Főoldal > DIÉTA > Candida – a titokzatos betegség

Candida – a titokzatos betegség

0

Írta: and

A Candida albicans gomba által okozott megbetegedések nagyon „népszerűek” a lakosság körében. Dietetikus szakértőként levelek tucatjait kapom rendszeresen ezzel kapcsolatosan. A candidáról írt könyvek tünetek százait (fejfájás, fáradékonyság, emésztőrendszeri panaszok, emlékezetkiesés stb.) sorolják fel, melyeket ez a betegség okozhat. A „tüneteket” észlelve (ki mondhatná, hogy sose fáradékony vagy fáj a feje?) tízezrek vágnak bele egy […]

A Candida albicans gomba által okozott megbetegedések nagyon „népszerűek” a lakosság körében. Dietetikus szakértőként levelek tucatjait kapom rendszeresen ezzel kapcsolatosan. A candidáról írt könyvek tünetek százait (fejfájás, fáradékonyság, emésztőrendszeri panaszok, emlékezetkiesés stb.) sorolják fel, melyeket ez a betegség okozhat.

0001466_1.jpg ()

A „tüneteket” észlelve (ki mondhatná, hogy sose fáradékony vagy fáj a feje?) tízezrek vágnak bele egy komoly megszorításokon alapuló étrendbe. Mások nem önmagukat diagnosztizálják, hanem valamely kuruzsló, jó esetben képzett (de orvosi diplomával nem rendelkező) természetgyógyász állapítja meg “problémájukat”. A candidával kapcsolatban tehát nagyon sok félelem, téves hiedelem terjedt el a köztudatban, ezeket próbálom most eloszlatni.

Tudnunk kell, hogy a gombák – akárcsak a baktériumok – természetes módon is megtalálhatóak szervezetünkben. Köztudott az is, hogy uszodákban, iskolai zuhanyzókban könnyen összeszedhetünk valamilyen kívülről jövő, gomba által előidézett fertőzést. A gombák tehát részei életünknek, de optimális esetben nem határozzák meg szervezetünk egészének állapotát.

Maga a szájüregünkben, bélrendszerünkben is élő candida gomba akkor okozhat problémát, ha immunrendszerünk legyengült (például a HIV-fertőzés következtében kialakuló AIDS vagy kemoterápia miatt), esetleg antibiotikum kezelést kapunk hosszabb ideig, ami gyógyító hatásán túl a szervezetben élő mikroorganizmusok egyensúlyát is megzavarja. Ebben az esetben orvosunknak kell vizsgálatokkal megállapítania, mekkora a probléma, és azt helyileg vagy az egész szervezetben gyógyszeres terápiával kezelni is neki kell.

Ez a legfontosabb, hiszen a candida étrend legyen bármennyire is népszerű, erősen kétséges hatású. A dietetikusok körében sem teljes az egyetértés arról hat-e, és ha igen mennyire, de sokunknak – így nekem is – komoly fenntartásaink vannak a diéta bizonyos részeivel szemben.

Fehér vagy barnaliszt?

0001466_2.jpg ()

Ha a fehérliszt kizárását vesszük az étrendből, ezzel szemben teljes kiőrlésű liszteket javasolnak, de még a kevert lisztek fogyasztása ellen is kifogásokat emelnek. A két liszt között a rosttartalom a fő különbség, egyébként a szénhidrát forrása a keményítő mindkettőben. Így – bár a teljes kiőrlésű liszt egészségesebb – a gombát valószínűleg nem sokkal táplálja kevésbé, mint a fehérliszt.

Cukrok és finomított élelmiszerek
Cukros, túlzottan finomított ételek fogyasztása nagy mennyiségben valóban nem javasolt, de ezek kizárása valószínűleg nem jelenti automatikusan azt, hogy a gomba nem jut tápanyaghoz szervezetünkben.

Húsok – húskészítmények
Az „antibiotikumokkal szennyezett” húsok, a hús kerülése sem tűnik ésszerűnek, az állatok gyógyszeres kezelésével kapcsolatos előírások manapság már jóval szigorúbbak, mint régen.

Tejtermékek – gyümölcsök
Sokan SEMMILYEN tejterméket sem fogyasztanak a diétázás során, sőt gyümölcsöket sem. Ebből következik, hogy a szervezet a kialakuló hiányállapotok következtében még rosszabb állapotba kerülhet, mint a „gyógyítás” előtt volt.

Vannak persze ésszerű étrendi megszorítások is (így az élelmiszerekben előforduló egyéb gombák kerülése is indokolt), ezeket azonban orvosnak, dietetikusnak kell előírnia. Még komolyabb probléma, hogy sok – magát betegnek tartó – ember valójában egészen más fizikai gondoktól szenved, de akár pszichés okai is lehetnek tüneteinek.

Összefoglalva a fő tudnivalókat: a Candida albicans kezelésére előírt diéták tudományosan nem teljesen igazoltak. Alkalmazásuk szakértő vezetése nélkül hiányállapotok sokaságához vezethet. A Candida túlzott elszaporodása elsősorban gyógyszeres kezeléssel szüntethető meg. Az orvos felkeresése, a diagnózis vizsgálatok alapján történő felállítása és a gombaölő készítmények (antimikotikumok) alkalmazása elengedhetetlen, és segít kiszűrni azokat, akik téves diagnózis alapján teszik ki magukat a hiányos táplálkozás kockázatának.

A témában kérdezd a WellnessCafe dietetikus szakértőjét, Tihanyi Andrást!
Kérdezek!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X