Április közepétől a piacokon, gyógynövényboltokban kapható a medvehagyma, pitypang, újhagyma, új fokhagyma, ruccola, madárbegy-, tölgyfa-, jég-, fejes-, lollo rosso, édeskömény, endívia saláták, a petrezselyem, zeller, kapor, tárkony, lestyán, menta, spenót, sóska. Számtalan finomabbnál finomabb tavaszi csemege! Változatos és rendszeres fogyasztásuk esetén ezek a zöldes, magas klorofill, C- és B-vitamin, folsav, béta-karotin tartalmú, és szinte az […]
Április közepétől a piacokon, gyógynövényboltokban kapható a medvehagyma, pitypang, újhagyma, új fokhagyma, ruccola, madárbegy-, tölgyfa-, jég-, fejes-, lollo rosso, édeskömény, endívia saláták, a petrezselyem, zeller, kapor, tárkony, lestyán, menta, spenót, sóska. Számtalan finomabbnál finomabb tavaszi csemege!
Változatos és rendszeres fogyasztásuk esetén ezek a zöldes, magas klorofill, C- és B-vitamin, folsav, béta-karotin tartalmú, és szinte az összes ásványi anyagot is magukban hordozó növények nagy szolgálatot tehetnek az egészségedért.
Félre tehát a multivitaminokkal! A tabletták és kapszulák helyett fogyassz naponta ezekből a csodás növényekből, mert így sokkal nagyobb mikrotápanyag-pótlást érsz el, hiszen jobban szívódnak fel, ezért hatásuk is jobban érvényesül. Az ehető virágokat – mint például az ibolyát, kamillát - elsősorban a tányér, az étel díszítésére használd!
Kinek ajánlott 3 napos étrendünk?
- A friss, „zöld ízekre” vágyó felnőtteknek, akik nem félnek, egy kis „legelészéstől”
- Egyetemistáknak, főiskolásoknak, érettségi előtt állóknak, akik sokat tanulnak, fáradékonyak, és szükségük van egy kis felfrissülésre
- 25-ös feletti BMI-értékkel rendelkezőknek, 2-5kg súlyfelesleggel küszködőknek
- Tömeg- és élsportolóknak, versenyek, nagyobb edzések után, az energia és az ásványi anyag pótlás céljából
- Azoknak, akik szívesebben eszik, mit „szedik” a vitaminokat, ásványi anyagokat
- Székrekedésben szenvedőknek, azzal a figyelmeztetéssel, hogy az intenzívebb zöldségfogyasztás mellett nem szabad semmilyen hashajtót szedni
Kinek nem ajánlott?
- Legyengült állapotú, műtét után lévő betegeknek, időseknek
- 18 év alatti gyerekeknek
- Várandósoknak, szoptatós anyukáknak
- Pollen-, és keresztallergiásoknak
- Gyomor-, bélrendszeri betegeknek
- Egyéb súlyos vagy gyógyszeresen kezelt betegeknek, csak dietetikusuk, orvosuk egyeztetése után
Tippek:
- Érdemes a medvehagymát megszagolgatni, mert könnyen összetéveszthető a hasonló gyöngyvirág levelével – az enyhe fokhagymaszag biztosíthat arról, hogy jótékony hatású növényről van szó.
- A pitypanglevelet csak virágzás előtt szabad szedni, és csak a friss levélhajtásokat használd fel – lehetőleg ne forgalmas utak mellől, hanem tiszta levegőjű helyről gyűjtsd a növényt
- A salátákhoz szükséges zöldeket mindig falatnyi darabokra tépkedd, ne vágd késsel!
- Ehető virágaink: ibolya, rózsaszirom, akácvirág, kamilla, százszorszép
Gazdagítsd szervezeted ásványi anyagokkal és fedezz fel új ízeket, különleges recepteket alábbi 3 napos programunkkal!
Gyakorlati tudnivalók a 3 napos kúrához:
A kúra akkor lesz igazán hatásos, ha minden nap elfogyasztasz 2 liter vizet is. Receptjeink 1 főre, tisztított mennyiséggel számolva készülnek.
ELSŐ NAP
Reggeli: Kefires lollo rosso saláta, 1 db sajtos korpás zsemle
Hozzávalók:
0, 5 dl kefir
10 dkg zöld lollo rosso saláta
10 dkg lila lollo rosso saláta
1 evőkanál sovány sajt krém
1 db korpás zsemle
ízlés szerint só, őrölt bors
Elkészítés:
A kefirt enyhén sózd, majd a falatnyi darabokra tépkedett salátával keverd össze. A sovány sajtkrémet kend a félbevágott korpás zsemlékre, és a salátával fogyaszd!
Tízórai: Pitypangos sárgarépalé
Hozzávalók:
1 maréknyi friss pitypanglevél
2 dl 100%-os sárgarépalé
1 dl víz
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan turmixold össze és frissen fogyaszd!
