Főoldal > DIÉTA > Férfipocak ellen – mit tehet a nő?

Férfipocak ellen – mit tehet a nő?

0

Írta: and

Ha wellnessről van szó, a nők szinte bármit megtesznek: keresik a számukra legjobb módszereket, kipróbálják a legextrémebb kezeléseket, minduntalan kacsingatnak az újdonságok felé. Ha pedig érzelmekről van szó, anyatigrisként óvják és védik környezetüket. Igazi érzelmi viharokat gerjeszthet tehát egy olyan helyzet, amiben az egészségre való törekvés vágya és a meghitt érzelmek keverednek. Történetesen az az […]

Ha wellnessről van szó, a nők szinte bármit megtesznek: keresik a számukra legjobb módszereket, kipróbálják a legextrémebb kezeléseket, minduntalan kacsingatnak az újdonságok felé. Ha pedig érzelmekről van szó, anyatigrisként óvják és védik környezetüket. Igazi érzelmi viharokat gerjeszthet tehát egy olyan helyzet, amiben az egészségre való törekvés vágya és a meghitt érzelmek keverednek.

Történetesen az az eset, amikor egy nő – hogy megvédje élete párját és annak egészségét – arra törekszik, hogy a szeretett Férfi áttérjen az egészséges életmódra, ne adj’ Isten lefogyjon néhány kilót. Ezt a szituációt azért is vesszük most górcső alá, mert rengeteg levél érkezett hozzánk hasonló témában. Milyen finom módszerekkel rukkoljunk elő, ha életünk párját néhány kiló leadására szeretnénk buzdítani – anélkül persze, hogy csorbulna önbizalma, és megszűnne égni szemében a magabiztos csillogás?

Az életmódváltás sikeressége – legyen szó bármilyen változásról – a saját akaraton múlik. E motiváció előrevisz és erőt ad céljaink elérésében. Ez azt jelenti, hogy nem akarhatunk egészségesebb életet élni vagy lefogyni a párunk helyett! Sokan írjátok, Ti mennyire szeretnétek párotok nevében azt az életmódváltást, aminek Ő makacsul ellenáll!

0000728_1.jpg ()

A Te szereped

Hogyan ösztönözhetitek társatokat az egészségesebb ételek fogyasztására, diétázásra?
A legfontosabb, hogy tartsd tiszteletben: párod felnőtt ember, aki felelős önmagáért. Ha életmódot változtat, ne azért tegye, hogy neked megfeleljen. Az ilyen típusú változás úgysem lesz tartós. Abban viszont fontos szereped lehet, hogy eljuttasd párodat annak belátásához, miért szükséges változtatnia étrendjén vagy miért fontos, hogy odafigyeljen testsúlyára.
Általános szabály, hogy a kritikától, fenyegetéstől nem várhatsz eredményt.
A levelekből kiderül, hogy sajnos sokan visszaélnek ezzel a lehetőséggel:
„Pedig mondtam neki, hogy elhagyom, ha nem fogy le.”
Vagy: „Rászóltam, hogy kiröhögik a strandon.”
Általában sikeresebbek és meggyőzőbbek azok a közlések, melyek pozitív tartalmúak, s azt közvetítik, számunkra miért fontos partnerünk életmódváltása. Követendő példák is szerepelnek a levelekben:  „Tudom, hogy képes lefogyni, a régi súlyával jobban tetszett nekem.”
Vagy: „Féltem az egészségét!”

Az ezekhez hasonló üzenetekkel azt közöljük, hogy ráhagyjuk a felelősséget és bízunk abban, hogy képes elindulni a változtatás útján.
Ugyanakkor az is lehetséges, hogy párunknak nincs belátása problémáját illetően, tehát nem gondolja, hogy bármin is változtatnia kéne.  A testkép – a saját test észlelése – komplex jelenség. Vagyis, egy külső szemlélőhöz képest, sokan máshogy látják saját testarányaikat, kövérebbnek vagy soványabbnak gondolva magukat a valóságosnál.
A szavak mellett a tetteknek is hangsúlyos meggyőző értéke lehet. Modellként mindenki elöl járhat jó példával. A hűtőbe kerüljenek egészséges ételek és párunkat is nyugodtan elcsábíthatjuk egy kis kerékpározásra. A másik fél önállóságát s a fokozatosságot azonban ilyenkor is tartsuk szem előtt! Egyik ismerősöm jut eszembe, aki teljesen lecserélte a hűtő tartalmát az egészséges életmód jegyében. Párja az energiaszegény vacsorát követően este 10-kor még elment „rendes” kenyérért a közértbe…

Beárnyékolhatja két ember kapcsolatát, ha az egészséges életmód, diéta kérdése önmagán „túlnőve” párkapcsolati problémává fejlődik. Ennek elejét vehetjük, ha nem hatalmi kérdésként kezeljük. Ugyanakkor, a romló párkapcsolat jeleként is felfogható, ha egyre inkább elégedetlenek vagyunk társunk külsejével, és egyre szaporodnak beszélgetéseinkben a negatív megjegyzések. 

A témában kérdezd Geist Klára párkapcsolati tanácsadót!   

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X