Főoldal > DIÉTA > nyaralas_hizas_nelkul

nyaralas_hizas_nelkul

0

Írta: and

Nyári italokA napi folyadékszükségletet lehetőleg 70%-ban vízzel, a többit magas gyümölcstartalmú gyümölcslevekkel, zöldséglevekkel, limonádéval, levesekkel, friss gyümölccsel vigyétek be!Ha már esti buli van, lehetőleg minél kevesebb alkoholos italt fogyasszatok, mert bizony tetemes kalória vihető be. 2–3 koktéllal, akár az egész napi szükséges kalória mennyiséget is elpoharazgatjátok! Eszem-iszom A hazai strandokon nem csak lángos, pizza, hanem […]

Nyári italok
A napi folyadékszükségletet lehetőleg 70%-ban vízzel, a többit magas gyümölcstartalmú gyümölcslevekkel, zöldséglevekkel, limonádéval, levesekkel, friss gyümölccsel vigyétek be!
Ha már esti buli van, lehetőleg minél kevesebb alkoholos italt fogyasszatok, mert bizony tetemes kalória vihető be. 2–3 koktéllal, akár az egész napi szükséges kalória mennyiséget is elpoharazgatjátok!

Eszem-iszom
A hazai strandokon nem csak lángos, pizza, hanem saláta, főtt kukorica és grill ételek is kaphatók. Ha jól belegondoltok, egészséges szendvicseket és friss gyümölcsöt, zöldséget is vihettek magatokkal – olcsóbbak és nem kell sorba állni értük a harminc fokos árnyékban. A választás csak tőletek függ!
A legtöbb nyaralás már svédasztalos – félpanziós, illetve all inclusive fogyasztással szerveződnek. A megfontoltabbak pontosan tudják, mit választhatnak, mennyit ehetnek. A dőzsölés, habzsolás felboríthatja az esetleg nehézkesen betartott (vagy szakember nélkül rosszul megválasztott) „beleférjek a bikinimbe” étrendet.

Külföldön
A hasmenést–hányást a mi szervezetünk számára ismeretlen, illetve erősen fertőző (a honos lakosság számára viszont teljesen ártalmatlan), kórokozók válthatják ki. A balkáni, afrikai, arab, ázsiai, eurázsiai, déli országokban számíthatunk ezekre. Elsősorban csapból folyó ivóvízzel és nem alaposan hőkezelt főtt étellel, utcai árusok kínálta ételekkel-italokkal kerülhetnek szervezetünkbe.

LEGFONTOSABB:

  • Soha ne igyatok csap vizet, ne mossatok vele fogat, ne kérjetek jégkockát!
  • Ne egyetek roston vagy véres-, rózsaszínűre sütött húst!
  • Ne egyetek nyers gyümölcs-, zöldségsalátát, hideg ételeket!

HELYETTE:

  • Kizárólag bontatlan palackos vizet vásároljatok, igyatok!
  • Vigyetek külön gyümölcs-, zöldségmosásra szappant, kefét, de ne felejtsétek el, hogy a palackos vízzel mossátok-öblítsétek le!
  • Csak alaposan átsütött húst, húsételeket, forró leveseket, forró zöldköretet, főtt zöldségből készült joghurtos öntetű salátát, forró rizst-, burgonyát-, tésztát  szabad rendelni még az éttermekben is!

Talán túlzásnak tűnhet az ajánlott óvatosság, de aki még nem uralta külföldi nyaralás alatt 3-4 napig az ágy-fürdőszoba közti pár lépés utat, nem tudhatja, hogy az előbbiekben leírt óvatosság mennyire reális!
Ha már megvan a baj: az ajánlott víz mennyiségét literenként 1dl citromlével, 2 evőkanálnyi cukorral, és csipetnyi sóval egészítsétek ki, illetve csak háztartási (vagy hasonló száraz) kekszet eszegethettek legalább 2 napig!

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X