Főoldal > DIÉTA > Savanyúkáposzta-kúra – a biztos fogyás titka?

Savanyúkáposzta-kúra – a biztos fogyás titka?

0

Írta: and

Szakemberként már a káposztaleves-kúra is elborzasztott, nem értettem miként hihetik el emberek ezrei, hogy az alacsony energiatartalmon, magas rosttartalmon és az előbb-utóbb létrejövő ételundoron kívül más módon is hathat a káposzta a fogyásra. Különösen annak ismeretében kezdünk el kételkedni a módszer hatékonyságában, hogy a töltött káposzta és számos más, káposztából készülő étel nem éppen fogyást […]

Szakemberként már a káposztaleves-kúra is elborzasztott, nem értettem miként hihetik el emberek ezrei, hogy az alacsony energiatartalmon, magas rosttartalmon és az előbb-utóbb létrejövő ételundoron kívül más módon is hathat a káposzta a fogyásra. Különösen annak ismeretében kezdünk el kételkedni a módszer hatékonyságában, hogy a töltött káposzta és számos más, káposztából készülő étel nem éppen fogyást elősegítő hatású.

A káposztaleves-kapszula káposztaleves hatóanyagán pedig kínomban csak nevettem. A divatdiéták szaporodásának azonban semmi sem szab gátat, új módszer terjed a fogyókúrafüggők körében, a savanyúkáposzta-diéta!

A savanyú káposzta kúra mintanapja a leírás szerint:
Reggeli: 1 pohár savanyú káposztalé, 1 szelet Graham-kenyér
Tízórai: 10 dkg savanyú káposztasaláta
Ebéd: káposztaleves
Uzsonna: 10 dkg savanyú káposzta, 1 szelet Graham-kenyér
Vacsora: káposztaleves
Pótvacsora: 10 dkg savanyú káposzta

A savanyúkáposzta-diéta hatékonysága
Mit ígér a savanyúkáposzta-diéta? A villámdiéta változat egyetlen nap alatt 1 kg fogyással kecsegtet. Sajnos a zsír energiatartalma olyan magas, hogy 1 kg zsír több napra fedezné energiaigényünket akkor is, ha semmit sem ennénk. Tehát még akkor is 3-4 napot venne igénybe 1 kg zsír leadása, ha semmit nem ennénk, mozognánk, és testünk mást nem is bontana le, csak zsírt!

0006272_1.jpg ()

Ezt azonban nem tehetjük meg, mert bizonyos tápanyagokra minden nap szükségünk van, hiányukban megbetegedhetünk (nők esetében általában minimum napi 1200, férfiak esetében 1500 kcal-t be kell vinni fogyókúra esetén is), ráadásul szervezetünk éhezéskor az izomzat és a különböző szervek fehérjéit is bontja, nem csak a zsírt. Tehát 1 nap alatt 1 kg-ot fogyni döntően csak víz leadásával lehetséges, ez viszont nem valódi fogyás, elsősorban nem zsírveszteség.
A leadott súly tehát a remélt zsír helyett zömében vízvesztésből, a béltartalom-ürüléséből és az izomban, májban tárolt szénhidrát vesztéséből fakad. Mivel minimális a zsírfelhasználás, törvényszerűen talán 2-3 napig tarthatjuk meg az elért “eredményt”.
Léteznek még 7 és 5 napos savanyúkáposzta-diéták is, amelynek ismertetői 3-5 kg leadását ígéri. Az előbbiek értelmében a fogyás döntően ebben az esetben sem zsírvesztésből adódik, különösen egy komolyabb fizikai aktivitásra képtelen, súlyosan elhízott embernél. Náluk viszont nem ritka a jelentős vízvisszatartás a szervezetben, a kúrától gyakran jelentkező bélmozgás fokozó, hashajtó hatás pedig a béltartalom mennyiségét is mérsékli. A fogyás tehát ebben az esetben is leginkább önbecsapás.

A testtömeg tehát átmenetileg akár ilyen úton is befolyásolható, a mérleg nyelve tényleg lefelé mozdul. Mivel valódi zsírvesztésről sajnos alapvetően nincs szó, így nem is kérdés, a kísérletezők pár nap munkájával visszaszednek minden kilót. Gyakorlatilag esélyük sincs a sikerre!

Hatások, mellékhatások
Mellékhatásként emésztőrendszeri panaszok, így hasmenés, puffadás, gyomorégés is jelentkezhet, ez egyénenként és egészségi állapottól függően változhat.
A módszer egyhangúvá teszi az étrendet, beteg embereknek árthat is, míg az egészséges, de pár kiló felesleggel rendelkező fogyókúrázók számára kipróbálásának szerencsére nincs különösebb egészségügyi kockázata. A savanyú káposzta ugyanis tartalmaz értékes tápanyagokat, amelyek bevitele hasznosak lehet egészséges ember számára. Ilyen a savanyúkáposzta – magas – rosttartalma, vagy a vitamin (például C-vitamin) és ásványi anyag (például kálium) tartalom. (különösebb előnye nincs)
Arra azonban figyelni kell, hogy a sóbevitelt a gyakran javasolt savanyúkáposztalé ivása túlzottan megnövelheti! A módszerhez tartozó receptek viszonylag változatosak, ám az ettől még nem lesz jobb vagy hatékonyabb.

Szakértői szemmel…
Dietetikusként az ember csak ámul: ennek soha nem lesz vége? És kénytelenek vagyunk belátni, hogy valószínűleg sohasem, hiszen a tv-ben felelőtlen sztárok hajszolnak kockázatosan gyors ütemű fogyásba elhízott embereket, a villámétkezdék korában a mértékletesség, a fokozatosság ritka erény. Életünk kiegyensúlyozatlansága az, ami az elhízás, túlsúly vagy a túlzott soványság rabságába taszít minket – a kiegyensúlyozatlanság az energialeadás és energiafelvétel között, az inaktivitás és aktivitás között, a pihenés és a tevékenykedés között, a különféle zavarok lelki egyensúlyunkban (amelyek következménye például a bánatevés, koplalás), ritkábban valamilyen szervi probléma.

A kétségbeesésükben bármire kapható túlsúlyosak sajnos ritkán fordulnak szakemberhez. Inkább kockáztatják egészségüket és pénzüket hatástalan vagy ártalmas módszerekkel, minthogy állapotukra, esetleges gyógyszerezésükre szabott életmódváltással javítsanak helyzetükön. Csodavárók mindig is voltak és mindig is lesznek, a saját életünkben azonban a döntés joga a mi kezünkben van! Válasszunk megfontoltan.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X