Főoldal > DIÉTA > Édesítőszerek és diéta

Édesítőszerek és diéta

0

Írta: and

Természetes édesítőkA leginkább ismert természetes édesítőink, a répacukor (kristálycukor), a barna cukor, a nádcukor és a szőlőcukor. Ezek közös jellemzője, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, édes ízűek és szilárd halmazállapotú anyagok, melyek sajnos, igen gyorsan tudnak (szükségleti igény hiányában) zsírrá is alakulni. A természetes édesítők folyékony állagú csoportjába a méz, a juharszirup, a csicsóka és […]

Természetes édesítők
A leginkább ismert természetes édesítőink, a répacukor (kristálycukor), a barna cukor, a nádcukor és a szőlőcukor. Ezek közös jellemzője, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, édes ízűek és szilárd halmazállapotú anyagok, melyek sajnos, igen gyorsan tudnak (szükségleti igény hiányában) zsírrá is alakulni.

A természetes édesítők folyékony állagú csoportjába a méz, a juharszirup, a csicsóka és egyéb növényi édesítő sűrítmények (pl. búzából, rizsből) tartoznak. Jellemző, hogy a származó növénytől függő ízük, aromájuk és illatuk van. Már kisebb mennyiségben is egyedivé, választékosabbá varázsolhatják minden napi étkezésünket. Alkalom adtán kóstoljátok meg, próbáljátok ki ezeket a változatokat, és bátran használjátok kis adagban! Ne felejtsétek el, hogy ezek a természetes édesítők magas kalóriájúak, így szinte azonnal adnak energiát. Ha nem használódik fel ez az energiatöbblet, akkor zsírpárnácskákat, úszógumikat növeszthettek és belső szerveitek körüli zsírszövetet növelve, ronthattok azok hatékony munkáján.

Mesterséges édesítőszerek, cukorhelyettesítő készítmények
A legfontosabb információ, hogy csak abban az esetben emelik a tumor – rák – kockázatát, ha az alapanyagból (mely a tabletta és folyadék formátumban is több százszorosan van hígítva!), naponta jelentős mennyiséget fogyasztotok el. Ez pedig csak akkor lenne lehetséges, ha a tömény alapanyagból minden nap 1–2 dekát kanalaznátok be. Ha valaki 100 db tablettányi (100 db kockacukornak megfelelő mennyiségű) mesterséges édesítőt eszik meg, az a hígítási anyaggal együtt is csak 2 dekányi mennyiséget jelent! Azaz fizikailag majdnem lehetetlen azt az adagot teljesíteni, kivéve, ha valaki akarattal eszik a tömény édesítőből 1 kávéskanálnyit. Ember legyen a talpán, aki le tudja nyelni!

A mesterséges édesítőszerek, cukorhelyettesítők közös tulajdonsága, hogy igen erős az édesítőerejük, ezért igen minimális adagokat szükséges csak belőlük használni. Többségük magas hő hatására kisebb–nagyobb mértékben bomlik és veszít édesítő erejéből. Ezeknek is van kalóriatartalma, de mivel csak mikrogrammnyi mennyiség kerül belőlük a szervezetbe, nem képeznek jelentős energiaforrást!

Néhány számadat
A szacharin 300-500-szor, a ciklamát 35–40 –szer, az aszpartam 160–220-szor, a K-aceszulfám 120–220–szor édesebb, mint a répacukor. Magyarországon engedélyezett termékekről van szó, melyek a megengedett koncentrációban messze alatta maradnak a napi megengedhető mennyiségnek. Mivel az intenzív „édes” íz mellékízekkel is rendelkezik, célszerű ezeket a mesterséges édesítőszereket keverékként a cukoralkoholokkal vagy gyümölcscukorral alkalmazni, azok tulajdonságait is figyelembe véve!

A cukoralkoholok-, polialkoholok, oligoszacharid
(szorbit, Glukagonon, mannit, xilit, stb.) egyes egyszerű szénhidrátokból kémiai úton redukált termékek. Mivel kalóriatartalmuk megegyezik a cukrokéval, energiacsökkentés szempontjából szóba sem jöhetnek. A szervezetben ezek is cukorrá bomlanak le, de hosszú idő alatt, ezért csak kis mértékben emelik meg a vércukor szintet! Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a bélrendszert alaposan próbára teszik, így előfordulhat az is, ha valaki túl sokat eszik ezekből, vagy az ezzel készült édességekből–ételekből, akkor hasmenést kap. Sajnos a bélflóra ilyenkor károsodhat, tovább fokozódhat a hasmenés, a termékeket élvezőnek pedig fogalma sincs, hogy mi történik vele! . A fruktóz vagy más néven gyümölcscukor ugyan kémiailag cukornak számít, de a vércukorszintet csak lassan emeli, ezért ide soroljuk (bár igen gyorsan megy a zsírdepóba, miután szőlőcukorrá bomlott a májban)! Édesítő ereje 30 – 50%- kal magasabb, mint a répacukoré. Hazánkban sajnos egyre több, ismeretlen (ráadásul üzleti titokként kezelt!) receptúrájú termék jelenik meg, ezek mind külföldről beérkező cukorpótlók. Ezekről korrekt véleményt mondani nem lehet, hiszen többé–kevésbé ismeretlen anyagról is szó lehet. Egy biztos: mivel hatásuk az emberi szervezetre hosszú távon még nem ismert és nagyon-nagyon drágák (legutóbbi hasonló termékből 165 gr! kb. 2000 forintba kerül és négy teáskanálnyi szükséges belőle 1 teáskanálnyi cukor édesítő erejének eléréséhez) nem is ajánlom őket jó szívvel!

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X