Főoldal > DIÉTA > Fogyj sushival!

Fogyj sushival!

0

Írta:

Ha nagy sushi-rajongó vagy, nem lesz nehéz betartanod egy olyan étrendet, melyben a sushi a főszereplő. Ha pedig nem szereted a nyers halat, számos más lehetőség adódik, hisz nemcsak hallal készített sushit kóstolhatsz. Választhatsz olyan étket is, amiben nem hal vagy rák, hanem spárga, avokádó, tojás vagy épp japán tök adja a tekercsek sava-borsát. Nemcsak […]

Ha nagy sushi-rajongó vagy, nem lesz nehéz betartanod egy olyan étrendet, melyben a sushi a főszereplő. Ha pedig nem szereted a nyers halat, számos más lehetőség adódik, hisz nemcsak hallal készített sushit kóstolhatsz. Választhatsz olyan étket is, amiben nem hal vagy rák, hanem spárga, avokádó, tojás vagy épp japán tök adja a tekercsek sava-borsát.
Nemcsak az ízlelőbimbóid lesznek hálásak, ha gyakran fogyasztasz ebből a távol-keleti – ma már egyáltalán nem különlegesség számba menő – ételből. A sushi ugyanis számos olyan alapanyagot rejt, amik egészségedet, sőt: fogyókúrádat is felturbózhatják.

Mitől olyan jó?

0004596_1.jpg ()

A sushit általában fehér rizsből és édes rizsecetből, a legfrissebb zöldségekből, tengeri algából, szezámmagból, gyömbérből, illetve főtt, de leginkább nyers halból készítik.
Mint a legtöbb japán étel, a sushi is kevés zsírt, koleszterint, és igen csekély energiát tartalmaz. 6-9 tekercsben mindössze 200-300 kalória van. 
Azok a tekercsek, amikben a tengeri halak, rákok játsszák a főszerepet, szívbarát omega 3  és omega 6 zsírsavakat is rejtenek – ezzel pedig segítik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését, és a triglicerid-mennyiség normalizálását a vérben.

A sushiban lévő friss zöldségek a vitamin- és ásványi anyag-készletünket gyarapíthatják, a tekercsek burkát képező tengeri alga pedig gazdag különféle mikrotápanyagokban, a daganatos betegségek megelőzésében hatásos fitokemikáliákban, illetve nagy koncentrációban tartalmaz természetes növényi jódot, folsavat, vasat, kálciumot, káliumot, magnéziumot, cinket is.  

Ha várandós vagy, illetve épp szoptatod babádat, esetleg magas a vérnyomásod, javasoljuk, hogy kisebb mennyiségben és ritkábban egyél sushit.
A tengeri alga és a mártogatós szójaszósz ugyanis viszonylag sok nátriumot tartalmaz. A magas nátrium-tartalom pedig a vérnyomás emelkedését idézheti elő.
Ha babát vársz vagy szoptatás alatt vagy, azt is fontos figyelembe venned, hogy a tengeri halak tartalmazhatnak szervezeted és babád számára is káros baktériumokat és higanyt is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X