Főoldal > DIÉTA > Különleges gyógyítás fűszerekkel

Különleges gyógyítás fűszerekkel

0

Írta:

Pirospaprika A magyar konyha alapvető fűszere nélkül már el sem tudunk képzelni egy vasárnapi ebédet, noha köztudott, hogy a paprika eredetileg az amerikai kontinensről, az azték birodalomból származik, s valamikor a XVI. században érkezett el hozzánk.Hosszú ideig úgy gondolták, hogy óvatosan kell vele bánni, hiszen a csípős fűszer árthat az egészségünknek, ám a legújabb kutatások […]

Pirospaprika

0004782_1.jpg ()

A magyar konyha alapvető fűszere nélkül már el sem tudunk képzelni egy vasárnapi ebédet, noha köztudott, hogy a paprika eredetileg az amerikai kontinensről, az azték birodalomból származik, s valamikor a XVI. században érkezett el hozzánk.
Hosszú ideig úgy gondolták, hogy óvatosan kell vele bánni, hiszen a csípős fűszer árthat az egészségünknek, ám a legújabb kutatások rendre cáfolják e feltételezéseket.
Az erős paprikában vagy távol-keleti rokonában, a chiliben lévő kapszaicin segít elpusztítani a rákos sejtek energiaközpontjait, így szerepe lehet mind a megelőzésben, mind pedig a gyógyításban. Ugyanez az anyag – mely felelős a paprika erejéért is – fájdalomcsillapító hatású is egyben.
A népi gyógyászat már régóta használja a csípős paprikát: alkoholos, paprikás bedörgöléssel kezelték például a köszvényes, reumatikus végtagfájdalmakat is.
Rendkívül jelentős C-vitamin, kálium, foszfor, kálcium és béta-karotin forrás, bár az ereje miatt nem valószínű, hogy annyit tudnánk enni belőle, hogy fedezze a napi szükségletünket ezen ásványi anyagokból. Magas provitamintartalma védi a bőrt és a nyálkahártyát.

Tudtad, hogy a chili paprikát Kolombusz orvosa hozta Európába? A fűszert ereje miatt sokáig mérgezőnek vélték, ezért csupán dísznövénynek termesztették egy ideig.

Bazsalikom

0004782_2.jpg ()

Az olasz konyha nélkülözhetetlen fűszere a mentafélékkel áll rokonságban. Főzés közben aromája viszonylag hamar elillan, ezért inkább hideg vagy langyos ételekhez javasolt hozzáadni a felaprított leveleket. Mivel akkor a legfinomabb, ha frissen adjuk az ételhez, érdemes otthon, a konyhaablakban termeszteni ezt a fénykedvelő, viszonylag igénytelen egynyári növényt. A bazsalikom gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatású. Főzete enyhébb fogfájásra vagy ínygyulladásra is kiválóan alkalmazható.

Tippünk:
Forrázzunk le 6-8 levél bazsalikomot, hagyjuk ázni kb. 15 percig, majd a kihűlt főzettel öblögessük a fájó területet.

Tudtad? A bazsalikomról úgy hitték az ókorban, hogy csak akkor tudják termeszteni, ha átok és szitkozódás közepette ültetik el a magját?

Fokhagyma

0004782_3.jpg ()

A világ egyik legismertebb és leggyakrabban használt fűszerfélesége a kirgiz sztyeppékről került Európába. Ma már a korszerű orvostudomány sem vonja kétségbe a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatását. Természetes antibiotikumként elpusztítja a szervezetünkben a betegségeket okozó baktériumokat és gombákat. Jellegzetes szagát egy kéntartalmú vegyület, az allil-szulfid okozza, s ez az oka annak, hogy gyakran inkább tartózkodunk a fogyasztásától annak ellenére, hogy a legegészségesebb ételízesítőink egyike. Annyi jó tulajdonsága van, hogy felsorolni is sok: serkenti az immunrendszert, magas a B- és C-vitamin tartalma, értékes flavonoidokat tartalmaz.  Megfelelő szinten tartja a koleszterint, tisztítja az érfalakat, ezáltal rendszeres fogyasztásával csökken a szívinfarktus kockázata.

Őszi tippünk: Megfázás és nátha idején áztass egy csésze fekete teába egy-két szem fokhagymát! Fedd le, s hagyd benne kb.12–15 percig! Ha langyosra hűlt, dobd ki belőle a fokhagymagerezdeket, s ízesítsd mézzel a főzetet! Jobbulást!

