Főoldal > DIÉTA > Készülj a télre színes ételekkel!

Készülj a télre színes ételekkel!

0

Írta: and

Energiától duzzadóan léptél át a nyárból az őszbe? A nyár során feltöltődtél, és azt érzed, semmi sem dönthet le a lábadról? Azok közé tartozol, akiknek a reggeli dér, a hideg éjszaka meg sem kottyan? Vagy épp ellenkezőleg: már most kifáradtál, és előre szeretnél felkészülni a télre? Ha az utóbbiakban leírtakat érzed magadban, nem vagy egyedül! […]

Energiától duzzadóan léptél át a nyárból az őszbe? A nyár során feltöltődtél, és azt érzed, semmi sem dönthet le a lábadról? Azok közé tartozol, akiknek a reggeli dér, a hideg éjszaka meg sem kottyan? Vagy épp ellenkezőleg: már most kifáradtál, és előre szeretnél felkészülni a télre?
Ha az utóbbiakban leírtakat érzed magadban, nem vagy egyedül! A nyáron sokan fogyókúráztak a bikiniszezon miatt, vagy csak éppen megszokásból, esetleg egészségük érdekében mondtak le a finom falatokról. A fogyókúrázók többsége valószínűleg az aktuális, legtöbbször valamelyik tápanyag elhagyására épülő és éppen a legnépszerűbbnek tartott, de a szervezetet kimerítő „fogyókúrát” választotta.
Többen a svédasztalos szállodák kínálatával ehették túl magukat, esetleg néhányan alapos külföldi gyomorrontással töltött fürdőszobai napon vannak túl?

Az ősz szerencsére meghozta értékes vitaminokban, ásványi anyagokban, flavonoidokban dús, érett zöldségeit, gyümölcseit. Itt az ideje, hogy testsúlycsökkentő mozgásként nekiálljunk szüretelni, befőzni, eltenni, azaz raktározni télre!

0001195_1.jpg ()

Hiszen nem véletlen, hogy szüleink, nagyszüleink ilyenkor tartalékolták a család számára a téli vitamin-, és ásványi anyag pótlásához szükséges falatokat, táplálkozás tudományi ismeretek nélkül, egyszerű népi megfigyelésre épülő hagyományoknak megfelelően.
Akik valamilyen okból kimerítették szervezetük vitamin-, ásványi anyag-, flavonoid készletüket, azok számára eljött az idő, a feltöltésre, lehetőleg felesleges testsúlygyarapodás nélkül. A friss, érett színes hazai gyümölcsök, zöldségek dömpingjében nehéz eligazodni! A növényi színezékekben gazdag gyümölcsök és zöldségek nemcsak jelentős vitamin-, ásványi anyag tartalommal, hanem magas flavonoid mennyiséggel is rendelkeznek. Minél sötétebb a szín, annál kiemelkedőbb mennyiségben vannak jelen a flavonoidok.

A hatásuk szerint kedvelt gyümölcseink-zöldségeink az alábbiak szerint csoportosíthatók:

  • A szervezetbe jutó káros szabadgyököket gátolhatják, az egészséges sejtekbe való beépülésbe
  • A szervezet védekező rendszerét aktiváló hatás
  • Asztmaellenes és antiallergén
  • Vírus-, és káros baktériumellenes
  • Ösztrogénaktivitás, a női nemi hormonok termelésének és hatásfokának pozitív befolyásolása
  • A sejtek mutációs elváltozásait, a rákos sejtek kialakulásának esélyeit csökkenthetik
  • Májműködést támogató
  • Vérerek rendszerét befolyásoló hatásúak

Ezek a hatások többnyire egymást jótékonyan erősíthetik.

0001195_3.jpg ()

A zöld zöldségek, gyümölcsök (paraj, sóska, szőlő, kínai kel, kelkáposzta, cukkini, brokkoli) nyugalma megerősíti az elhatározást, támogatja az első lépést az egészségesebb élet felé.

0001195_2.jpg ()

A sárga színű termések ( sütőtök, sárgarépa) magas ß karotin tartalmúak, így az A-vitamin elővitaminját tartalmazzák. Napsugarat idéző ragyogásuk támogatja az élet szépségeinek felfedezését.

A piros színű (pirosló alma, paradicsom, pritamin paprika) gyümölcsök frissessége tovább segít a nehézségeken. A természetes sötét lila (bodza, fekete ribizli, cékla, padlizsán, szilva, szeder) színezékekben gazdag méltóságteljessége az elégedettségünket növeli a kitartásunkért.

Amennyiben mégsem sikerül eljutni a piacra, esetleg a „szedd magad akciókban”, lehet választani egy, a szervezetüknek megfelelő vitamint vagy ásványi anyagokkal kiegészített multivitamint. De ahhoz bizony először vérvételi kivizsgálás szükséges, nehogy a normál szinten álló vitaminraktárunkhoz felesleget szedjünk, a hiányt pedig tovább fokozzuk. Azt azonban minden egyes szem vitamintabletta beszedésekor érdemes figyelembe venned, hogy a világon nincs olyan vitaminkészítmény, amely felérne egy adag friss gyümölcs elfogyasztásával!

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X