Főoldal > DIÉTA > Fogyókúra után

Fogyókúra után

0

Írta: and

A sikeres fogyókúra sokak számára azt jelenti, hogy a leadott kilók után következhet a jól megérdemelt jutalom: a finomabbnál finomabb, válogatás nélkül ehető ételek, a mozgásról való leszokás, a tévé előtt ülve nassolás csodálatos élménye. Ha te is azt gondolod, hogy fogyókúrád után – amikor csinosabbnak érzed magad, mint valaha – végre leszállhatsz a futógépről, […]

A sikeres fogyókúra sokak számára azt jelenti, hogy a leadott kilók után következhet a jól megérdemelt jutalom: a finomabbnál finomabb, válogatás nélkül ehető ételek, a mozgásról való leszokás, a tévé előtt ülve nassolás csodálatos élménye.

Ha te is azt gondolod, hogy fogyókúrád után – amikor csinosabbnak érzed magad, mint valaha – végre leszállhatsz a futógépről, és beülhetsz kedvenc foteledbe, és nem kell tovább lemondanod kedvenc ételeidről, nagyon tévedsz!
Legtöbbünk egész életében rövid távon tervez, eseménytől eseményig él, és ez sajnos meglátszik alakunkon is. Jól szeretnénk kinézni esküvőnkön, nyáron a strandon vagy diplomaátadáskor, ezért akkor és ott mindent meg is teszünk az ügy érdekében. Kőkeményen sportolunk és diétázunk, majd a célszalagot átszakítva elégedetten megállunk, hogy pár hét alatt visszaszedjük a leadott kilókat.

A húszas éveikben járóknál még működni látszik ez a módszer, de a kilók az évekkel egyre csak gyarapodnak, így amire kezdetben pár hét elég volt, arra később már 2-3 hónap sem lesz elegendő. Végül a kudarcoktól elkeseredve feladjuk, vagy életveszélyes módszerekkel próbálkozunk kétségbeesetten. Legyünk őszinték! Az iskolában ugyan melyikünkre volt jellemző, hogy rendszeresen tanult? Sokunknak az volt a fontos, hogy minél kevesebb energiabefektetéssel megússzuk a sulit, pedig tudtuk, hogy hosszú távon gyümölcsözőbb mindig egy kis energiát befektetni, mint a vizsgaidőszakot álmatlanul átkínlódni.
És mégis, azaz mégsem így tettünk.
A táplálkozás és életmód területén ez a módszer sajnos egyáltalán nem működik. Nem elég az ismerősök és az ellenkező nemű hódítók vizslató szemének megfelelni és akár ötössel átmenni a “vizsgán” néha-néha. A jelentős túlsúly folyamatosan kedvezőtlenül hat szervezetünkre, akárcsak a szakszerűtlenül összeállított testtömegcsökkentő étrend vagy az éhezés. Ha visszaszedjük, amit leadtunk, akkor csak játszottunk szervezetünkkel – és sajnos a lefogyott emberek DÖNTŐ TÖBBSÉGE visszaszed minden egyes kilót pár hónap vagy év alatt.

Hogyan tovább?
Hogy ne járjunk így, céljaink elérése után sem szabad visszatérünk régi, zsírgyarapodást előidéző étrendünkhöz és életmódunkhoz. Valamivel többet ehetünk, mint a fogyózás alatt – ennek pontos mennyiségét igazán csak szakember tudja megmondani személyre szabottan, de a mérleg nyelve is jó útmutató – ám ha nem tesszük életmódunk szerves részévé az egészséges táplálkozást és rendszeres testmozgást, ha rövidtávon gondolkodunk, akkor szép eredményeink hamar szertefoszlanak. Törődjünk bele: SOHA nem térhetünk vissza teljesen korábbi életmódunkhoz – ám az elért eredmények, a jobb közérzet, több energia, egészségünk megőrzése kellő kárpótlást nyújt mindezért!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X