Miért olyan jó? Az ananász kellemesen édeskés-savanykás ízű gyümölcs, melynek zamata frissen fogyasztva sokkal jobban érvényesül, mint konzerv formájában. Számos félreértésnek köszönhetően ezt a csodálatos gyümölcsöt a fogyókúrázók körében egy gyors fogyást, zsírégetést kiváltó fogyókúrás termékké silányították, és már tabletta formájában is árulják. Elkerülve a további félreértelmezéseket, az ananász tartalmaz C, B vitaminokat, ß-karotint, S […]
Miért olyan jó?
Az ananász kellemesen édeskés-savanykás ízű gyümölcs, melynek zamata frissen fogyasztva sokkal jobban érvényesül, mint konzerv formájában. Számos félreértésnek köszönhetően ezt a csodálatos gyümölcsöt a fogyókúrázók körében egy gyors fogyást, zsírégetést kiváltó fogyókúrás termékké silányították, és már tabletta formájában is árulják.
Elkerülve a további félreértelmezéseket, az ananász tartalmaz C, B vitaminokat, ß-karotint, S hogy mi az igazág?
Az ananásznak magas a szénhidrát- és a rosttartalma, de tartalmaz még foszfort, cinket, kalciumot, káliumot, magnéziumot, mangánt, nátriumot, rezet, szelént és vasat is. A gyümölcsök közt közepesen lúgosító hatásúak közé tartozik – lúgosító hatása körülbelül a narancséval azonos, de magasabb az őszibaracknál, almánál, epernél, dinnyénél, alacsonyabb a mazsolánál, fekete ribizlinél, banánnál, sárgabaracknál, kivinél, cseresznyénél, körténél.
Ananász, a zsírégető?
Való igaz, hogy a benne található egyik vegyület, a bromelain támogatja a fehérjék emésztését, de ugye mivel alapvetően nem a fehérje a felelős a hízásért, az ananász fehérbebontó hatása nem tekinthető zsírégetőnek, fogyasztónak.
Ha friss gyümölcs fogyasztasz, megfigyelheted, hogy a veséd is fokozottabban fog működni – azaz gyorsabban távozik a vizelet. A vízhajtás – még ha a mérleg kevesebbet is mutat utána – nem egyenlő a testzsír csökkentésével, ahogy a rosttartalom segítségével az esetleges székrekedés megszüntetése sem tekinthető valódi fogyásnak, csupán a salakanyagok normális ürítésének.
Hogyan fogyaszd?
Ha friss gyümölcsöt vásárolsz, a kiválasztott darab legyen szép sárga és illatos, egy éles késsel skalpold le, vágd szeletekre, a szeletekről körben vágd le a vastag héjat, és egy karalábévágóval távolítsd el a maradék héjmaradványokat is! Ha a levágott tetejét elülteted, mutatós növény lehet belőle, de kérd ki egy kertész segítségét a növény ápolásához!
Gyakorlati tippek a kúrához:
Az általunk összeállított receptek egy főre, az összetevők tisztított mennyiségre vonatkoznak. Fontos, hogy a kúra során minden nap fogyassz el 2 liter vizet is!
ELSŐ NAP
Reggeli: Ananászos joghurt, 2 db korpás Abonett
Hozzávalók:
150 gr készen kapható ananászos joghurt (nem ananász ízű, hanem ananász tartalmú),
2 db Abonett
Tízórai: 2 dkg aszalt, kandírozott ananász
Ebéd: Sajtos rakott ananász
Hozzávalók:
20 dkg vékonyra szeletelt ananász
2 x 1 mokkáskanál olaj
10 dkg finomra reszelt zeller
5 dkg apróra kockázott trappista light sajt
2 dkg reszelt parmezán
5 dkg zabpehely
pici só
0,5 dl sovány tejföl
Elkészítés:
Először a tölteléket keverd be. A kockázott sajtot a 10 percig sós vízben előfőzött és kinyomkodott zabpehellyel, ízlés szerint sóval, és a reszelt zellerrel keverd össze, és tedd félre.
