Főoldal > DIÉTA > a_meregtelenites_mitosza

a_meregtelenites_mitosza

0

Írta: and

Riasztó A természetgyógyászat és a wellness szóhasználatában igen elterjedt a méregtelenítés fogalma. A méregtelenítés alatt a természetes gyógymódok hívei szervezetünk mérgektől, salakanyagoktól való megtisztítását értik. A méregtelenítés célja pedig az egészségi állapot javítása, ezáltal az élet minőségének és hosszának növelése. Az elmélet alapja, hogy a környezetből bejutó mérgeket szervezetünk nem képes eltávolítani. Ezek a mérgek […]

Riasztó
A természetgyógyászat és a wellness szóhasználatában igen elterjedt a méregtelenítés fogalma. A méregtelenítés alatt a természetes gyógymódok hívei szervezetünk mérgektől, salakanyagoktól való megtisztítását értik. A méregtelenítés célja pedig az egészségi állapot javítása, ezáltal az élet minőségének és hosszának növelése. Az elmélet alapja, hogy a környezetből bejutó mérgeket szervezetünk nem képes eltávolítani. Ezek a mérgek felhalmozódnak bennünk és elhízást, különféle betegségeket okoznak szervezetünkben. Májunk, belünk ezen felfogás szerint olyan, mint egy hulladéklerakó – bélrendszerünket például ki nem ürült salak borítja be vastagon. Egyszóval, elég vészes a helyzet mindannyiónk szempontjából, ha hallgathatunk a méregtelenítést elengedhetetlennek tartók szavára.
Hogy senki se ijedjen meg, és fogjon azonnal méregtelenítő kúrákba, itt az alkalom, hogy lerántsuk a leplet a méregtelenítésről. Lássuk, hogy mi igazolja a tisztítókúrák tudományos hátterét!

0000772_1.jpg ()

A szakemberek (orvosok, dietetikusok) döntő többsége szerint a testnek megvan a maga méregtelenítő mechanizmusa. Testünk lehetőség szerint véd minket a mérgek és kórokozók szervezetünkbe történő bejutásától, májunk pedig mind a testünkben termelődő, mind a kívülről bejutó veszélyes anyagokat ártalmatlan és kiválasztható formába próbálja átalakítani.
A felesleges és ártalmas anyagok, gyógyszermaradványok, hormonok bomlástermékei vesénk segítségével, azaz a vizelettel ürülnek. A méregtelenítő tabletták, italok, kúrák (pl.: Neera-kúra, Colonix étrend-kiegészítők) gyártói a folyadékfogyasztás növelését javasolják (lásd vese kiválasztó működése), és ezt kombinálják valamely „nélkülözhetetlen” anyaggal vagy módszerrel.

Történet
A koplalás, böjtölés korábban vallási gyakorlatok része volt, célja pedig egyfajta szellemi megtisztulás volt, nem feltétlenül a test egészsége és a hosszú élet – ahogy a rituális fürdések sem a kórokozók eltávolítását szolgálták. Ne feledjük, korábban a betegségeket is tisztátalanságnak, a felsőbb erők büntetésének vagy démonok hatásának tulajdonították, így a kezelést is ennek megfelelően írták elő.
A keresztény és mohamedán vallásban ugyanúgy megvolt – és megvan – a böjtnek, bizonyos ételek mellőzésének a szerepe, miként olyan terjedő divatos módszerekben, mint a rövid múltra visszatekintő reiki vagy a több ezer éves, sok ágat (melynek a testgyakorlatok csak egy hajtását adják) összefogó jóga. Az éhezés, böjtölés megváltoztatja az idegrendszer működését, nagy befolyása van az agyra. Igen sokan elemezték ennek hátterét, és bizonyított tény az is, hogy más tudatállapotokat érhetünk el önmagunkban különböző gyakorlatokkal vagy korlátozott tápanyagbevitel mellett. Az étrend módosítása a vallásos élmények megtapasztalásához gyakran nélkülözhetetlen. A túlzó, néha már ártalmas módszerek több ezer éve kialakultak, és megfelelő élettani tudás hiányában sajnos ezek is fennmaradtak. Az öntisztító módszerek például a jógában is régóta megtalálhatók. Ilyen tisztító módszer a szemfürdő, az orrmosás és a fogtisztítás. Utóbbinak ma már jól ismert tudományos háttere és kétségtelenek egészségügyi előnyei. A gyomortisztítás – kb. 7 méteres szövetcsík lenyelése majd kihúzása módszer azonban veszélyes volt; a jóga-beöntés – mint minden indokolatlan beöntés – pedig felesleges volt és megzavarta a szervezet természetes működéseit. Láthatjuk, hogy egy különben jól bevált, több ezer éves, az egészségi állapot javítására is alkalmas módszer is tartalmazhat komoly hibákat, ezért nem szabad kritikátlanul elfogadnunk semmit sem.
A megtisztulási módszerek közül ma a böjt egyes változatai és a beöntések népszerűek bizonyos körökben. Hotelek segítenek a detoxikálásban, mások tisztító keverékek eladásával próbálják kiaknázni a méregtelenítés fogalmának elterjedt voltát, és az ehhez kapcsolódó hiedelmeket.

Igazság
Testünk – bár valóban sokszor feleslegesen terheljük – nem hulladéklerakó. Ha egészségesen táplálkozunk, és minél természetesebb eredetű élelmiszereket fogyasztunk, ezen túl pedig nem mérgezzük magunkat szándékosan, szervezetünk elvégzi a szükséges feladatokat.
A méregtelenítés tudományos szempontból nem létezik. A fogalom egy tiszteletreméltó törekvés, önmagunk jobbításának eladhatóvá silányított puszta váza. Fogyáskor valóban felszabadulhatnak bizonyos a zsírszövetben tárolt anyagok, de ennek nincs köze különleges módszerekhez vagy diétákhoz. Mit tehetünk ténylegesen szervezetünk karbantartásáért?

Teendők

– Igyál minden nap elegendő mennyiségű tiszta csap és ásványvizet! Alapvetően 1,5-2 liter az, amit mindenképp el kell fogyasztani ahhoz, hogy szervezeted vízháztartása normálisan funkcionáljon.

– Egészségesen táplálkozva, minél több “bio” élelmiszert fogyasztva csökkenthetjük szervezetünk adalékanyagokkal (színezékekkel, gyógyszermaradványokkal stb.) történő terhelését, ami felfogható méregtelenítésként.

– Pozitív hatású lehet, egészséges embernek pedig biztosan nem ártalmas, ha havonta egy gyümölcsnapot tartunk.

A böjtkúrák és rövidebb koplalások szakember vezetése mellett hasznosak lehetnek önmagunk megismerése szempontjából. Ilyenkor fontos a nyugodt környezet, érdemes lelki békénk megtalálására, belső konfliktusaink feloldására törekednünk. A test és lélek egészsége egyaránt fontos, és egymásra oda-vissza hat. Ha lelki békénk útjára lépünk, az időnként fizikai állapotunkat is javíthat.

A témában kérdezd Tihanyi András dietetikus szakértőnket!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X