Főoldal > DIÉTA > Vízhajtó uborka-kúra

Vízhajtó uborka-kúra

0

Írta: and

Uborkával a vizesedés és a káliumhiány ellen isMivel a zöldség nagy víztartalma relatív magas káliumtartalommal is párosul, az uborka igen jelentős vízhajtó hatással rendelkezik. A vízhajtással pedig segít a vesében leülepedett felesleges anyagok, így a köszvényt okozó húgysav kiürítésben is.A magas víztartalom – 90-97% érettségtől függően – mellé relatív mennyiségű vitamin és ásványi anyag is […]

0006514_1.jpg ()

Uborkával a vizesedés és a káliumhiány ellen is
Mivel a zöldség nagy víztartalma relatív magas káliumtartalommal is párosul, az uborka igen jelentős vízhajtó hatással rendelkezik. A vízhajtással pedig segít a vesében leülepedett felesleges anyagok, így a köszvényt okozó húgysav kiürítésben is.
A magas víztartalom – 90-97% érettségtől függően – mellé relatív mennyiségű vitamin és ásványi anyag is társul. A vízben oldódó vitaminok közül a B1, B2, pantoténsav, biotin és a folsav az említésre méltó. Ásványi anyagok közül pedig a kálium, réz, cink, mangán tartalma említésre méltó.
Energiatartalmát az 1%-nyi fehérje, kb 2%-nyi szénhidrát teszi ki, rosttartalma pedig azonos a friss, zsenge káposztáéval, spárgáéval. A rostok nagy része ráadásul az uborka héjában található. Frissítő hatása közismert, ezért a hagyományos konyhákban leginkább a hideg ételek elkészítésekor dominál.

Kiknek ajánlott az uborka-kúra?

  • káliumhiányban szenvedőknek a káliumraktárak pótlására
  • vizesedésre – ödémára hajlamosoknak az ödémában tárolódó vízraktárak kiürítésére
  • köszvényben szenvedőknek
  • bárkinek, aki egy frissítő három napot szeretne az életében és étrendjében
  • aki szereti az uborkát, és már unja az uborkasalátát

Kiknek nem javasolt az uborka-kúra?

  • soványaknak
  • akinek a szervezete – epéje, gyomra – kimondottan rosszul reagál erre a zöldségre: gyomorgörcs, puffadás, epetáji fájdalom
  • aki valamilyen betegség miatt már szed vízhajtót és/vagy káliumot

Tudtad?
Uborka a vízhiányos bőrre?
Sokan nem tudják, de néhány kozmetikus szerint az uborka leginkább az ödémás szem környékének ápolására használható. A közhiedelemmel ellentétben a vízhiányos bőrre nem javallott az uborkapakolások használata, mert a zöldség kiüríti a vizet, vagyis éppen kívánttal ellentétes hatást kelti.

Árthat az emésztésnek
Néhány embernél az uborka magja vagy a héja emésztési gondokat okozhat, így nekik nem ajánlott az uborka fogyasztása, illetve csak akkor, ha a magot vagy a héjat eltávolítjuk.

A lenti receptekben ezt nem tüntetjük fel külön, de akinek a magot vagy a héjat el kell távolítani, annak ez is tisztítási veszteség lesz, ehhez mérten kell az alapanyagokat mérnie!

Melyik uborkát válaszd?
Az uborka a tökfélék (kabakosok) családjába tartozó, igen magas víztartalmú zöldség, amit a közhiedelemmel eltérően igen sokféleképpen elkészíthetünk. Magyarországon a fürtös és a kígyóuborka a kiinduló alap. A kígyóuborkát tulajdonképpen csak a megfelelő érettségi fokban használjuk. Ezzel ellentétben a fürtös uborkát már egészen apró méretétől besoroljuk és fogyasztjuk, hogy apró csemege-, közepes csemege-, vizes- vagy kovászos uborkaként, savanyúság formájában jelenhessen meg az asztalunkon.
Nagyobb méretben már friss salátának, levesnek és tölteni alkalmas. Félre tehát a jól bevált uborkasalátával, itt az újdonságok ideje! 