Az ananászt szeleteld fel, kevés forró olajon a szeletek mindkét oldalát hirtelen pirítsd meg kb. 11 perc alatt, közben melegítsd be a sütőt. Ezután az ananászszeleteket – 2-3 szelet kivételével – helyezd pici olajjal kikent hőálló tálba, majd rakd meg a töltelékkel. Fedd le a maradék ananászszeletekkel, a tetejét pedig kend meg 0,5 dl sovány tejföllel, majd hints rá reszelt parmezánból. Tedd az egészet az előmelegített, forró sütőbe és 20 perc alatt süsd készre, melegen fogyaszd.
Uzsonna: Ananász shake
Hozzávalók:
10 dkg ananász
0,5 dl 10%-os zsírtartalmú kávétejszín
1 dl víz
Elkészítés:
A megdarált ananászt keverd össze 1 dl vízzel (elektromos habverővel vagy turmixgéppel). Fél órára tedd fagyasztóba, majd fagyott állapotában habverővel újra verd fel, közben add hozzá a kávétejszínt.
Vacsora: Hawai „kenyér-pizza”
Hozzávalók:
5 dkg szeletelt ananász (2 vékony szelet)
5 dkg selyemsonka
5 dkg szeletelt tökmagos kenyér (2 vékony szelet)
2 szelet light lapka sajt
ízlés szerint: pizzakrém
Elkészítés:
A kenyérszeleteket kend meg vékonyan pizza krémmel, helyezd ré a sonkát, a vékony ananászszeletet és a szeletelt sajtot. 2 percre tedd mikróba, amíg a sajt ráolvad.
MÁSODIK NAP
Hozzávalók:
1,5 kg tisztított ananász hús
3 darab kornspitz (magos kifli)
A fentieket oszd el 6 adagra és 1,5-2 óránként 1 adagnyit egyél meg belőle, az adagokhoz fél-fél darab korpás kiflit is fogyassz!
HARMADIK NAP
Reggeli: 2 dl tej, 1 db briós
Tízórai: 1 db alma, 1 kisebb burgonyás pogácsa
Ebéd: Ananászos pulykaragu, kókuszos kuszkusszal
Hozzávalók:
10 dkg kockázott pulykamell
15 dkg kockázott ananász (ha konzerv ananászod van otthon, akkor levét alaposan csepegtesd le!)
1 teáskanál olaj
2 púpozott evőkanál kuszkusz
1 teáskanál kókusz
só, őrölt fehér bors,
Elkészítés:
Először az ananászos pulykaragut készítsd el. A kockázott pulykamellet sózd, borsozd, és a kockázott ananásszal 1 teáskanál forró olajon – kisebb méretű serpenyőben – alaposan pirítsd át. Kevés vizet aláöntve kb. 15 perc alatt párold készre! Közben a kókuszos kuszkusznak is nekiállhatsz: 2-szeres mennyiségű lobogva forró vízzel öntsd le a kókusszal összekevert kuszkuszt, ízesítsd sóval, majd 10 percig pihentesd, főznöd nem kell!
Uzsonna: Ananász fondü
Hozzávalók:
10 dkg kockára vágott ananász
2 dkg narancsos keserű csoki
2 evőkanál víz
A keserű csokit aprítsd össze, tedd tálkába és a vizet ráöntve olvaszd fel mikróban. Az ananászkockákat villára szúrva a forró csokiban mártogatjuk.
Vacsora: Ananászos-mozzarellás jégsaláta korpás kiflivel
Hozzávalók:
20 dkg jégsaláta
5 dkg ananász
5 dkg mozzarella sajt
0,5 dl joghurt
0,5 dl light majonéz
ízlés szerint só, snidling
1 kicsi korpás kifli
Elkészítés:
Egy tálban keverd ki a joghurtból, majonézből, ízlés szerint sóval, aprított snidlinggel fűszerezett öntetet és add hozzá a falatnyi darabokra tépkedett salátát, valamint a juliennre (vékony, hosszú csíkokra) szeletelt ananászt. A mozzarella sajtot kockázd fel és tálaláskor szórd a saláta tetejére! Korpás kiflivel fogyaszd!