Főoldal > DIÉTA > L-karnitin – a biztos fogyás titka?

L-karnitin – a biztos fogyás titka?

0

Írta:

Kedves Tihanyi András! Sok helyen olvastam, hogy az L-karnitin az egyik leghatékonyabb zsírégető. A kérdésem az, hogy valóban segíthet-e a fogyókúrában. Hogyan juthatok hozzá? Kezdjek el ilyen tartalmú kapszulát szedni, vagy más módon is az étrendem része lehet ez a „csodaszer”? Mandula42 Kedves Mandula42!Bizonyos étrend-kiegészítők szedése elősegítheti a fogyást, ám egyik sem feltétele annak, hisz […]

Kedves Tihanyi András!
Sok helyen olvastam, hogy az L-karnitin az egyik leghatékonyabb zsírégető. A kérdésem az, hogy valóban segíthet-e a fogyókúrában. Hogyan juthatok hozzá? Kezdjek el ilyen tartalmú kapszulát szedni, vagy más módon is az étrendem része lehet ez a „csodaszer”?
Mandula42

Kedves Mandula42!
Bizonyos étrend-kiegészítők szedése elősegítheti a fogyást, ám egyik sem feltétele annak, hisz alapvetően étrendünk összeállítása szerepe döntő testünk formálásában.
Az L-karnitin egy, az ételeinkben – elsősorban húsokban – jelenlévő természetes vegyület. Szervezetünkben pedig a zsír energiává történő átalakításában játszik fontos szerepet.

Néhány kutatás szerint a fokozottabb zsírégetést támogatja, de elsősorban testmozgással együtt alkalmazva. Számos kedvező tulajdonsága van.

Ezek a következők:

  • csökkentheti izomzatunk terhelés hatására bekövetkező sérüléseit (mérsékli a vázizomzat edzések során bekövetkező mikrosérüléseit)
  • a férfiak termékenységét esetenként bizonyítottan fokozhatja: az L-karnitin a mellékherékben nagy koncentrációban megtalálható, és kritikus szerepet játszik a spermiumok anyagcseréjében, érésében)
  • idősebb korban potenciaproblémák fennállásakor is javulást eredményezhet alkalmazása (de a háttérben rejlő okok kivizsgálását ez nem helyettesítheti!).

Összességében egy meglehetősen biztonságos és sokoldalú anyagról van szó, ám zsírégetőként nem túl hatékony, az eddigi kutatások legalábbis ezt nem igazolták egyértelműen. A fentiek és egészségi állapotod ismeretében dönts, előnyös lehet-e számodra a kiegészítés.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X