Gyakorlati tudnivalók a kúrához
A kúra akkor hatásos, ha pontosan betartod az étrendet, és minden nap elfogyasztasz legalább 2 liter vizet. A gyakorlatban lehet fontos, hogy a recepteknél megadott mennyiségek 1 főre megadott, tisztított mennyiséget jelentenek.

0006514_2.jpg ()

ELSŐ NAP
Reggeli: Kefires uborkasaláta olívás kenyérrel
Hozzávalók:
0, 5 dl kefir
10 dkg durvára reszelt kígyóuborka
1 evőkanál sovány sajtkrém
5 dkg olívás kenyér
ízlés szerint: fokhagyma, pici só

Elkészítés:
A 0, 5 dl kefirbe belekeverjük a durvára reszelt uborkát és 1 evőkanál sovány sajtkrémet, majd az olívás kenyérre kenve fogyasztjuk.

Tízórai: 4 db aszalt sárgabarack, 3 dl víz
Hozzávalók:
4 db aszalt sárgabarack
Az aszalt barackokat öblítsd le és alaposan megrágva fogyaszd.

Ebéd: Uborkás köles, fokhagymás sajttal koronázva
Hozzávalók:
30 dkg kígyó uborka
5 dkg köles
3 dkg reszelt füstölt, fokhagymás sajt
1 kávéskanál olaj
ízlés szerint: só, kapor

Elkészítés:
A kölest bő, enyhén sós vízben készre főzzük. Az uborkát vékony csíkokra vágjuk, és kevés olajon hirtelen átpirítjuk, majd ízlés szerint fűszerezzük. Átkeverjük a kölessel, tálaláskor a reszelt sajttal megszórva megkoronázzuk.

Uzsonna: 1 db főtt tojás, csemege uborka
Hozzávalók:
1 db lágy tojás
10 dkg csemege uborka

Elkészítés:
A tojást tetszés szerinti lágyságúra főzzük. A csemege uborka mellé fogyasztjuk.

Vacsora: Kapros lazac, burgonya – uborka püré
Hozzávalók:
10 dkg lazac filé
20 dkg burgonya
10 dkg finomra reszelt uborka
ízlés szerint, só, fokhagyma, kapor

Elkészítés:
A lazac filét 10 percre besózzuk és vágott kaporral megszórjuk. Utána forró serpenyőben, zsiradék nélkül! mindkét oldalát 5 – 5 percig sütjük. A burgonyát enyhés sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük, majd a levét leszűrjük, de félretesszük. A finomra reszelt uborkát nyersen hozzáadjuk a burgonyához, tovább ízesítjük, sóval és fokhagymával. Fakanállal erőteljesen pürészintig /kevés főzővíz hozzáadásával könnyebb lehet/ keverjük /persze használható hozzá mixer, vagy krumplinyomó is/. Melegen a lazac filével fogyasztjuk. Az esetleges szálkákat óvatosan kezeljük! Jó étvágyat!

MÁSODIK NAP 
Hozzávalók 1 főre 1 napra:
0, 5 l kész sárgarépa ivólé
0, 5 l centrifugált almalé (ezek akár bio-változatok is lehetnek)
1 l centrifugált uborkalé
6 db korpás zsemlécske (ha nincs, akkor diabetikus zsemle)

Elkészítés:
Az ivóléket összekeverjük. Elosztjuk 6 adagra, és 1,5 –2 óránként 1 adagnyit iszunk meg belőle! Minden adaghoz eszünk 1 db korpás zsemlécskét is.

0006514_3.jpg ()

HARMADIK NAP
Reggeli: Dupla sajtos kifli, kovászos uborka

Hozzávalók:
1 db sajtos kifli
2 db háromszögletű, tetszőleges ízesítésű sajt
15 dkg kovászos uborka

Elkészítés:
A kiflit kettévágjuk, megkenjük a sajtokkal, és kovászos uborkával fogyasztjuk.

