Főoldal > DIÉTA > Gondoltban fogyni

Gondoltban fogyni

0

Írta: and

Egy amerikai magazin felmérése szerint, a megkérdezett nők több mint fele gondolja úgy, hogy 5-6 kiló választja el őket „ideális énjüktől”. Ha te is kilókban mérhető megoldást keresel a problémádra, valószínűleg téged is érint a „hatkilós megoldásnak” nevezett jelenség! Úgy tűnik, többen kilókra váltjátok minden problémátokat, és azt gondoljátok, hogy karcsúbban boldogabbak, sikeresebbek és szerethetőbbek […]

Egy amerikai magazin felmérése szerint, a megkérdezett nők több mint fele gondolja úgy, hogy 5-6 kiló választja el őket „ideális énjüktől”. Ha te is kilókban mérhető megoldást keresel a problémádra, valószínűleg téged is érint a „hatkilós megoldásnak” nevezett jelenség! Úgy tűnik, többen kilókra váltjátok minden problémátokat, és azt gondoljátok, hogy karcsúbban boldogabbak, sikeresebbek és szerethetőbbek lennétek.

Mindazok számára, akiknek az az elképzelése, hogy a megcélzott „álomsúly” elérése egy áhított életstílus záloga lehet, tanulságul szolgálhat az irodalomban „hatkilós megoldásnak” nevezett jelenség.

Sokakban nap mint nap megfogalmazódott már a:  
”Ha sikerülne ennyi meg annyi kilót leadnom,
…jobban szeretnének a társaságban
…jobban érvényesülnék
…lenne pasim
…boldogabb lennék!” mondat.
Igen ám, de addig! A „minden vagy semmi” típusú gondolkodás jegyében az összes vélt kudarc a súlyfölöslegnek tulajdonítható. Így alakul ki e szélsőséges gondolkodásnak az az „ördögi köre”, mely alacsony önértékeléshez, az élethelyzetek negatív megítéléséhez vezet. Így „gyártunk” álproblémát a kilókból, ahelyett, hogy a valós megoldásra törekednénk!

Mi a megoldás?

0000486_1.jpg ()

A negatív gondolkodásmód felülírása lenne az első lépés a sikeres fogyás felé! Itt pedig álljunk meg egy pillanatra! A wellness célkitűzése nem a drasztikus fogyókúra, hanem az elcsépelt, ám tartalmilag nem kiüresedett mondás: „Érezd jól magad a bőrödben!” Ennek jelentése, hogy szeressem azt, aki bennem van, akárhány kilós Önmagamat. Megelőlegezve mindazt a jót és szépet, ami lefogyasztott Önmagamnak járna. Ez megóv mindenkit attól, hogy a „hatkilós megoldás” csapdájába kerülve, élete különböző területeinek sikereit, kudarcait kilókra váltsa át.

Mindjárt érthetőbb, hogy miről van szó, ha néhány gondolatot idézek leveleitekből:
“Majd javul a kapcsolatom a párommal/ lesz barátom/ megvehetem a vágyott ruhát/ lemegyek tornázni/ befogad a társaság….HA lefogytam ennyi meg annyi kilót.”

Elnézést kérek azoktól, akik az idézetekből magukra ismernek. Ezeket a sorokat pont azért írom, hogy segítsek megszabadulni azoktól a hamis hiedelmektől, melyek a „hatkilós megoldás” tévútjára visznek. Ha megelőlegezzük magunknak a „minden vagy semmi” gondolkodás jegyében megtagadott örömöket, az örömforrások gazdag tárházából nem feltétlenül étellel fogjuk magunkat jutalmazni. Hiszen tudjuk, hogy sokan a megélt kudarcok ellensúlyozására, a megtagadott örömök helyett is esznek. Ha sikerül megfordítani a sorrendet, és hamarabb ráállunk a pozitív gondolkodásra, önmagunkat is egy kedvezőbb szemszögből megítélve – életmódváltási törekvéseink is átértékelődnek.

Néhány „áthangoló” gondolat:

  • Dicsérd meg magad az elhatározásért és örülj a változásnak – már a legelején
  • Mindenkiben él egy kép egészséges, kiegyensúlyozott Önmagáról. Benned van, csak újra meg kell találni!
  • Sok levél kezdődik így: „Ennyi idő telt el és még csak ennyit fogytam.” Ha életmódváltásról van szó, nem a mérleg nyelve az iránymutató!
  • Életmódot nem hetekre váltunk. Belülről éld meg az önfejlesztés örömét, a súlycsökkenés ennek csak része.
  • Természetesen fontosak a külső megerősítő visszajelzések, dicséretek, mégis lényeges, hogy Te akard a változást, ne pedig másoknak akarj megfelelni!
  • Ne „gyárts” magadnak súlyproblémát, ha nincs. Lehet, hogy életed más területén kell változást kezdeményezned!
  • Az életmódváltáshoz tartozik lelkünk „rendbetétele” is. Önismereted elmélyítéséhez, a különböző stresszoldó módszerek elsajátításához igénybe veheted szakember segítségét.
  • És ne feledd: Az élet örömei nem a lefogyott kilókért járnak s nem kilókban mérendők!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X