Főoldal > DIÉTA > Szőlőkúra

Szőlőkúra

borkúradiétaszőlőcukorszőlőkúraszőlőmagolaj
0

Írta:

Kutatások szerint akár napokig élhetnénk szőlőn és barna kenyéren, így is megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutna szervezetünk, mivel ez a páros minden olyan összetevőt tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van. Teljes értékű táplálék Íme néhány érv, amiért érdemes szőlőt ennünk: 10 dkg szőlőben 0,3 g zsír, 0,7 g fehérje, 1,6 g ballasztanyag, 15 […]

Kutatások szerint akár napokig élhetnénk szőlőn és barna kenyéren, így is megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutna szervezetünk, mivel ez a páros minden olyan összetevőt tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van.

Teljes értékű táplálék

Íme néhány érv, amiért érdemes szőlőt ennünk:

  • 10 dkg szőlőben 0,3 g zsír, 0,7 g fehérje, 1,6 g ballasztanyag, 15 g szénhidrát, és 60 kcal található.
  • Tápértéke igen magas, mivel 15-20% cukrot tartalmaz. Ennek az egyik fele szőlőcukor, a másik fele gyümölcscukor. Mindkettő gyorsan felszívódik a szervezetben és energiává alakul át.
  • Jelentős mennyiségű A-vitamin található benne, ennek segítségével megelőzhető a különböző szembetegségek kialakulása, és E-vitaminnal megtámogatva hozzájárul az egészséges méhnyálkahártya működéséhez.
  • A szőlőben nagy mennyiségben fellelhető B-vitamincsoport tagjai fontos szerepet töltenek be az ideg- és izomsejtek közötti ingerületátvitelben, a vörösvérsejtek és az oxigént szállító vérfestékek képződésében. Hiányuk miatt fáradtság, koncentrációs zavar, ingerlékenység és izomgyengeség alakulhat ki.
  • A gyümölcs magas C-vitamin-tartalma növeli a szervezet ellenállóképességét, és elnyomja az energiacsökkentő gyulladásos folyamatokat.
    0004228_1.jpg ()
  • Mivel jelentős E-vitamin forrás, antioxidáns hatása révén segít semlegesíteni azokat a káros anyagokat, amelyek az anyagcsere-folyamatok melléktermékeként keletkeznek. Sejtmegújító és öregedésgátló hatású.
  • Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat: nátriumot, káliumot, kalciumot, fluort, foszfort, vasat és magnéziumot.
  • A szőlő gyakori fogyasztása élénkíti a bél- és veseműködést, hatásos érelmeszesedés, húgysavlerakódás és köszvény ellen is.
  • Gátolja az allergiát okozó vegyületek termelődését, ezáltal enyhíti az allergiás megbetegedések tüneteit.
  • Csersav-tartalmának köszönhetően segít emésztési problémák esetén is.
  • Csökkenti a fogkőképződést és a fogíny-gyulladást, mivel pusztítja a baktériumokat.

Melyik szín a nyerő?

A szőlőre igaz az a mondás, hogy minél színesebb, annál ízesebb. Még Szent-Györgyi Albert ismerte fel, hogy bizonyos növények olyan biológiailag aktív vegyületcsaládot, úgynevezett flavonoidokat tartalmaznak, melyek fontos szerepet töltenek be az egészség megőrzésében. Ezek többnyire a sötétebb színű gyümölcsök (pl. fekete áfonya, fekete szőlő) héjában találhatóak meg. Ez szól a sötétebb piros, vagy a már-már kékesfekete színű változat fogyasztása mellett.

A kékszőlőben található rezveratrol nevű molekula igen erős antioxidáns hatással rendelkezik. Tudományos kísérletek bizonyították, hogy gyulladásgátló, megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, így a vérrögök kialakulását az erekben. Gátolja az erek meszesedését, csökkenti a koleszterinszintet, sőt kimutatták daganatellenes hatását is.

Kezdődhet a fogyás!

Magas cukortartalma miatt kevesen gondolnák, hogy a szőlő ideális alapanyaga lehet a rövidtávú fogyókúrának. Pedig magas rosttartalmának köszönhetően javítja az emésztést és elősegíti a zsírok lebontását. Mindössze arra kell figyelni, hogy mivel kombináljuk: önmagában, vagy valamilyen fehérjeforrással kiegészítve fogyasztjuk. Az alábbi diétákba könnyedén beépíthetjük a szőlőt.

– Monodiéta

0004228_2.jpg ()

A monodiéta – mivel ilyenkor csak egyféle élelmiszert viszünk a szervezetbe –hetente egyszer egy napig, vagy tisztítókúraként három-négy napig tartható. A szőlőnap alatt több étkezésre lebontva 1-2, esetleg 2,5 kg szőlőt fogyasszunk el, és ne együnk hozzá semmi mást. Ezzel napi 0,5 kg fogyás érhető el.

A diéta befejeztével emésztőrendszerünket fokozatosan szoktassuk vissza a választékos étrendre. Ennek az időszaknak fele annyi ideig kell tartania, mint magának a szőlődiétának. A visszatérés elején főleg nyers vagy főtt zöldségeket, friss gyümölcsöket együnk, majd fokozatosan bővítsük az étrendedet gabonafélékkel, halakkal, szárnyas hússal.

A monodiéta az egyféle táplálékbevitel miatt pihenteti a gyomrot, az emésztőrendszert. A magas rosttartalom miatt tisztulnak a bélfalak, a szőlőben található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és a víznek köszönhetően a kúra jótékonyan hat a bőrre, a vesére, a májra és a bélrendszerre.

– Szőlő és rizs diéta

A szőlő és a rizs jól kiegészítik egymást: eltávolítják a salakanyagokat, és energiát adnak a szervezetnek. A diétához fogyasszunk natúr- vagy barnarizst. Maximum egy hétig tartson a kúra, ezzel kb. 2-3 kg súlyvesztés érhető el.

Tartsuk be a napi három főétkezést és két kisebb köztes étkezést. A szőlő lehetőleg piros vagy kék színű legyen.

A WellnessCafe már kipróbálta!
Kicsiny szerkesztőségünk vállalkozó szellemű tagjai nem rettentek vissza a monodiétától, és három nap három éjjel tesztelték a módszer hatékonyságát.

Hozzávalók: 3 napon keresztül napi 2-2,5 kg édes hazai saszla szőlő a piacról
A 3 napon keresztül napi minimum 2 l víz (csap- és ásványvíz vegyesen)

A háromnapos kúra eredménye:

– élénkség, vidámság a kúra után
– csökkenő vágyak a kávé és koffein iránt
– fizikai teljesítőképesség növekedése
– jobb koncetráció a monoton munkában
– felgyorsult anyagcsere
– tisztább bőr
– és egy általános könnyedség érzése

Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen ételeket tanácsos fogyasztanod a  kúra ideje alatt, vagy miért jó a szőlőmagolaj és a borkúra, akkor lapozd fel a Wellness magazin szeptemberi számát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X