Főoldal > DIÉTA > Vásárolj és olvass!

Vásárolj és olvass!

0

Írta: and

Ha kimész a piacra zöldséget, gyümölcsöt, tojást, húst vásárolni, lehetőséged adódik arra, hogy a hazavinni vágyott árut megnézd, mielőtt eldöntöd, hogy tényleg megveszed-e. Bár egyre több zöldséges kifejezetten visszautasítja kérésed, ha szeretnél egy dinnyét jól megtapogatni, és sok pultnál attól is hevesen elzárkóznak, ha a kiszemelt barackokat a ládából magad szeretnéd kiválogatni a kosaradba. Nyilván […]

Ha kimész a piacra zöldséget, gyümölcsöt, tojást, húst vásárolni, lehetőséged adódik arra, hogy a hazavinni vágyott árut megnézd, mielőtt eldöntöd, hogy tényleg megveszed-e. Bár egyre több zöldséges kifejezetten visszautasítja kérésed, ha szeretnél egy dinnyét jól megtapogatni, és sok pultnál attól is hevesen elzárkóznak, ha a kiszemelt barackokat a ládából magad szeretnéd kiválogatni a kosaradba. Nyilván lehet rosszul választani, és egy szépnek, mézédesnek hirdetett szőlő is lehet ecetes és rossz ízű, a választásban egy idő után segíthet a gyümölcsök, zöldáruk terén szerzett tapasztalatod. Ha ügyes vagy, igen rövid idő alatt megtanulhatod, melyik a kedvenc sütőtökfajtád, és melyik árushoz kell sorba állnod, ha igazán friss tojást szeretnél venni. A termékek érettségi állapota, formája, színe meggyőz arról, hogy a sárgarépa, az bizony sárgarépa, és nem csalódhatunk nagyot az ízében, összetételében. Az pedig még inkább megnyugtató tud lenni, hogy a sárgarépára általánosan jellemző tápanyag- és vitamintartalma meglesz benne.

A kész ételek, kész termékek vásárlásakor már nem ilyen egyszerű a választás. Az élelmiszert gyártó cégek a legtöbb áruházban borsos árat fizetnek azért, hogy termékeik a szemmagasságban lévő polcokra és ne lejjebb vagy feljebb kerüljenek, így elég sokan esünk abba a hibába, hogy az alsóbb-felsőbb polcokon lévő árukat figyelmen kívül hagyva csakis a legkönnyebben a kosarunkba rakható termékekkel álljunk sorba a pénztárnál. Inkább adunk a reklámokban hallottakra, ahelyett, hogy alaposan szemügyre vegyük a kínálatot, és esetleg egy olcsóbb, kevésbé márkás és hivalkodó külsejű terméket megvegyünk.

Kötelező

0001027_1.jpg ()

Egy termék címkéjén az alábbi információnak mindenféleképpen szerepelnie kell:

  • termék pontos neve
  • gyártó vagy forgalmazó neve, címe
  • származási hely
  • méret, nettó mennyiség, darabszám
  • összetevők
  • lejárat, használhatóság ideje

Ha ezek nincsenek feltüntetve, ne is kóstolgass, ne akard hazavinni, keress másikat! Az áruház bármelyik polcáról is válogass, a következőket mindenképp érdemes megkeresni a kosárba tett termékek címkéjén. Minden esetben kötelezően feltüntetik az alapanyagokat mennyiségi sorrendben. Az az anyag áll elsőként a sorban, amelyikből a legnagyobb mennyiség van az élelmiszerben, és fokozatosan csökkenő tömegük alapján jönnek a következők. Sajnos az elnevezések változóak lehetnek, a gyártó (gyakran teljesen érthetetlen módon) a neki hangzatosabb, jobban tetsző nevet tünteti fel. Például: tejcukor helyett laktózt szerepeltet a címkén.

