Főoldal > DIÉTA > Diéták útvesztőjében

Diéták útvesztőjében

0

Írta: and

A nagy keresletre való tekintettel szinte dömpingszerűen szaporodnak az újabbnál újabb, biztosabbnál biztosabb fogyást garantáló, divatos diéták. A népszerűnek tartott fogyókúrás módszerekkel párhuzamosan pedig egyre több mellékhatással, mind több egészségügyi problémával kell szembesülnie a kilókkal harcolóknak. Mi ennek az oka? A táplálkozás szerepe elsősorban testünk tápanyagigényének fedezése, vagyis a számunkra, a napi teendőink elvégzéséhez, egyszóval: […]

A nagy keresletre való tekintettel szinte dömpingszerűen szaporodnak az újabbnál újabb, biztosabbnál biztosabb fogyást garantáló, divatos diéták. A népszerűnek tartott fogyókúrás módszerekkel párhuzamosan pedig egyre több mellékhatással, mind több egészségügyi problémával kell szembesülnie a kilókkal harcolóknak.

Mi ennek az oka?
A táplálkozás szerepe elsősorban testünk tápanyagigényének fedezése, vagyis a számunkra, a napi teendőink elvégzéséhez, egyszóval: a létezésünkhöz szükséges energia biztosítása. A szakszerűtlenül összeállított vagy az egymást helytelen sorrendben követő fogyókúrák azonban mindössze arra ügyelnek, hogy a testsúly csökkenjen, de nem törődnek az egészségügyi kockázatokkal.

Ki ne vágyna gyors sikerre? Próbálkozunk hát, jön az Atkins és amit az ismerősöktől hallunk: fehérjediéta, pontdiéták, így-úgy számozott, kódokkal, egyéb ismertetőkkel ellátott ételek. A legrosszabb pedig mindezek közül az, amikor a diétázó mindegyik – számára szimpatikus – módszerből kiemel egy-két elemet, és ezeket kombinálja, időnként léböjtnapokat beiktatva például, különösen egy-egy nagyobb kihágás, családi vacsora után.

Szervezetünknek – akár van túlsúlyunk akár nincs – szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, fehérjére, rostokra tehát különböző tápanyagokra. Ha káposztaleves-kúrát tartunk, epren és tejszínhabon élünk vagy csak zöldséget és sovány húsokat eszünk, esetleg ezen módszereket kombináljuk, a súlycsökkenés mellett szervezetünkben hiányállapotokat is létrehozunk, melyek hajlamosíthatnak különböző betegségekre, rosszabb esetben elő is idézik ezeket.
Ezért kritizálják az orvosok és dietetikusok a divatos módszereket, hiszen egy egyszerűen követhető és látszólag hatékony módszer komoly károkat okozhat láthatatlanul, melynek következményei gyakran csak hónapok-évek múlva jelentkeznek.

A kérdés tehát az, váltogassuk-e az étrendeket, és hogyan váltsunk egyik fogyókúráról a másikra. Bár mindenki megtalálhatja a számára, az életmódjának legmegfelelőbb étrendet és fogyókúrás módszert, az egyes programok lényege egy és ugyanaz: az adott egyén számára a felhasználtnál kevesebb energia bevitele. Legyen szó Update-ről, GI-diétáról, pontdiétáról, ezek a módszerek csak addig hatnak, amíg kevesebb energiát viszünk be, odafigyelünk arra, hogy az életmódunkhoz, egyéni igényeinkhez, egészségi állapotunkhoz, fizikai aktivitásunkhoz képest megfelelően táplálkozunk-e.
Nincs értelme váltogatni az étrendeket: ismeretterjesztő írások, könyvek, szakemberek segítségével ismerjük meg az egészséges életmód – és ezen belül az egészséges táplálkozás szabályait -, és ezeket kövessük kitartóan! Egészséges emberek egyik napról a másikra is átválthatnak ezek követésére, bár a fokozatosság itt is fontos, hogy ne szegje kedvünket hamar a túl sok különös étel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X