Ebéd: Spenótos lencse tojással
Hozzávalók:
20 dkg főtt /konzerv/ lencse
20 dkg, friss, tépkedett spenót levél
2 evőkanál fehérbor ecet
1 evőkanál mustár
1 dl víz
1 db főtt tojás kockákra vágva
ízlés szerint: őrölt bors, só, friss fokhagyma, kamillafejecske
Elkészítés:
A főtt /konzerv/lencsét összekeverjük az összetépkedett spenóttal, és az alábbi öntettel meglocsoljuk: 1 dl vízben az ecetet, mustárt, ízlés szerint őrölt borsot, friss fokhagymát apróra vágva, és sót, kikeverünk. Tálaláskor a kockára vágott tojással megszórva tálaljuk. Kamillával díszíthetjük. Jó étvágyat!
Uzsonna: 4 db After Eight csokoládé
Vacsora: Endíviás- újhagymás durum masni tészta
Hozzávalók:
8 dkg durum masni tészta
20 dkg endívia összetépkedve
10 dkg újhagyma vékonyra karikázva
1 kávéskanál olaj
2 evőkanál reszelt light trappista sajt
ízlés szerint: őrölt fehér bors, só, ibolya fej
Elkészítés:
A tésztát sós – forró vízben kifőzünk, majd leszűrjük, és a friss zöldségekkel, kevés olajjal összekeverjük. Majd ízesítjük őrölt fehér borssal, csipetnyi sóval. Tálaláskor a reszelt sajttal megszórjuk, ibolyával díszíthetjük. Jó étvágyat!
MÁSODIK NAP
Hozzávalók egész napra:
1 nagy fej jégsaláta
1 nagy csomag petrezselyemzöld
1 nagy csomag medvehagyma
10 dkg füstölt lazac
25 dkg pászka
3 evőkanál friss lime lé
2 evőkanál juharszirup
nagy marék színes százszorszép fejecske
Elkészítés:
A jégsalátát, petrezselyemzöldet, medvehagymát tépkedd egy salátástálba. Készíts öntetet a limeléből, juharszirupból, ízesítsd frissen őrölt rózsaborssal, majd vagdald a tálba a füstölt lazacot is. Alaposan keverd össze, ezután az öntettel jól meglocsolva keverd át. A nagy adag salátát oszd el 5 egyenlő adagra és a nap során ötször falatozz a salátából. Figyelem: ne sózd, mert a füstölt lazac egyébként is eléggé sós! Mivel itt a zöld szín dominál, tálaláskor díszítsd a tányérodat 2-3 db színes százszorszép fejecskével!
Reggeli: 1 adag saláta, 5 dkg pászka
Tízórai: 1 adag saláta, 5 dkg pászka
Ebéd: 1 adag saláta, 5 dkg pászka
Uzsonna: 1 adag saláta, 5 dkg pászka
Vacsora: 1 adag saláta, 5 dkg pászka
HARMADIK NAP
Reggeli: Rózsalekváros goffri tejjel
Hozzávalók:
2 dl tej
2 db készen kapható goffri
2 teáskanál rózsalekvár (jó helyette a csipkebogyó is)
Elkészítés:
A goffrikat a lekvárral megkenjük, hozzá a tejet pohárba töltve fogyasztjuk. Jó étvágyat!
Tízórai: Mentás-mézes tofu
Hozzávalók:
5 dkg villával szétnyomott szója túró
1 teáskanál méz
ízlés szerint: apróra vágott mentalevél, de legalább egy szárnyi
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük.
Ebéd: Sóska krém leves, kapros paraszt krumpli
Hozzávalók:
10 dkg friss sóska
1 csomag csirkekrém-leves
10 dkg főtt burgonya
20 dkg cukkini
1 db tojás
1 nagy csokor, friss kapor, apróra vágva
ízlés szerint: piros fűszerpaprika, só, akácvirág fűzér
Elkészítés:
A főtt burgonyát vágd kockára, és keverd össze reszelt cukkinivel. A tojást verd fel, ízesítsd vágott kaporral, őrölt borssal, pici sóval. Öntsd kiolajozott forró serpenyőbe, majd 5 perc alatt folyamatosan kevergetve süsd össze. Díszítheted egy fűzérnyi akácvirággal. Közben a csirkekrém levest fele mennyiségű forró vízzel készítsd fel 1 dl meleg vízzel, a sóskát turmixold össze és keverd a levessel, majd további 1 dl forró vízzel alaposan keverd át.
Uzsonna: Tárkonyos fekete csokoládé 2 dkg
Vacsora: Ruccolás- édesköményes barnarizs, csirkehússal
Hozzávalók:
20 dkg édeskömény
5 dkg ruccola
5 dkg barnarizs
10 dkg csirkemell
1 kávéskanál szezámolaj
ízlés szerint: só, frissen őrölt bors, rózsaszirom
Elkészítés:
A kockára vágott, kissé megsózott, borsozott csirkemellet a forró olajon alaposan pirítsd át. 20 dkg nyersen finomra vágott édesköményt és a ruccolát keverd össze a még forró, főtt barnarizzsel – a barna rizst főzés előtt 15 percre meleg vízbe kell áztatni, majd kétszeres mennyiségű sós vízben főzd készre. Tálaláskor szórd meg a pirított csirkemell-kockákkal. Színes rózsaszirmokkal díszítheted!