Főoldal > DIÉTA > Egy korty energia

Egy korty energia

0

Írta: and

A mozgásról, lendületről, energikusságról sokaknak a koffeintartalmú italok, energiaitalok ugranak be frissítő folyadékként – és a reklámokban is gyakran ezt sugallják. Napunk nehezen indul kávé nélkül, többen pedig hétvégenként energiaitalokkal doppingolva indulnak el az éjszakába. Az energiaital energiát ad nekünk. Vagy mégsem? A sportitalok ásványi sókat és szénhidrátot tartalmaznak elsősorban, míg az energiaitaloknak vitaminok, koffein […]

A mozgásról, lendületről, energikusságról sokaknak a koffeintartalmú italok, energiaitalok ugranak be frissítő folyadékként – és a reklámokban is gyakran ezt sugallják. Napunk nehezen indul kávé nélkül, többen pedig hétvégenként energiaitalokkal doppingolva indulnak el az éjszakába. Az energiaital energiát ad nekünk. Vagy mégsem?

A sportitalok ásványi sókat és szénhidrátot tartalmaznak elsősorban, míg az energiaitaloknak vitaminok, koffein és taurin a fő összetevője. Szellemi munkában a pihentség és talán némi szőlőcukor is segíthet. Bár a koffein fáradtság esetén tovább fenntarthatja éberségünket, ám egy bizonyos ponton túl már ez sem segít, és hatására – körülbelül 3 csésze kávé vagy 3 doboz energiaital koffeintartalma esetén – szorongás törhet ránk, idegesebbek és felületesebbek lehetünk, szívverésünk felgyorsulhat, izomrángatózás léphet fel, a rendszeres fogyasztás felfüggesztése után pedig fejfájás, fáradtság alakulhat ki. Hosszú távon tehát az energiaital sem megoldás.

0000411_1.jpg ()

A nagy fizikai igénybevételekhez kétségtelenül energiára van szükségünk, ám a pótlásra, feltöltődésre biztos, hogy nem az energiaitalok a legmegfelelőbbek. A sportteljesítményt a koffein csak igen nagy dózisokban befolyásolja, ráadásul vizelethajtó hatása is van, ami fokozza a sportolás során elszenvedett folyadékveszteséget, ami egyáltalán nem előnyös. A fizikai teljesítményhez energia kell, de mozgás előtt és közben csak hosszabb és intenzívebb terhelések esetén érdemes ezt pótolni. Ezekben az esetekben jön jól a sportitalok szénhidrát-, víz- és elektrolit-tartalma, bár különben sem ártanak. Szabadidő-sportolók számára azonban legtöbbször a víz, ásványvíz is tökéletesen megfelelő.

Elsősorban tehát az élsportban vagy nagyobb fizikai megterhelések esetén van szükségünk sportitalokra, míg biológiailag soha sincs szükségünk energiaitalokra, ezek hatása önmagában nem is nagyon különbözik egy csésze kávéétól. Ha választanunk kell, lehetőleg részesítsük előnyben a testmozgást és a sportitalokat, az energiaitalokat pedig fogyasszuk mértékkel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X