Főoldal > DIÉTA > Étrenddel az akne ellen?

Étrenddel az akne ellen?

0

Írta: and

Az általánosan elfogadott szakmai körökben az, hogy nincs összefüggés az étrend és az akne kialakulása között, ám a különböző kultúrákban élő, a miénktől eltérő ételeket fogyasztó embereken elvégzett felmérések adatai nem ezt erősítik meg. Mi is az igazság? Jogosan merül fel benned a kérdés, főként akkor, ha szívesen ropogtatsz el néha egy csomag sós mogyorót, […]

Az általánosan elfogadott szakmai körökben az, hogy nincs összefüggés az étrend és az akne kialakulása között, ám a különböző kultúrákban élő, a miénktől eltérő ételeket fogyasztó embereken elvégzett felmérések adatai nem ezt erősítik meg.

Mi is az igazság? Jogosan merül fel benned a kérdés, főként akkor, ha szívesen ropogtatsz el néha egy csomag sós mogyorót, vagy kicsit gyakrabban eszel csokoládét.

A legfrissebb adatok alapján feltételezhető, hogy van táplálkozási tényezője az akne létejöttének, így az okok megszüntetésével állapotunk is javulhat. Mai tudásunk szerint kedvező hatású lehet a finomított élelmiszerek kerülése, így a cukorfogyasztás csökkentése, a fehérliszt és általában a magas glikémiás indexű ételek, a gyorséttermi koszt, a tartósítószerekben és adalékanyagokban bővelkedő élelmiszerek mellőzése.

0000484_1.jpg ()

Sajnos a tejtermékek is ronthatnak az állapoton, de a túlzott megszorítások dietetikus segítsége nélkül nem ajánlottak, mivel könnyen lehet, hogy esetedben káros és az életedet megnehezítő korlátozásokról volna szó. Előnyben érdemes részesítenünk viszont a hidegen sajtolt olajokat, gyakran kerülhet asztalunkra friss zöldség és gyümölcs. A sovány húsok, halak pedig bátran ajánlhatóak. A honlapunkon ismertetett Wellness-étrend és a mediterrán étrend jól megfelel a fenti javaslatok többségének, így ha problémás a bőröd, de máskülönben egészséges vagy, itt az ideje, hogy kipróbáld a két diéta valamelyikét!

Ha az egészséges táplálkozás szabályainak követésén túl módosítanál étrendeden, akkor mindenképpen szükséges orvos, dietetikus tanácsát kikérned a háttérben meghúzódó esetleges egyéb okok kizárása, valamint a személyre szabott kezelés és étrend megtervezése érdekében.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X