Szükséges
Az egyik legfontosabb információ az ételallergiások (továbbá a keresztallergiások), alapanyag érzékenyek számára, hogy a kerülendő anyagot tartalmazza-e az adott termék. Például az, hogy a csokoládék csomagolásán feltüntetik-e, hogy a gyártás során ugyanazon a gépsoron készült a bonbon, mint ahol a mogyorós termék, ezért nyomokban ezt is tartalmazhat. Az élelmiszerek címkéjén gyakori a vitamin- és ásványianyag mennyiségének feltüntetése is.
Az RDA (RDA %) jelzés az USA-ban meghatározott értékekhez viszonyítja ezeket. Mivel hazánkban igen szigorú mennyiségi korlátozások az adalékanyagok terén az Unióba való belépéskor enyhülni kényszerültek, előfordulhat, hogy teljesen ismeretlen elnevezés jelenik meg.
A magyar termékek készítői általában elfogadják az OÉTI előírásait, de az Unióból beérkezők számára már elegendő az uniós engedélyezés, a hazánkban nem kötelező engedélyeztetni (speciális esetek kivételével).
Szintén az uniós szabályok miatt nem kötelező a terméken feltüntetni a tápanyagértéket. Az a cég, amelyik nem veszi a fáradtságot, hogy dietetikussal kiszámoltassa a tápanyagértékeket, annak nem a vásárló a legfontosabb. Kívánatos lenne a termékek címkéjén feltüntetni a tápanyagok tápértékeit, azaz energia (kj/kcal), fehérje(gr), szénhidrát /esetleg bontva van cukorra és egyéb rostra, energiát adó mesterséges édesítőszerre, cukoralkoholra/(gr), zsír /jelölve lehetne az állati vagy növényi eredetű, % megosztási arány, koleszterin/ (gr). Ha a fentiek közül egyik információ sem szerepel a csomagoláson, érdemes vásárlóbarát – azaz a tápanyagtartalmat is jelző – terméket választani!

0001027_2.jpg ()

Csalogató
Számos olyan felirattal találkozhatsz vásárlás közben, melyek fő célja, hogy a valamilyen szempontból speciális igényű vásárlókat tájékoztassák. Vajon tudod-e, hogy ezek mit is jelentenek?

Light vagy csökkentett energiatartalmú
A hozzá hasonló normál termékekhez képest minimum 30%-kal alacsonyabb az energiatartalma a light felirattal ellátott termékeknek. Megvalósulhat akár a cukortartalom, akár a zsírtartalom, akár a kettő együttes csökkentésének eredményeként.

Diabetikus
Répacukor helyett vagy gyümölcscukorral (fruktóz), vagy más édesítőszerrel édesített termék. Figyelem! A diabetikus termékek sokszor magasabb kalóriatartalmúak, mint a normál, cukros változatban megvásárolhatók, érdemes összehasonlítani a címkéket!

Zsírszegény
Vagy azt jelenti, hogy állati zsírban szegény, vagy azt, hogy az hozzá hasonló normál termékekhez képest minimum 30%-kal alacsonyabb a zsírtartalma.

Bio
Az elvárt ideig vegyszermentesen hagyott területen, és vegyszermentesen megtermelt élelmi alapanyagok, illetve azokból készült élelmiszereket nevezzük bio termékeknek.

Cukormentes
Legtöbb esetben a répacukor helyett gyümölcscukrot (fruktózt) vagy mesterséges édesítőszert tartalmazó terméken szerepel ez a felirat.

Titokzatos
Szeretnék megnyugtatni mindenkit, az E-számos pánikban. Ezek az anyagok a megengedett mennyiségben használat esetén nem károsak, viszont nélkülük a megszokott állag, íz eltűnne!

Apró betűs
Általában apróbb betűkkel szerepeltetik a csomagoláson az allergiásokra, keresztallergiásokra vonatkozó részeket (nyomokban tartalmazhat-e oda nem illő összetevőket a termék), és gyakran ugyancsak ilyen módon tüntetik fel azokat a figyelmeztetéseket, amik az adott termék nagy mennyiségben való fogyasztásakor fellépő tünetekről szólnak. Saját érdekünk, hogy az „apró betűs” részt is elolvassuk, hiszen mi és szeretteink egészsége múlhat az információn!

A témában kérdezd Laki Anita dietetikus szakértőnket! Kérdezek


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X