárgabarackban, a lutein főként a spenótban, káposztafélékben, a likopin elsősorban a paradicsomban található nagyobb mennyiségben. Védő hatású polifenol vegyületek a zöld teában, borban fordulnak elő, míg az omega-3 zsírsavak a tengeri halakban. Érdekesség, hogy kutatásokban gyakran alkalmazzák sikeresen külsőleg is ételeink védőanyagait (így például a zöld tea kivonatot), az ezekkel dúsított fényvédő készítmények tehát még hatékonyabbak lehetnek.

Barnulás kiegészítőkkel?
A barnító és napozáshoz tervezett étrend kiegészítők használatát nem javasoljuk. Ezek általában béta-karotint tartalmaznak nagyobb mennyiségben, ám ha karotinoid vegyületből sok van, a természetes arányok eltolódhatnak testünkben, ami nem feltétlenül előnyös. Az a legjobb, ha ételeinkkel visszük be mindazt, amire szükségünk van, ezáltal a természetes arányokat megőrizve védjük egészségünket.

Étrend a nap szerelmeseinek:
Már hetekkel a napozás, szoláriumozás elkezdése előtt fogyasszunk gyakran tengeri halakat és teljes gabonákkal, búzacsírával pótoljuk B-vitamin igényünket. A búzacsírának olaja értékes E-vitamin forrás, akárcsak más hidegen sajtolt magolajok.

0000043_1.jpg ()

A paradicsomnak, paradicsom sűrítménynek is van bizonyos kedvező hatása, italként is, de általában véve érdemes arra ügyelnünk, hogy gyakran kerüljön asztalunkra friss zöldség és gyümölcs.  Napozás előtt közvetlenül és közben is a bőséges folyadékfogyasztásra érdemes odafigyelnünk. A vitaminok, főleg a C-vitamin és a karotinoidok pótlása érdekében 100%-os gyümölcs- és zöldségleveket, hűsítő zöld teát, limonádét ihatunk. A nap szerelmeseinek legideálisabb étrendje minden kétséget kizáróan a honlapunkon is ismertetett mediterrán étrend és a jól összeállított wellness étrend.

Készülj fel időben a napozásra, és próbáld ki ízletesebbnél ízletesebb receptjeinket!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X