Tízórai: Multivitamin gyümölcslé, buláta
Hozzávalók:
2 dl 100% multivitamin gyümölcslé
2 dkg buláta

Elkészítés:
A gyümölcslét pohárba töltve a bulátával összekeverve, frissen fogyasztjuk.

Ebéd: Daragaluska leves, joghurtos uborkafőzelék, pulykapörkölt
Hozzávalók:
5 dkg karikára vágott sárgarépa
5 dkg karikára vágott petrezselyemgyökér
5 dkg kockázott zeller
5 dkg kockázott karalábé
só, aprított petrezselyem zöld, őrölt bors
2 dkg búzadara
1 dkg margarin
1/3 tojás
25 dkg kígyóuborka
0, 5 dl sovány natúr joghurt
1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
15 dkg pulykacomb
5 dkg szeletelt vöröshagyma
ízlés szerint: só, vágott kapor, fűszerpaprika, őrölt bors, őrölt kömény

Elkészítés:
A daragaluska leveshez 5 dkg karikára vágott sárgarépát, 5 dkg karikára vágott petrezselyemgyökeret, 5 dkg kockázott zellert, 5 dkg kockázott karalábét 4 dl vízben felteszünk főzni. Ízlés szerint sóval, aprított petrezselyem zölddel, őrölt borssal fűszerezzük, kb. 20 percnyi főzés után beleszaggatjuk a daragaluskát. Forrón fogyasztjuk.

A daragaluskához: 2 dkg búzadarát összekeverünk pici margarinnal, pici sóval, 1/3-d tojással – kb. 15 percig állni hagyjuk, majd a forró levesbe szaggatjuk – és még kb. 5 percig együtt készre főzzük.

A joghurtos uborkafőzelékhez az uborkát felkockázva (kisebbre, mint a burgonyát) főzőedénybe tesszük, és kevés vízben, ízlés szerint sóval, aprított kaporral fűszerezzük, készre főzzük kb. 15 perc alatt. Ezután behabarjuk a 0, 5 dl sovány natúr joghurtban elkevert 1 teásk. teljes kiőrlésű lisztet. Forrón fogyasztjuk.

A pulyka pörkölthöz 15 dkg pulykacombot kisebb kockákra vágunk. 2 evőkanál vizet a főzőedényben forrósítunk, hozzáadjuk a darabolt húst, a szeletelt vöröshagymát, majd lefedjük. Ha serceg, azaz “zsírjára” sült, lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk fűszerpaprikát, őrölt borsot, őrölt köményt és kevés vízzel felengedjük, majd készre főzzük. Melegen fogyasztjuk.

0006514_4.jpg ()

Uzsonna: Almás-mazsolás tejberizs, mandulával szórva
Hozzávalók:
1, 5 dl 1,5 %-s tej +1 dl víz szükség szerint
3 dkg rizs
5 dkg reszelt alma
2 dkg mazsola
1 dkg darált mandula
3 dkg méz
ízlés szerint: só

Elkészítés:
A forrásban lévő, ízlés szerint picit sózott tejbe szórjuk a rizst, állandó keverés mellett. Kis lángon, továbbra is kevergetve készre főzzük. Amikor elkészült, hozzáadjuk a reszelt almát, mazsolát. Tálaláskor megcsurgatjuk a mézzel, és megszórjuk a darált mandulával. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

Vacsora: Sonkával töltött uborka
Hozzávalók:
40 dkg uborka
10 dkg selyem sonka
0, 5 dl tejföl
3 dkg eidami sajt reszelve
ízlés szerint: só, őrölt fehér bors, kapor

Elkészítés:
A hámozott uborka magját kikaparjuk (nem használjuk fel, de belekeverjük a tejfölbe), enyhén borsozzuk, aprózott kaporral megszórjuk. A sonkát felcsíkozzuk, a tejföllel összekeverjük, ízlés szerint  fűszerezve, majd az uborkába töltjük. Reszelt sajttal megszórjuk. Behűtve fogyasztjuk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X