Főoldal > DIÉTA > Terítéken az étrend-kiegészítők

Terítéken az étrend-kiegészítők

0

Írta: and

Az étrend-kiegészítő készítményeket (melyeket sokszor táplálék-kiegészítőként emlegetünk) drogériákban, gyógyszertárakban, és nagyobb üzletekben a gyógyszerek vagy éppen a kenyérpirítók és mosógépek mellett egyaránt megtalálhatjuk és megvásárolhatjuk. Sok hiedelem és félreértés kapcsolódik hozzájuk, ezeket próbájuk most meg eloszlatni. ÁllításSzükségünk van étrend-kiegészítőkre! Sok kereskedő és gyártó állítja, hogy étrendünk nem tartalmazza mindazokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és […]

Az étrend-kiegészítő készítményeket (melyeket sokszor táplálék-kiegészítőként emlegetünk) drogériákban, gyógyszertárakban, és nagyobb üzletekben a gyógyszerek vagy éppen a kenyérpirítók és mosógépek mellett egyaránt megtalálhatjuk és megvásárolhatjuk. Sok hiedelem és félreértés kapcsolódik hozzájuk, ezeket próbájuk most meg eloszlatni.

Állítás
Szükségünk van étrend-kiegészítőkre!

Sok kereskedő és gyártó állítja, hogy étrendünk nem tartalmazza mindazokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és egyéb, a szervezetünk működéséhez szükséges (vagy éppen szükségtelen), a működését segítő anyagokat. Ezen állítások szerint csak és kizárólag az ő termékeikkel tudjuk pótolni ezt a hiányosságot.

Tények
Táplálkozásunk nem ritkán szegény bizonyos tápanyagokban, ám az első lépes táplálkozásunk egészségesebbé alakítása kell, hogy legyen. Az élelmiszerek gyakran több, egymás hatását támogató vegyületet tartalmaznak, ami a kiegészítőkre már kevéssé jellemző, így a kedvező hatás gyakran akkor sem érvényesül, ha annak elméleti háttere igaz. Ha nem vagyunk vegetáriánusok vagy nem követünk más, speciális táplálkozási formákat, nincs egészségügyi problémánk és változatosan táplálkozunk, nincs szükségünk étrend-kiegészítőkre. Amennyiben egészségügyi okokból (például tejfehérje-allergia) alacsony valamely szükséges anyag (ezen példa szerint a kalcium) bevitele, akkor ennek mesterséges pótlása szükséges lehet, ezt azonban szakembernek kell megmondania.

Állítás
A gyógynövény-, multivitamin-, antioxidáns-készítmények rendszeres fogyasztása a hosszú élet kulcsa.

Tények
A szomorú valóság az, hogy nincs garancia a hosszú életre, azt az öröklés (genetika), az életmód, étrend, környezeti hatások és a “szerencse” együttese határozza meg. Ha a szükségletnél többet viszünk be valamilyen anyagból, így vitaminokból (pl.: napi több gramm C-vitamin, maroknyi antioxidáns) a felesleg okozhat problémát. A napi néhány gr C-vitamin fogyasztásának hatására leírtak már véres vizeletet is (hematuria), az antioxidánsok nagy dózisban adott esetben maguk is betegségeket idézhetnek elő. A gyógynövények hatóanyagait a gyógyszeripar használja fel, és tudjuk jól, a gyógyszereknek lehetnek mellékhatásaik. A gyógynövénytartalmú készítményekkel végzett öngyógyítás ugyan természetesnek tűnik, sok esetben mégsem különbözik attól, mintha pontosan nem meghatározott dózisban gyógyszereket kapkodnánk be. A bizonytalan eredetű gyógynövény-készítmények tartalmazhatnak mérgeket, hatóanyaguk erős stimuláns is lehet, bizonyos készítmények komoly májkárosodást és halált is okoztak már (például a Kava kava és a Ma huang esetében). Csak nagy, megbízható cégek termékeit szabad vásárolni, melyekhez van magyar nyelvű leírás. Néhány készítmény hasznunkra lehet, segítheti egészségünk megőrzését vagy visszaszerzését, míg mások egészségi állapotunktól függően árthatnak is nekünk.

Állítás
Az étrend-kiegészítők gyógyszerek, megoldást nyújtanak olyan egészségügyi problémákra mint az elhízás, hajhullás vagy a különféle érrendszeri problémák.

Tények
Sokan fordulnak hozzám tanácsért, keverve a gyógyszerek és étrend-kiegészítők fogalmát, legyen a levélíró fogyni kívánó nő vagy izmosodni kívánó férfi. Ezt a félreértést a gyártók is elősegítik, amikor nem ritkán – minden tudományos vizsgálat nélkül – gyógyhatásúnak tüntetik fel termékeiket. (Ezt az ellenőrző szervek megfelelően szankcionálják is.) A valóságban a két fogalom között vannak átfedések, a gyógyszer is tartalmazhatja az étrend-kiegészítő hatóanyagát (pl.: gyógynövénykivonatot, vitamint, enzimeket, ásványi anyagokat stb.) és értelemszerűen ez fordítva is így van. Mégsem szabad összekevernünk ezeket. A gyógyszereket igen szigorú körülmények között állítják elő, évekig tart engedélyezésük, és sok vizsgálatot kell velük lefolytatni, hatásuk igazolt, míg a kiegészítőknél ez nem elvárás, elegendő az, ha étrendünk természetes része egy adott hatóanyag, vagy ha évszázados hagyománya van az adott gyógynövény/anyag használatának. Az étrend-kiegészítők nem betegségek kezelésére készülnek, önmagukban tehát nem alkalmasak kóros állapotok kezelésére!

Állítás
A fehérje és tömegnövelő készítmények szteroidokat és más illegális anyagokat tartalmaznak.

Tények
Bár előfordultak már szennyeződések, a Sportkórház Doppingellenőrző Laborja által bevizsgált étrend-kiegészítők ebből a szempontból nyugodtan fogyaszthatóak.

 

Láthatjuk, hogy sok a félreértés és félrevezetés az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban, ami nem is csoda, tekintve hogy egy óriási üzletről van szó. Érdemes ezért tisztázni, mit nevezünk étrend-kiegészítőnek:
Az étrend-kiegészítő a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba (például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, ampulla, csepegtetős üveg vagy más hasonló por-, illetve folyadékforma, amely alkalmas kis mennyiség adagolására).

Az étrend-kiegészítők piacán még ma is nagy a káosz, sok a veszélyes készítmény, így csak nagy cégek megbízható eredetű termékeivel ajánlott foglalkoznunk. Kéz alatt, pult alól eladott, lakásokon árult termékeknél még ma is viszonylag könnyen hamis vagy életveszélyes készítményekhez juthatunk, vagy kisebb bajként veszélytelen készítményeket adnak el nekünk nagyon magas áron. Legyünk tehát óvatosak!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X