Főoldal > DIÉTA > Tápláld a bőrödet!

Tápláld a bőrödet!

0

Írta: and

Tisztasága vagy éppen sérülése, gyulladása kedvező vagy kedvezőtlen benyomást tehet a körülötted élő emberekre, az ellenkező nem tagjaira, egyszersmind árulkodóan mutathatja meg lelki problémáidat. A stressz, feszültség, idegesség, a pihenés hiánya árkokat vájhat arcodra, a sérülések, pattanások, gyulladások külvilággal való konfliktusaidra is utalhatnak. A bőr ápolása nem képzelhető el csak azon az úton, hogy kívülről […]

Tisztasága vagy éppen sérülése, gyulladása kedvező vagy kedvezőtlen benyomást tehet a körülötted élő emberekre, az ellenkező nem tagjaira, egyszersmind árulkodóan mutathatja meg lelki problémáidat. A stressz, feszültség, idegesség, a pihenés hiánya árkokat vájhat arcodra, a sérülések, pattanások, gyulladások külvilággal való konfliktusaidra is utalhatnak. A bőr ápolása nem képzelhető el csak azon az úton, hogy kívülről drága készítményekkel kezeled, és kizárólag úgy sem, hogy orvoshoz fordulsz és beveszed a felírt gyógyszereket. Abban sem merülhet ki törődésed, hogy különböző relaxációs módszerekkel, légzőgyakorlatokkal, magánéleted rendbetételével javítasz lelkiállapotodon: a testet, a szervezet biológiai szükségleteit, tápanyagigényét is figyelembe kell venned.

A bőr egészségéhez, sérüléseinek gyors gyógyulásához leginkább fehérjére, A- és C-vitaminra, B-vitaminokra, vasra, cinkre van szükség, de hasznosak az esszenciális zsírsavak is. Az esszenciális zsírsavak közül az omega-3 zsírsavakhoz főleg tengeri halakból juthatsz hozzá, de a különböző magolajok is értékes forrásai, akárcsak az antioxidáns E-vitaminnak. Érdemes megjegyezni, hogy a ligetszépemag-olaj a bőrviszketésen és szárazságon javíthat. A vashoz és cinkhez elsősorban sovány húsokból és belsőségekből juthatsz hozzá, utóbbiban a tojás és a hüvelyesek is gazdagok. Az A-vitamin nem csak a jó látáshoz, de a szép külsőhöz is elengedhetetlen, ez májban tojásban, tejben, provitaminja a béta-karotin pedig sárgarépában, sötétzöld zöldségekben és sárga gyümölcsökben fordul elő nagyobb mennyiségben. A C-vitamin a kötő- és támasztószövetek kollagénjének képzésében vesz részt, hiányában ereid is sérülékenyebbek lesznek. Nélkülözhetetlen tehát a bőr erejének megőrzéséhez, a sérülések gyógyulásához, ezért fontos, hogy lehetőleg minden étkezéshez fogyassz valamilyen friss zöldséget-gyümölcsöt. B-vitaminok hiányában bőrgyulladások, a szájzug berepedezése és számos más tünet alakulhat ki. Ezekhez a vitaminokhoz teljes gabonaszemekből, búzacsírából, tejtermékekből, májból, húsokból juthatsz könnyen hozzá, de az élesztő is gazdag forrásuk. Láthatod, hogy bőröd érdekében állati és növényi eredetű élelmiszereket egyaránt érdemes fogyasztanod, előnyben részesítve a minél frissebb illetve feldolgozatlanabb formában lévő, könnyen emészthető táplálékokat. Ezzel valójában a szervezetedbe jutó mérgek és adalékanyagok mennyiségét is jelentős mértékben csökkentheted, mintegy méregtelenítve a testedet.

A holisztikus szemlélet szerint mindig az egész embert kell figyelembe venni, a test, lélek, szellem egységét, ezért nem elég csak a tüneteket kezelni, hanem az egész-séget kell az emberben helyreállítani. A bőr egészségének megóvásában a változatos vegyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott lelki állapot, az elegendő pihenés, bőséges folyadékfogyasztás játszik nagy szerepet. Bőrproblémák esetén érdemes tehát átgondolni, vajon táplálkozásodban rejlik-e hiba, azt kell egészségesebbé tenned, esetleg bőrgyógyász szakemberhez is érdemes fordulnod, vagy talán a külvilággal való kapcsolatodat kell rendezned. Törekedj arra, hogy egyensúlyt, harmóniát vigyél az életedbe, és bőröd sugárzó szépségével fogja meghálálni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X