Főoldal > DIÉTA > Táplálkozz sportosan!

Táplálkozz sportosan!

0

Írta: and

A mozgás elengedhetetlen része az egészséges életmódnak. Munkám során sok olyan emberrel beszélek, akik rendszeresen sportolnak, eredményeket azonban hosszú hónapok után sem tudnak felmutatni. Az okok rendszerint apró hibák, melyek összeadódva látványosan rossz végeredményhez vezetnek. Túlterheled magad? Dohányzol? Rendszertelenül étkezel, hiányosan táplálkozol? Nem megfelelő a folyadékbeviteled? Ezek mind gátolhatnak céljaid elérésében- vallja a WellnessCafe dietetikus […]

A mozgás elengedhetetlen része az egészséges életmódnak. Munkám során sok olyan emberrel beszélek, akik rendszeresen sportolnak, eredményeket azonban hosszú hónapok után sem tudnak felmutatni. Az okok rendszerint apró hibák, melyek összeadódva látványosan rossz végeredményhez vezetnek. Túlterheled magad? Dohányzol? Rendszertelenül étkezel, hiányosan táplálkozol? Nem megfelelő a folyadékbeviteled? Ezek mind gátolhatnak céljaid elérésében- vallja a WellnessCafe dietetikus szakértője és cikkünk szerzője, Tihanyi András.

Táplálkozás a szabadidősportban
A rendszeres fizikai aktivitás kedvező hatással lehet közérzetünkre, karbantartja szív- és érrendszerünket, fittebbek és vonzóbbak leszünk hatására. Testünk nem gépezet, de igaz rá, hogy megfelelő üzemanyag és karbantartás nélkül romlik teljesítménye és hamarabb tönkre mehet. A sporttáplálkozás alapvetően nem tér el az egészséges táplálkozástól, különbség leginkább a nagyobb folyadékigényben és energiaigényben van. Tested optimális működéséhez fontos, hogy a bevitel arányban legyen a felhasználással, étrendednek vegyesnek és minél változatosabbnak kell lennie. Az egyensúly meglétét a bevitel és felhasználás között a mérleg nyelvének alakulásából jól láthatod. Ha sportolsz, akkor valamivel több szénhidrátra és fehérjére van szükséged, ezzel együtt nő az ásványi anyag és vitamin igény is. Fehérje-szükségleted – ha inaktív vagy – 0,75-0,99 g/testsúlykilogramm között van a magasságodnak megfelelő tömegre számítva. Ez állóképességi sportágakban (pl.: futás, aerobik) 1,2g/testsúlykg-ra nőhet, míg erő- és gyorserő sportágakban (pl.: testépítés, labdahajítás) 1,8g/testsúlykg is lehet. A szükséges tápanyagokat általában könnyen beviheted élelmiszerekkel is, étrend-kiegészítők alkalmazására elsősorban a kiegyensúlyozatlan étrend, fogyókúra esetén lehet okod.

Hidratáld magad!
A bőséges folyadékfogyasztás elengedhetetlen bőröd szépségéhez. Ha edzel, akkor a javasolt napi 2-2,5 liter feletti folyadékbevitel fontossága ennél jóval nagyobb, mivel az izzadás hatására nagy mennyiségű vizet és elektrolitot vesztesz. A nap folyamán eleget kell innod, közvetlenül a mozgás előtt 1-2 órával pedig 4-6 dl folyadékot érdemes fogyasztanod a kellő hidratáltság érdekében. Lehetőség szerint mozgás közben is igyál egy keveset! A csapvíz és az ásványvizek jól pótolják a folyadékveszteséget, általában csak hosszabb ideig tartó vagy igen intenzív terhelések során válhat indokolttá sportitalok használata.

Előzd meg a csontritkulást!
A gravitáció ellenében végzett – futás, gyaloglás, súlyzós edzés- rendszeres testmozgás és kálciumban gazdag étrend mellett segít a nőket különösen veszélyeztető csontritkulás megelőzésében és kezelésében. Gyakori diétahiba, különösen fogyókúrázók körében az elégtelen kálciumbevitel. Ezt élelmiszerek, így különösen tej és tejtermékek fogyasztásával pótolhatod, de szerepet játszik ebben a csap és ásványvízfogyasztás is, utóbbiak között léteznek magasabb kálciumtartalmúak is. Végső esetben kiegészítőkhöz is fordulhatsz, ezek használatáról azonban mindig kérd ki orvosod véleményét!

Szabadidő sportolóként terhelésed a jelentéktelentől a versenysportolókéval vetekedőig terjedhet, ezért étrendednek is ehhez kell igazodnia. Több órás és/vagy mindennapos edzések esetén vedd igénybe dietetikus segítségét, ez ugyanolyan fontos, mint az, hogy edzésed összeállításában edző segítsen neked. Ha életed minden területén jól akarsz teljesíteni, fontos a lelki és fizikai egyensúly, a jól megtervezett rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás pedig eszköz, ami hozzásegít ennek eléréséhez!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X