Tudtad, hogy a fokhagymát a középkorban amulettként hordták a nyakukban az emberek, hogy elűzzék vele a rontást és a rossz szellemeket?

Petrezselyem
A fehérrépa levele, azaz a petrezselyem Európa egyik legelterjedtebb ételízesítője. Tehetjük levesbe, adhatjuk olaszos tésztához vagy akár főzelékhez, körethez – mindenképpen intenzív ízt kölcsönöz az étkeknek. Élettani hatása legalább olyan sokszínű, mint felhasználási formái. A-, C- és E-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz, amelyek jót tesznek a vesének és az emésztésnek, ugyanakkor vizelethajtó s gyulladáscsökkentő anyagai révén tisztítják a kiválasztó- és emésztőrendszerünket. A leveleket elrágva semlegesíthetjük vele a szánkban lévő (fok)hagymaszagot is.

Tippünk:
Főzete a hólyaghuruttal szemben sikeresen veszi fel a harcot. Ehhez 1 teáskanál összetépkedett petrezselyemlevelet forrázzunk le egy csészényi vízzel, hagyjuk állni kicsit, s utána fogyasszuk el. Naponta háromszor ajánlott inni a teából. Figyelem, várandós kismamáknak nem ajánlott a főzet fogyasztása!

Rozmaring

0004782_5.jpg ()

A rozmaring őshonos európai növény, főként a mediterrán vidékeken jellemző. Többnyire húsok, különösen bárány, kacsa és vadételek ízesítéséhez használjuk. A népi gyógyászat egyik legkedveltebb növénye, amelyre eleinte tartósító hatása miatt figyeltek fel. Legfontosabb hatóanyagai az illóolajok, különféle csersavak és keserű savak. Serkenti a vérkeringést, jó hatással van az idegrendszerre, javítja az étvágyat, erősíti az immunrendszert.
Illóolaját nyugtató fürdőhöz ajánlják, illetve bedörzsöléssel reuma ellen javallott. A kozmetikai ipar is gyakran használja, a parfümöknek egyik kedvelt összetevője, illetve kötőszövet-erősítő hatása miatt testápoló krémekhez adagolják.

Tippünk:
Javítja a szellemi teljesítményed, ha a párologtatóba vagy aromalámpába 5-8 csepp rozmaringos illóolajat teszel, s hagyod, hogy átjárja a szoba levegőjét!

Tudtad, hogy a rozmaring neve magyarul tengeri harmatot jelent? A ’ros’ harmat, a ’marinus’ jelentése pedig tengeri. (lat.) A középkorban úgy tartották, ha egy szerelmes ifjú rozmaringággal érinti meg választott hölgyét, az viszonozni fogja érzéseit.

Bors

0004782_4.jpg ()

Már a honfoglaló magyarok is ismerték e fűszert, ám csak a középkorban vált elterjedtté. Sok fajtája van, legyen az zöld, piros, fehér vagy fekete, egyazon növényről származik mind, csupán abban különböznek, hogy az érési folyamat mely időszakában gyűjtötték be őket. Étvágygerjesztő hatással bír, ám ügyelni kell a mennyiségre, hiszen erősen izgatja az emésztőrendszert. Apropó, nem csak az emésztőrendszert: vágyfokozó hatása évszázadok óta ismert. Általános élénkítőszer, ezen kívül vizelet- és szélhajtó is.

Tippünk:
Bizonyos diéták idején tilos használni, ilyenkor borsikafűvel helyettesíthető.

Gyömbér
A hagyomány szerint a kínai tengerészek hosszú idők óta használják a gyömbért tengeribetegség, émelygés ellen. E fűszerünk Ázsia trópusi esőerdőiből származik, s gyógyító hatásáról már Kr.e. 3000-ből is van írásos emlék. Elsősorban emésztést segítő, illetve emésztési zavarokat megszüntető hatása miatt használja a népi gyógyászat. Haspuffadás, émelygés, enyhe gyomorrontás esetén alkalmazandó a forrázata. Étvágyjavító hatású.

Tippünk:
Gyömbértea – 2 teáskanál reszelt gyömbért forrázzunk le egy csésze forró vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig! Ezután fogyasztható.

Jó, ha tudod! Mielőtt a fűszernövényeket orvosságként nagyobb mennyiségben kezdenéd használni, kérd ki orvosod véleményét! Előfordulhat, hogy fogyasztásuk hosszútávon vagy nagyobb mennyiségben nem kívánt mellékhatással járhat. Ez különösen lényeges várandós kismamák, idős vagy legyengült immunrendszerű emberek esetén!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X