Főoldal > DIÉTA > Hizlal a fagylalt?

Hizlal a fagylalt?

0

Írta:

A nyár magában hordozza jellegzetes édességeinek élvezetét, a fagylaltozást, jégkrém-kóstolgatást és a parfé-kanalazgatás kulináris örömeit. Ha azt gondolod, hogy ezek a frissítő, hideg nyalánkságok könnyűek, és valószínűleg nem hizlalnak annyira, mint a nehéz téli trakták süteményei, sajnos csak fele részben van igazad. Az biztos, hogy ezeknek a meleg időszakra jellemző finomságoknak az energiatartalma nem éri […]

A nyár magában hordozza jellegzetes édességeinek élvezetét, a fagylaltozást, jégkrém-kóstolgatást és a parfé-kanalazgatás kulináris örömeit. Ha azt gondolod, hogy ezek a frissítő, hideg nyalánkságok könnyűek, és valószínűleg nem hizlalnak annyira, mint a nehéz téli trakták süteményei, sajnos csak fele részben van igazad.

Az biztos, hogy ezeknek a meleg időszakra jellemző finomságoknak az energiatartalma nem éri el a szaloncukrok, kakaós tejbevonó masszából készült csokifigurák kalóriamennyiségét, de mivel nem annyira intenzív az ízük, és nem annyira laktatóak, többet is elnyalogathatunk belőlük a kelleténél, szinte észrevétlenül nagy adagokban.
Ha például egy több gombócból álló kehelyben felszolgált fagylalt mellé még tejszínhabot, csoki-, gyümölcsöntetet (ami valójában cukorszirup, ízesítőkkel), színes cukorkát, mézes ostyát, banánt vagy akár finomra darált pirított mogyorót is kérsz, akkor bizony akár egy komplett ebéddel is felérő zsírt és cukrot kanalazgatsz el. Ráadásul egy ilyen fagylaltkehely elfogyasztása után nagyon hamar újra erős éhségérzet törhet rád!

Hogyan fogyaszd?

A fagylaltok frissen készülve fogyasztandók, és általában megszabott ideig kínálhatók. Bizonyára mindenki ismeri a fagylaltok különféle típusát: a gyümölcsös–vizeset, gyümölcsös–tejeset és klasszikus-tejes változatokat.

0000477_1.jpg ()

Mindig kimérve kaphatók: vagy fagylalt kanállal (5–4–3 dkg-os lehet), vagy fagylalt lapáttal (6-4 dkg lehet), vagy gépből, csavart formában (14–10 dkg/ adag). Jobb helyeken (főleg spéci cukrászdákban) fel van tüntetve a kalória és a szénhidrát tartalmuk! Viszont sajnos a megszokott átlag 2 gombócnyi mennyiség helyett valószínűleg minimum 3 gombócot nyalogattok el!
Általában elmondható, hogy a gyümölcsös-vizes fajták tartalmazzák a legkevesebb zsírt, viszont ezekben gyakran használnak mesterséges színesítőket. Óvakodj a rikítóan kék és zöld fagyiktól, hisz ezek valószínűleg nem az igazi gyümölcstől lettek ilyen élénk színűek. Válasz helyettük azokat, amiknek a névadó gyümölcshöz a leginkább hasonlít a színe!

A jégkrémek elkészítés után fagyasztásra kerülnek. Mivel a fagyasztásból kissé visszaengedve a legélvezetesebb fogyasztani ezeket az édességeket, hogy az enyhe olvasztás után is megőrizzék gusztusos kinézetüket, már tartalmaznak állományjavítót is! Jellemzően a fagylaltnál magasabb kalóriatartalommal bírnak, így érdemes ezeket még inkább mértékkel fogyasztani. Mivel otthon adagoljuk, sokszor többet eszünk belőle, mint ha fagyiznánk!

A parfékat bizonyára te is inkább cukrászdában ücsörögve, illetve tortafélékhez hasonlóan az étkezések után vagy uzsonnákra eszed szívesen. A parfé alapja valamilyen egyszerű piskóta lap, erre rétegezik a jégkrémet és a különféle ízesítőket, majd lefagyasztják.

Az általunk most bemutatott nyári édességek közös jellemzője, hogy megtalálhatók közöttük alkoholtartalmúak is. Ahogy megvásárolhatod a különféle light-verziót is belőlük. A „light” jelző persze egyáltalán nem azt jelenti egyes termékek esetében, hogy cukormentesek, hanem azt, hogy a zsírtartalmuk csökkentett, az elkészítés során pedig cukrot vagy cukorpótlókat használnak.
A legfontosabb tehát, hogy bármennyire is szereted a fagylaltokat, nyári édességeket, mindig igyekezz ellentmondani a kísértésnek, ami a nagyobb adag elfogyasztására csábít!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X