Főoldal > DIÉTA > Csodálatos avokádó

Csodálatos avokádó

0

Írta:

  Az izgalmas csengésű latinos elnevezés mögött több mint 400 fajta gyümölcs rejtőzik. Létezik a klasszikusan zöld, sima és rücskös héjú avokádó, de van fekete színű is. Bizonyítékok vannak rá, hogy az avokádó egykor az inkák, a maják és az aztékok konyhájában is igen népszerű volt, ahogyan például a 17. századi Jamaicában is izgalmas ételeket […]

 

Az izgalmas csengésű latinos elnevezés mögött több mint 400 fajta gyümölcs rejtőzik. Létezik a klasszikusan zöld, sima és rücskös héjú avokádó, de van fekete színű is.

Bizonyítékok vannak rá, hogy az avokádó egykor az inkák, a maják és az aztékok konyhájában is igen népszerű volt, ahogyan például a 17. századi Jamaicában is izgalmas ételeket készítettek belőle. Érdekes, hogy eredetileg – ahogyan például az őszibarack is – Perzsia volt az őshazája. Mára már vadon is megterem szerte Dél-Amerikában, a hazai boltokba is az amerikai kontinensről érkezik.

Az avokádóban található értékes, egyszeresen telítetlen zsírsavak segítik lenyomni a káros koleszterinszintet. A közért polcán várakozó zöldhéjú gyümölcs belsejében összesen 14-féle olyan ásványi anyag található, amely közül mind fontos szerepet tölt be az emberi szervezet egészséges működésében. Kiemelendő vas- és réztartalma, amely segíti a vörösvértest termelődést, valamint segít megelőzni a táplálkozási úton kialakuló sápasztó vashiányt is. Nátrium- és káliumtartalmának köszönhetően erősen lúgos környezetben bomlik, ami annyit tesz, hogy a szervezet elsavasodása ellen dolgozik. Az avokádóban nincs keményítő, igen alacsony a cukortartalma, és kevéske rostot tartalmaz még.

Érdekes információ még az avokádóról, hogy ún. semleges gyümölcsnek szokták titulálni, ami annyit tesz, hogy emésztési szempontból kiválóan kombinálható bármilyen más élelmiszerrel, húsokkal, rizzsel, zöldségekkel. Magas olajtartalmának köszönheti az öregedési folyamatokat lassító E-vitamin tartalmát.

Egy fél avokádó megteszi…

A magas gyümölcsolaj tartalom magas kalóriatartalmat takar. Nem árt ezt észben tartani, amikor úgy döntesz, hogy megbolondítasz egy tál salátát ezzel az egzotikus gyümölccsel, hogy elkápráztasd szerelemed vagy vendégeid. Egy közepes avokádóban kb. 30 grammnyi zsír található, ezt grammonként 9 kalóriával kell felszorozni. Gondold el, hogy míg egy almában 30-40 kalória van, egy avokádóban akár 300 kalória is lehet! Ez magában még ne tántorítson el ettől az izgalmas gyümölcstől, számolj azonban úgy, hogy személyenként egyszerre egy fél avokádó is tökéletesen kielégítő élményt nyújt!

Az avokádó nem csupán salátákba keverhető – nagyszerű például rukkolával és grépfrúttal -, apró kockákra vágva kedvenc rizsedet teszi egzotikussá, jó társa a tányérodon a tenger gyümölcseinek, krémlevesek tetején is boldogan úszkál, péppé turmixolva pedig vaj, krémsajt helyett kenheted reggeli pirítósodra, kedvenc szendvicsedre is!

– Cikkünk szerzője a Fitnet alapító főszerkesztője –

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X