Főoldal > DIÉTA > Jin-jang diéta – fogyj keleti módra

Jin-jang diéta – fogyj keleti módra

0

Írta:

Az időszámításuk előtti 6. században, Kínában létrejött vallási irányzat, a taoizmus legfontosabb jelképe jinjang kör. A közismert szimbólum az egymással ellentétben álló, ugyanakkor egymást kiegyensúlyozó erőkre utal. A jin képviseli többek között a női oldalt, a passzivitást, a hideget, míg a jang a férfiasságot, az aktivitást, a napot, és a hőséget. A jin-jang diéta tanítása […]

Az időszámításuk előtti 6. században, Kínában létrejött vallási irányzat, a taoizmus legfontosabb jelképe jinjang kör. A közismert szimbólum az egymással ellentétben álló, ugyanakkor egymást kiegyensúlyozó erőkre utal. A jin képviseli többek között a női oldalt, a passzivitást, a hideget, míg a jang a férfiasságot, az aktivitást, a napot, és a hőséget.

A jin-jang diéta tanítása szerint, ha a táplálkozásunkban megtaláljuk az egyensúlyt, számos betegséget megelőzhetünk, ugyanakkor az elhízástól sem kell tartanunk. Ahhoz, hogy ezt elérd, nincs más dolgod, minthogy egyenlő arányban fogyassz a jin és jang típusba sorolt ételekből. A hűvösebb éghajlaton élő nőknek, mint amilyenek mi is vagyunk, a jin típusba tartozó élelmiszerekből kevesebb ajánlott, de nem árt csökkentened a mesterségesen előállított ételek, édesítőszerek, táplálék-kiegészítők mennyiségét sem.

0006284_1.jpg ()


Jin típusba tartozó ételek

  • méz
  • cukor
  • különféle növényi olajok
  • alkohol

Bátran fogyaszthatsz viszont a jang típusba tartozó ételekből. Jó hír a kenyérimádóknak, hogy legtöbbet a gabonafélékből lehet enni – persze kizárólag a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek jöhetnek szóba. A húsból származó állati fehérjét viszont érdemes tejtermékekkel, tojással, hallal, szójából készült ételekkel helyettesíteni. Mindezek mellett természetesen fontos szerep jut a gyümölcs és zöldségféléknek – utóbbiakból csupán a hüvelyesek mennyiségét érdemes csökkenteni.

Jang típusú ételek tehát

0006284_2.jpg ()

  • teljes kiőrlésű gabonafélék
  • tejtermékek
  • tojás
  • hal
  • szója
  • gyümölcsök, zöldségek

Naponta ötször-hatszor egyél, egyszerre csak kisebb mennyiséget! Fontos, hogy minél kevesebb mesterséges alapanyagból készült élelmiszert fogyassz, és lehetőleg mellőzd a nassolnivalókat is – a chipset és gumicukrot tehát jobb lesz elfelejtened, ha ezt keleti módszert szeretnéd kipróbálni. Ennek ellenére semmi sincs tiltva, ami jólesik.
A jin-jang diéta alapja a harmónia, így ha túl sokat fogyasztottál az egyik típusba tartozó ételekből, a káros hatásokat enyhíthed egy a másik csoportba tartozó fűszerrel. A rizst például érdemes szegfűszeggel ízesíteni, a krumplihoz a kömény ajánlott. Ha túl sok kávét ittál, az ártalmakat csökkentheted egy kis szerecsendióval vagy kardamonnal (ez egy értékes indiai fűszer); vörös húsokhoz borsot és paprikát, a sajtokhoz hagymát érdemes fogyasztani.

Bár ez a diéta nem kifejezetten a fogyást hívatott segíteni, a kiegyensúlyozott étrend, a végletektől mentes táplálkozás minden fogyókúrában alapvető szerepet játszik. A természetes alapanyagokból készült ételek fogyasztása, kevesebb zsiradék és vörös hús pedig számos betegség (pl. rák, cukorbetegség, érelmeszesedés, csontritkulás, allergiás megbetegedések) megelőzésében segít.

A jin-jang diéta követéséhez nincs szükség drámai változtatásokra az étrendedben – a táplálkozás terén meglelt egyensúly azonban egész életedet harmónikusabbá, boldogabbá teheti.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X