Főoldal > DIÉTA > Fertőzések és elhízás

Fertőzések és elhízás

0

Írta: and

A feltételezések szerint bélflóránk meghatározhatja, mennyire jól hasznosul az elfogyasztott táplálék, és így a baktériumok is szerepet játszhatnak a testsúly változásaiban. Még érdekesebb és fontosabb lehet azonban az a friss kutatás, amely megerősítette a korábbi elméleteket. Ezek szerint az elhízásnak és a vírusfertőzéseknek köze lehet egymáshoz. Így például a nem megfelelő higiénia vagy némi balszerencse növelheti […]

A feltételezések szerint bélflóránk meghatározhatja, mennyire jól hasznosul az elfogyasztott táplálék, és így a baktériumok is szerepet játszhatnak a testsúly változásaiban.
Még érdekesebb és fontosabb lehet azonban az a friss kutatás, amely megerősítette a korábbi elméleteket. Ezek szerint az elhízásnak és a vírusfertőzéseknek köze lehet egymáshoz. Így például a nem megfelelő higiénia vagy némi balszerencse növelheti túlsúlyunkat.

A vizsgálatok során úgy találták, hogy az adenovírusok (Ad-36) hatására a test zsírraktározási kapacitása/hajlama nőhet, ami feltehetőleg emberekben is jobban elősegítheti azonos energiatartalmú étrend esetén az is elhízás kialakulását.
Természetesen az energiabevitelnek és mozgásnak nagy szerepe van a testsúly szabályozásában, ezért senkinek sem kell feladnia. Mindenkinek van lehetősége a fogyásra, akkor is, ha jelenleg nincs még oltás elhízás ellen, és egyeseknek talán nagyobb nehézségekkel is kell szembenézniük, mint a szerencsésebbeknek. Törődjünk bele: univerzális oltás soha sem lesz, hiszen az egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, valamint a genetikai örökség és a felborult hormonális egyensúly állandóan elő fogja segíteni az elhízás megjelenését. Nátha ellen nincs orvosság, így ma még tarthatunk a vírusok esetleges elhízást elősegítő hatásától. Érdemes tehát kezet mosnunk, és kerülnünk a fertőzéseket, hogy ezzel is csökkentsük a kockázatot, de legalább ilyen vagy még hasznosabb, ha életformánkká tesszük az egészséges életmódot, a rendszeres testmozgást és változatos táplálkozást!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X