Főoldal > DIÉTA > Veszélyes margarin?

Veszélyes margarin?

transz-zsírsavak
0

Írta: and

Mi a transz-zsírsav?A transz-zsírsavak telítetlen zsírsavakból jöhetnek létre például úgy, hogy növényi olajokat hidrogénezéssel keményítenek. Mikróbák is termelhetik őket az állatok bélrendszerében, illetve olajban sütéskor is keletkezhetnek. A transz-zsírsavak többsége ártalmasabb és nagyobb mértékben növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint például a telített zsírok (az állati eredetű termékek – tejtermékek, húsok – transz-zsírsavainak […]

Mi a transz-zsírsav?

A transz-zsírsavak telítetlen zsírsavakból jöhetnek létre például úgy, hogy növényi olajokat hidrogénezéssel keményítenek. Mikróbák is termelhetik őket az állatok bélrendszerében, illetve olajban sütéskor is keletkezhetnek. A transz-zsírsavak többsége ártalmasabb és nagyobb mértékben növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint például a telített zsírok (az állati eredetű termékek – tejtermékek, húsok – transz-zsírsavainak egészségre káros hatása nem igazolt).

Ami nem ártalmas az egészségre

0007667_1.jpg ()

  • Margarin

    Úgy vonult be a köztudatba, mint különösen ártalmas és veszedelmes, transz-zsírsavban gazdag élelmiszer. A valóság ezzel szemben az, hogy a jó minőségű margarinokat ma már nem hidrogénezéssel keményítik, hanem kókusz- vagy pálmazsír hozzáadásával készülnek. A jó minőségű margarinok transz-zsírsav tartalma alacsony, az Egészségügyi Világszervezet (WHO-World Health Organization) által ajánlott 1 százalék alatti, zsírsavösszetételüknkek köszönhetően a szív- és érrendszerre jó hatással vannak. 

Ami ártalmas lehet az egészségre

  • az éttermek többször felhasznált sütőolaja
  • kakaós tejmasszából készült termékek
  • töltött édességek, kekszek
  • egyéb cukrászati termékek
  • nagyon olcsó, „névtelen” margarinok

Ezeket az élelmiszerek mind veszélyesek lehetnek – azaz csak mértékkel, kis mennyiségben javasolt a fogyasztásuk.

Tudtad?
– Ma még nincs pontosan szabályozva hazánkban az, hogy mennyi transz-zsírsav lehet egy élelmiszerben, ezért mindig figyelmesen olvasd el az élelmiszerek apróbetűs feliratait. A transz-zsírsavak arányát mára sikerült 1-2 %-ra, vagy az alá csökkenteni és ezt az információt bizonyos gyártók a csomagoláson lévő tápanyagtáblázatban fel is tüntetik.
– A vaj margarinnal való helyettesítése kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően, segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X