Főoldal > DIÉTA > Szomjazni szigorúan tilos!

Szomjazni szigorúan tilos!

0

Írta: and

Ha az utóbbi igaz rád, azt javasoljuk, hogy azonnal változtass rossz szokásodon, mert: szomjazni szigorúan tilos! Az ember szervezetének 60–70%-a víz, ezért nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel ahhoz, hogy a folyadékháztartás a szervezetedben rendesen működjön. Ezt az alaptételt bizonyára sokszor és sokhelyütt olvastad már. Bár jól meghatározható, hogy egy átlagos felnőtt számára napi 1,5-2 liter […]

Ha az utóbbi igaz rád, azt javasoljuk, hogy azonnal változtass rossz szokásodon, mert: szomjazni szigorúan tilos!
Az ember szervezetének 60–70%-a víz, ezért nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel ahhoz, hogy a folyadékháztartás a szervezetedben rendesen működjön. Ezt az alaptételt bizonyára sokszor és sokhelyütt olvastad már. Bár jól meghatározható, hogy egy átlagos felnőtt számára napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztására van szükség (a levesekből, a gyümölcsökből és a zöldségekből a szervezetünkbe kerülő folyadékmennyiségen kívül), ez a mennyiség növekszik az elvégzett fizikai tevékenység (sportolás, nehéz fizikai munka) idejétől függően, időjárástól, fokozott izzadással járó folyamatok alatt, illetve betegségek tünetei – mint a láz, hányás, illetve hasmenés – miatt is.

A fent leírt egyéni igények szerinti mennyiség a nyár és a meleg időjárás beköszöntével tovább növekedhet, akár 15-20%-kal is. Lássuk, hogyan emelkedik az átlag felnőtt folyadékigényéhez (1,5-2 liter) az alábbi speciális esetekben az ajánlott folyadékmennyiség: az alapvető különbségeket, melyeket a meleg nyárra tekintettel 15–20%-kal meg kell emelni!

  • terhes kismamák esetében a folyadék mennyiség igénye 3 havonként kb. 100–150 ml-el emelkedik naponta

    0000405_1.jpg ()
  • szoptató anyukának a baba által megszopott tej mennyiségét (és/vagy a lefejt) kell folyadékban pluszban meginnia – kb. 600 – 1000 ml/nap
  • a csecsemő minden testsúly kilogrammjára számított mennyiség további 120–180 ml/testsúlykilogramm/nap
  • gyermekeknél szintén a tömegükhöz adjuk meg a szükséges folyadékmennyiséget: 60 – 80 ml/tskg/ nap
  • az idősebb korosztály számára a napi ajánlat a minimum 1,5–2 l tiszta folyadék
  • a gyermekek és a szépkorúak szervezete nehezebben viseli a kiszáradást, ezért mindig tartsunk a közelükben friss innivalót, hogy a látóterükbe kerülve megigyák azt
  • a sporttól függően (itt szerepet játszanak a sport- és energiaitalok!) a sportolóknak, akár 3–4 liter folyadékra is lehet igénye

Bizony a nyári nagy melegben, főleg, ha trópusi országba indulunk nyaralni, ezt a mennyiséget a magas páratartalom is emelheti, hisz ezeken a területeken a nagyságrenddel nagyobb mértékű izzadás miatt fontos a megfelelő mennyiségű, és minőségű folyadékbevitel. Ne feledd, hogy nem szabad megvárni a szomjúság érzését, hanem ébredéstől elalvásig folyamatosan szükséges valamilyen formában magas víztartalmú ételeket vagy folyadékot a szervezet számára biztosítanod.

A magas víztartalmú ételek közé a nyers gyümölcsök, zöldségek és hígított leveik, tej és tejes italok, illetve a levesek, híg mártások tartoznak. A folyadék elsősorban jó minőségű, tiszta ivóvíz legyen, továbbá a belőle készült italok (gyümölcs és egyéb teák, limonádé félék stb), és választhatunk forrásvizet, ásványvizeket is. Figyelni kell az alkoholtartalmú italokra, melyek ugyan jókedvet varázsolnak arcodra, de vizet is vonnak el a szervezettől. A lényeg, hogy minél töményebb alkoholt iszol, és minél nagyobb mennyiségben, annál jobban kiszárítja a szervezeted.

Például: ha 0, 5 l sört iszol vagy 2 dl bort vagy 0, 5 dl tömény esetén is fél liter vizet kell elfogyasztanod! Ilyenkor tulajdonképpen csak kompenzálod a szervezeted folyadékháztartását, de hozzá nem teszel semmit! Ha a napi folyadék bevitel szeretnéd folyamatossá tenni, akkor minden étkezéshez innivalót is fogyassz. Figyelem! Erre nem alkalmas a magas cukortartalmú üdítőital! A jeges italok a szervezetet fűtésre (ezért izzadhatunk), a meleg folyadékok pedig hűtésre kényszerítik. Tehát melegben a meleg folyadék sokkal jobban hűsíti a szervezetet! A szénsavtartalmú italok is csak pillanatnyi frissülést jelentenek, hosszabb távon nagy mennyiségben fogyasztva hasi diszfunkcióval (pl.: puffadás, böfögés ) sztrájkolhat a szervezet!

A legfontosabb tanácsunk, hogy bárhová is mész, legyen nálad víz, mert a meleg, állott víz is jobb a semminél! Mert szomjazni szigorúan tilos!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X