Kutatások szerint akár napokig élhetnénk szőlőn és barna kenyéren, így is megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutna szervezetünk, mivel ez a páros minden olyan összetevőt tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van. Teljes értékű táplálék Íme néhány érv, amiért érdemes szőlőt ennünk: 10 dkg szőlőben 0,3 g zsír, 0,7 g fehérje, 1,6 g ballasztanyag, 15 […]
Kutatások szerint akár napokig élhetnénk szőlőn és barna kenyéren, így is megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutna szervezetünk, mivel ez a páros minden olyan összetevőt tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van.
Teljes értékű táplálék
Íme néhány érv, amiért érdemes szőlőt ennünk:
- 10 dkg szőlőben 0,3 g zsír, 0,7 g fehérje, 1,6 g ballasztanyag, 15 g szénhidrát, és 60 kcal található.
- Tápértéke igen magas, mivel 15-20% cukrot tartalmaz. Ennek az egyik fele szőlőcukor, a másik fele gyümölcscukor. Mindkettő gyorsan felszívódik a szervezetben és energiává alakul át.
- Jelentős mennyiségű A-vitamin található benne, ennek segítségével megelőzhető a különböző szembetegségek kialakulása, és E-vitaminnal megtámogatva hozzájárul az egészséges méhnyálkahártya működéséhez.
- A szőlőben nagy mennyiségben fellelhető B-vitamincsoport tagjai fontos szerepet töltenek be az ideg- és izomsejtek közötti ingerületátvitelben, a vörösvérsejtek és az oxigént szállító vérfestékek képződésében. Hiányuk miatt fáradtság, koncentrációs zavar, ingerlékenység és izomgyengeség alakulhat ki.
- A gyümölcs magas C-vitamin-tartalma növeli a szervezet ellenállóképességét, és elnyomja az energiacsökkentő gyulladásos folyamatokat.
- Mivel jelentős E-vitamin forrás, antioxidáns hatása révén segít semlegesíteni azokat a káros anyagokat, amelyek az anyagcsere-folyamatok melléktermékeként keletkeznek. Sejtmegújító és öregedésgátló hatású.
- Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat: nátriumot, káliumot, kalciumot, fluort, foszfort, vasat és magnéziumot.
- A szőlő gyakori fogyasztása élénkíti a bél- és veseműködést, hatásos érelmeszesedés, húgysavlerakódás és köszvény ellen is.
- Gátolja az allergiát okozó vegyületek termelődését, ezáltal enyhíti az allergiás megbetegedések tüneteit.
- Csersav-tartalmának köszönhetően segít emésztési problémák esetén is.
- Csökkenti a fogkőképződést és a fogíny-gyulladást, mivel pusztítja a baktériumokat.
Melyik szín a nyerő?
A szőlőre igaz az a mondás, hogy minél színesebb, annál ízesebb. Még Szent-Györgyi Albert ismerte fel, hogy bizonyos növények olyan biológiailag aktív vegyületcsaládot, úgynevezett flavonoidokat tartalmaznak, melyek fontos szerepet töltenek be az egészség megőrzésében. Ezek többnyire a sötétebb színű gyümölcsök (pl. fekete áfonya, fekete szőlő) héjában találhatóak meg. Ez szól a sötétebb piros, vagy a már-már kékesfekete színű változat fogyasztása mellett.
A kékszőlőben található rezveratrol nevű molekula igen erős antioxidáns hatással rendelkezik. Tudományos kísérletek bizonyították, hogy gyulladásgátló, megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, így a vérrögök kialakulását az erekben. Gátolja az erek meszesedését, csökkenti a koleszterinszintet, sőt kimutatták daganatellenes hatását is.
Kezdődhet a fogyás!
Magas cukortartalma miatt kevesen gondolnák, hogy a szőlő ideális alapanyaga lehet a rövidtávú fogyókúrának. Pedig magas rosttartalmának köszönhetően javítja az emésztést és elősegíti a zsírok lebontását. Mindössze arra kell figyelni, hogy mivel kombináljuk: önmagában, vagy valamilyen fehérjeforrással kiegészítve fogyasztjuk. Az alábbi diétákba könnyedén beépíthetjük a szőlőt.
– Monodiéta
A monodiéta – mivel ilyenkor csak egyféle élelmiszert viszünk a szervezetbe –hetente egyszer egy napig, vagy tisztítókúraként három-négy napig tartható. A szőlőnap alatt több étkezésre lebontva 1-2, esetleg 2,5 kg szőlőt fogyasszunk el, és ne együnk hozzá semmi mást. Ezzel napi 0,5 kg fogyás érhető el.
A diéta befejeztével emésztőrendszerünket fokozatosan szoktassuk vissza a választékos étrendre. Ennek az időszaknak fele annyi ideig kell tartania, mint magának a szőlődiétának. A visszatérés elején főleg nyers vagy főtt zöldségeket, friss gyümölcsöket együnk, majd fokozatosan bővítsük az étrendedet gabonafélékkel, halakkal, szárnyas hússal.
A monodiéta az egyféle táplálékbevitel miatt pihenteti a gyomrot, az emésztőrendszert. A magas rosttartalom miatt tisztulnak a bélfalak, a szőlőben található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és a víznek köszönhetően a kúra jótékonyan hat a bőrre, a vesére, a májra és a bélrendszerre.
– Szőlő és rizs diéta
A szőlő és a rizs jól kiegészítik egymást: eltávolítják a salakanyagokat, és energiát adnak a szervezetnek. A diétához fogyasszunk natúr- vagy barnarizst. Maximum egy hétig tartson a kúra, ezzel kb. 2-3 kg súlyvesztés érhető el.
Tartsuk be a napi három főétkezést és két kisebb köztes étkezést. A szőlő lehetőleg piros vagy kék színű legyen.
A WellnessCafe már kipróbálta!
Kicsiny szerkesztőségünk vállalkozó szellemű tagjai nem rettentek vissza a monodiétától, és három nap három éjjel tesztelték a módszer hatékonyságát.
Hozzávalók: 3 napon keresztül napi 2-2,5 kg édes hazai saszla szőlő a piacról
A 3 napon keresztül napi minimum 2 l víz (csap- és ásványvíz vegyesen)
A háromnapos kúra eredménye:
– élénkség, vidámság a kúra után
– csökkenő vágyak a kávé és koffein iránt
– fizikai teljesítőképesség növekedése
– jobb koncetráció a monoton munkában
– felgyorsult anyagcsere
– tisztább bőr
– és egy általános könnyedség érzése
Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen ételeket tanácsos fogyasztanod a kúra ideje alatt, vagy miért jó a szőlőmagolaj és a borkúra, akkor lapozd fel a Wellness magazin szeptemberi számát.