Főoldal > DIÉTA > Őszintén a táplálkozási zavarokról

Őszintén a táplálkozási zavarokról

0

Írta: and

A táplálkozási zavarok irodalma bőséges. A beérkezett olvasói levelekből mégis úgy tűnik, kavarodás van a fejekben ezen zavarok természetét illetően. Többen kiegyensúlyozott táplálkozásuk csak enyhe felborulásakor is már aggódva kérdik, nem fenyegeti-e őket valamely táplálkozási rendellenesség, mások pedig – súlyos tüneteik ellenére is – csak latolgatják a szakemberhez fordulás lehetőségét. Napjainkban óriási a soványság irányába […]

A táplálkozási zavarok irodalma bőséges. A beérkezett olvasói levelekből mégis úgy tűnik, kavarodás van a fejekben ezen zavarok természetét illetően. Többen kiegyensúlyozott táplálkozásuk csak enyhe felborulásakor is már aggódva kérdik, nem fenyegeti-e őket valamely táplálkozási rendellenesség, mások pedig – súlyos tüneteik ellenére is – csak latolgatják a szakemberhez fordulás lehetőségét.

Napjainkban óriási a soványság irányába mutató társadalmi nyomás. Az „ideális alakot” más értékekkel is összekapcsolja a média: a karcsú alak egyben boldogság, sikeresség és vonzerő záloga.
Ennek a tévhitnek a „vadhajtásairól” már olvashattatok a „Gondolatban fogyni” című írásomban. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a magyar felnőtt lakosság egyharmada, szigorúbb kritériumok alapján már fele elhízottnak tekinthető, ami alapot ad a fogyást népszerűsítő propagandának.

Az egészséges mértéktartás mindenkit megkímélhet a szélsőségektől, hiszen nem törvény, hogy minden diétázó táplálkozási zavarossá válik. Bizonyos hajlamosító tényezők azonban felvetik a megbetegedés kockázatát. Azért, hogy időben felismerjük a kezdődő problémát és szükség esetén szakemberhez forduljunk, hasznos, ha tisztában vagyunk a táplálkozási zavarok körébe tartozó betegségek tüneteivel, a hajlamosító tényezőkkel és a megelőzési lehetőségekkel.

A világon sokan szenvednek táplálkozási zavarban. A fiatal lányok és nők a legveszélyeztetettebbek. Természetesen férfiak körében is előfordul ez a betegség, csak ritkábban. A betegek gyakran szégyellik állapotukat, vagy egyáltalán nincs belátásuk betegségüket illetően, ezért a család, barátok szerepe kiemelten fontos a probléma felismerésében. Hiszen a táplálkozási zavarok nagy része jól gyógyítható, de az anorexia nervosa, bulimia nervosa akár halálos is lehet, a súlyos szövődmények következményeként. Mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulni, hogy a gyógyítás időben elkezdődjön!

A táplálkozási zavarok leggyakoribb típusai

Az anorexia nervosa
Az „anorexiás” – a tévhittel ellentétben – nem étvágytalan, hanem elnyomja, tagadja az éhségét – a hízástól való intenzív félelem miatt. Soványsága ellenére saját testrészeinek méretét túlbecsüli, testsúlyát megfelelőnek vagy túl soknak tartja. Az  anorexiára jellemző, hogy a testsúly a minimális, normális testsúlynál 15%-kal alacsonyabb, a testtömeg index 17.5 alatt van. A nőknél jellemző a menstruáció elmaradása, fiatal lányoknál pedig a menstruáció ki sem alakul. Következményként meddőség jelentkezhet. Jellegzetes tünet a testsúllyal, alakkal való túlzott törődés, mely az önértékelést is befolyásolja. Az anorexiások egyik csoportja testsúlycsökkentő „manőverként” a koplalást, diétázást alkalmazza, míg mások, az étel elutasításán túl önhánytatással, hashajtás/vízhajtással, intenzív testmozgással stb. kontrollálják súlyukat.

A bulimia nervosa
A falási roham során, olyan mennyiségű étel elfogyasztása jellemzi e betegséget, mely biztosan nagyobb, mint amennyit a legtöbb ember megenne hasonló időtartam alatt és körülmények között. A falási rohamok legalább hetente kétszer és három hónapon át jelentkeznek. A falási roham alatt a bulimiás úgy érzi, hogy „nem tud megálljt parancsolni étvágyának”, elveszítette a kontrollt. A súlygyarapodás megakadályozása érdekében visszatérő testsúlycsökkentő módszerek jellemzőek (hetente legalább kétszer): önhánytatás, hashajtás/vízhajtás, koplalás vagy túlzott testedzés. Az étellel és az alakkal való foglalkozás túlzottan leköti e betegek gondolatait. Az önértékelést szélsőséges mértékben befolyásolja a testsúly és alak. A falási rohamokat gyakran bűntudat követi, a bulimiások szégyellik állapotukat. A testsúly-kompenzáló manőverek segítségével gyakran normál testalkatúak, így problémájuk hosszú ideig rejtve maradhat.

A túlevéses zavar, kényszerevés
A bulimia nervosához közeli, nagyon gyakori zavar. A falásrohamokat nem követik testsúlycsökkentő próbálkozások. Ennek a rendellenességnek jellemző tünete az elhízás.

Éjszakai evés szindróma
Az éjszakai evők napi táplálékuknak általában több mint felét este 8 után fogyasztják el, legalább egy alkalommal felkelnek az éjszaka folyamán, hogy egyenek valamit. Jellemző az éjszakai túlevés, reggeli étvágytalanság és alvászavar. Előfordul, hogy nem emlékeznek (amnéziásak) a túlevésre. Ez a szindróma elhízáshoz vezet. Újabb vizsgálatok szerint az éjszakai evés szindróma a stresszre adott abnormális válaszreakció. A bulimiának is lehet éjszaka jelentkező formája.

Az inverz anorexia
Testépítő férfiaknál jelentkezik. E férfiak kisportolt, izmos testük ellenére soványnak, kicsinek, alacsonynak tartják magukat. Vastag ruházatot viselnek, nem mutatkoznak strandon stb. Jellemző még az anabolikus szteroid – gyakran mértéktelen – használata. 

Következő írásomban a táplálkozási zavarok szövődményeiről, hajlamosító tényezőkről és a megelőzési, illetve kezelési lehetőségekről olvashattok.

A témában kérdezz bátran, fordulj hozzám bizalommal!
Kérdezek!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X