Főoldal > DIÉTA > A gyomrod egészsége

A gyomrod egészsége

0

Írta: and

Az alábbi panaszok egyre több, rohanó életmódot folytató, stresszes munkát végző, vagy a családi zűrzavarban a helyüket kereső nő szájából hangzanak el manapság. Ha hetente többször is előfordul, hogy reggel alig eszel valamit, mégis egész nap azt érzed, hogy a hasad egy hat hónapos terhes méreteivel vetekszik. Ha bármit eszel, az azonnal végigmegy rajtad, és […]

0001522_2.jpg ()

Az alábbi panaszok egyre több, rohanó életmódot folytató, stresszes munkát végző, vagy a családi zűrzavarban a helyüket kereső nő szájából hangzanak el manapság.

  • Ha hetente többször is előfordul, hogy reggel alig eszel valamit, mégis egész nap azt érzed, hogy a hasad egy hat hónapos terhes méreteivel vetekszik.
  • Ha bármit eszel, az azonnal végigmegy rajtad, és ennek ellenére egy dekával sem vagy kevesebb.

Az esetek nagy részében alapos kikérdezés után kiderül, hogy vagy a bélflóra károsodásáról vagy a bélflóra teljes hiányáról van szó. Ha a fenti jelenségek rád is igazak, érdemes elkezdened odafigyelni gyomrod egészségére. Ez a probléma ugyanis szerencsére könnyen orvosolható – csak nem mindegy, hogyan!

Mi is az a bélflóra?

A múlt évtizedben az egyik kiemelt kutatási terület a szervezetünkkel egyensúlyban élő mintegy 400.000 jótékony mikroorganizmus hatásának vizsgálata volt. (A legfontosabb csoportok: Lactobacillus acidophilus-, delbruekii spp. Bulgaricus-, rhamnosus-, plantarum, Bifidobacteria, Bifidobacterim bifidum-,longum Streptococcus therophilus és a többi ….)

A természetes bélflóra elfoglalja a bél falán lévő kötőhelyeket, továbbá a veszélyes mikroorganizmusokra bakteriocineket (toxinokat) képez, fokozza a bélsár kiürüléséhez szükséges egészséges bélmozgást.

Miért jó?

  • a bélflóra termeli az immunanyagok körülbelül 70%-át
  • részt vesz a K-, egyes B-vitaminok, folsav termelésében
  • növeli a tápanyagok felszívódását
  • egyensúlyt tart fenn a bélfunkcióban
  • növeli az antitestképzést, gátolja a rothasztó folyamatokat
  • stimulálja a szervezet védekező rendszerét
  • fontos szerephez jut a candidiázisban
  • kiemelkedő szerepe van a fertőző hasmenések kezelésében, megelőző hatású utazási hasmenés esetén.

Érdemes figyelembe venni, hogy a fenti hatásokat csökkentheti az antibiotikumok szedése, a stresszes életmód, a csökkent gyomorsav-termelődés, a rendszertelen táplálkozás, fogyókúrák hosszú sora, kemoterápia, sugárkezelés, illetve a gyomor – bélrendszeri megbetegedések.

Hogyan védheted?

0001522_1.jpg ()

A bélflóra épségben tartásához jelentősen hozzájárulnak az úgynevezett probiotikumos tejkészítmények. A joghurtok egyébként is tartalmazzák ezeket, de vannak, melyeket tovább dúsítanak valamelyik probiotikummal. A joghurton kívül találkozhatsz tejsavós–gyümölcsös tejitallal, túróval, kefirrel is, melyek szintén tartalmaznak még hozzáadott probiotikumokat. Szerencsére elég nagy a választék, mindenki keresgélve megtalálhatja a számára megfelelőt. Fontos, hogy megfigyeld a termékek lejárati idejét, mert minél frissebb a készítmény, annál több probiotikumot tartalmaz, melyek száma azonban az idő előre haladtával csökken!

Alapjában véve az egészséges étrend (még ha időnként kilengések is történnek!) segít a bélflóra normál fennmaradásában! Különösen érzékenyek a bélflóra valamilyen fokú problémájára a koraszülöttek, azok a kisgyermekek, akiknek egyéves kor alatt vezetik be a tej-, tejtermékeket és a búzát, továbbá a tejcukor-érzékenyek, a rendszeresen gyógyszert szedők.

Szerencsére egyre több orvos, gyermekorvos ismeri fel, hogy az antibiotikum mellé a bélflóra helyreállítását szolgáló étrendkiegészítő-készítményt is javasoljon. A dietetikushoz látogató kliensek részletes, mindenre kiterjedő kikérdezésekor azonnal kiderülhet, hogy bizony alapesetben (tehát, ha nem áll fenn hasonló tüneteket produkáló gyomor- és bélrendszeri betegség) nagy segítség lehet a bélflóra pótlása.

Nem mindegy azonban, hogy az egyébként pszichésen is megterhelő étrendváltás milyen – kezeletlen – hasi problémákkal egy időben zajlik! Fontos olyan készítményt ajánlani, amely figyelembe veszi az életkori bélflóra-változásokat, és túléli a gyomor savas közegét is! Mivel igyekeznek mindenből üzletet csinálni az élelmes gyártó cégek, fontos odafigyelni, nehogy olyan hatóanyag is bekerüljön a szervezetbe, ami máshol mellékhatást fejthet ki, esetleg túlzott vitaminbevitelt vált ki. (pl.: béta-karotinból A – vitamin képződik, tehát ha mindkettő van egy terméken belül, és 50-50%-s napi fedezetet nyújtanak, akkor bizony már sok a jóból!)

A témával kapcsolatos fórumon egyik látogatónk már felismerte, hogy gyerekkorában sok aludtejet fogyasztott, most meg ehelyett bélflóra készítmény után rohangál. Tehát kapkodó, rohanó világunkban szinte mindenhez kész cuccokat akarunk! Lusták vagyunk aludttejet készíteni és azt megenni, könnyebb a tablettát bevenni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X