Főoldal > DIÉTA > Babát vársz? Ne egyél két ember helyett!

Babát vársz? Ne egyél két ember helyett!

0

Írta: and

A helyes táplálkozás alapvető fontosságú ebben az időszakban is. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ezzel nemcsak saját testi-lelki egyensúlyod őrizheted meg, de már most megalapozhatod gyermeked jövőbeli egészségét. A várandósság alatt ne egyél két ember helyett. Táplálkozásod legyen rost- és fehérjedús. Nincs szükség többletkalória bevitelére sem. Mivel a táplálékkal csak részben biztosítod a szervezeted számára szükséges […]

A helyes táplálkozás alapvető fontosságú ebben az időszakban is. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ezzel nemcsak saját testi-lelki egyensúlyod őrizheted meg, de már most megalapozhatod gyermeked jövőbeli egészségét.

A várandósság alatt ne egyél két ember helyett. Táplálkozásod legyen rost- és fehérjedús. Nincs szükség többletkalória bevitelére sem. Mivel a táplálékkal csak részben biztosítod a szervezeted számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, ezért pótlásuk igen fontos.

Ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül:

  • A várandósság alatti cink, magnézium és kalcium bevitele jelentős, mivel a megfelelő mennyiséggel csökkenthető annak az esélye, hogy a normálisnál kisebb súllyal születik gyermeked.
  • A folsav meghatározó a születési rendellenességek elkerüléséhez.
  • A jód hiánya fokozza a vetélés kockázatát, valamint a baba szellemi fejlődésének visszamaradását.
  • Az A-vitamin hiánya és többlete egyaránt veszélyes, mivel születési rendellenességek alakulhatnak ki.
  • A C-vitaminról azt tartják, hogy megfelelő mennyisége csökkentheti a koraszülés veszélyét.

A várandósságod utolsó időszakában igen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék bevitele, mivel ennek segítségével babád májának vérellátása egyenletes lehet, ugyanis már kis mértékű vérkeringés változásnak is hosszú távú következményei lehetnek. A máj igen érdekes szervünk, mivel feladati összetettek. Anyagcsere, kiválasztó és védekező feladatai is vannak, ezért ha a magzati korban nem támogatod megfelelően a máj fejlődését, a későbbiekben gyermeked nem tud megbirkózni a zsírokban gazdag ételekkel, ami sajnos a fejlett országokra igencsak jellemző. Ez később, felnőttkorban okozhat szívpanaszokat, illetve cukorbetegséget.

0003572_1.jpg ()

A normális várandósságban a napi energiaigény kb. 2000-2500 kcal. Fokozott bevitelre csak a várandósság második felében van szükség, ám ekkor is csak 300 kcal többletre.

Fontos a fokozatos testsúlynövekedés. Sem a túlzásba vitt hízás, sem a kevés gyarapodás nem használ sem a babádnak, sem neked. Elkerülhető a túlsúly, ha inkább a zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst és tejterméket részesíted előnyben. A mozgásban gazdag életmód is segíthet abban, hogy jó formában légy. Sétálj nagyokat, próbálj ki várandósság alatti mozgásformákat, mint a kismama jóga, az Aquanatal, az Aviva módszer. Figyelj oda arra, hogy ne ebben az időszakban kezdj el fogyókúrázni, mivel akkor gyermeked nem jut elegendő tápanyaghoz..

A súlygyarapodás normális mértéke talán mindenkinek más és más, valamint függ a várandósság előtti testsúlytól is, de átlagban 10 – 15 % súlytöbbletet jelent. Ha ikreket vársz, akkor ez természetesen valamivel több lehet, kb. 16-20 % között.

Ez a súlytöbblet a következőkből tevődik össze:
A vér és víztöbblet: kb. 3-4 kg
A magzat súlya: kb. 3-3,5 kg
A lepény és a magzatvíz súlya: kb. 1,5 kg
A mellek és a méh növekedése:  2-3 kg
Zsírlerakódás: 2-3 kg
Összesen kb. 11-13 kg


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X