A brokkoli igazi multivitamin és multi-ásványianyag bomba: jelentős mennyiségű A-, C-, E- és B-vitamint tartalmaz, a benne lévő kalcium – a tejtermékeknél hatékonyabban – erősíti a csontozatot, így segítségével a csontritkulás tünetei is enyhülhetnek, megelőzhetők. Sok benne a magnézium és a kálium, béta-karotin tartalmánál fogva pedig jótékonyan hat a szemre, a bőrre és az idegrendszerre […]
A brokkoli igazi multivitamin és multi-ásványianyag bomba: jelentős mennyiségű A-, C-, E- és B-vitamint tartalmaz, a benne lévő kalcium – a tejtermékeknél hatékonyabban – erősíti a csontozatot, így segítségével a csontritkulás tünetei is enyhülhetnek, megelőzhetők. Sok benne a magnézium és a kálium, béta-karotin tartalmánál fogva pedig jótékonyan hat a szemre, a bőrre és az idegrendszerre is.
A benne lévő másodlagos növényi anyagoknak – más néven fitokemikáliáknak vagy bioaktív anyagoknak -, így az indolnak, a flavonnak és a méregtelenítő emzimek képzésében szerepet játszó glükozinolátnak köszönhetően mégis rákmegelőző hatása a leginkább említésre méltó. Nyomelemek közül nagyobb mennyiségben a vérképzésben szerepet játszó vas és a rákmegelőző, fertőzések ellen ható szelén található meg benne.
Jó, ha tudod:
- A brokkoli a kalciumszükséglet kielégítésére akár a tej helyett is fogyasztható.
- 20 dkg brokkoli fedezheti a napi C-vitamin szükségletet.
- Cukorbetegek az igen alacsony szénhidráttartalomnak köszönhetően szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatják.
- A szárban és a torzsában puffasztó hatású anyagok vannak, ezért ezeket nyersen nem érdemes fogyasztanod, ha érzékeny a gyomrod!
- Magas ballasztanyag-tartalmánál fogva igen tápláló, főzve könnyen emészthető, így diétád egyik szereplőjeként is jó választás lehet! De figyelem: ha sokáig főzöd, nemcsak kellemesen csípős, jellegzetes ízéből, de hatóanyagaiból is jelentősen veszít!
Top 3 hatás:
– számos hatóanyaga révén segít a káros szabad gyökök hatástalanításában
– erősíti az immunrendszert
– enyhítheti a rosszkedvet is
Receptajánlatunk: tejsodóban sült brokkoli
Hozzávalók:
• fűszerek
• 1 dl tej
• 6 db tojás
• 3 evőkanál finomliszt
• 10 dkg sovány reszelt sajt
• 50 dkg gomba
• 50 dkg brokkoli
Elkészítés:
Vékonyan kenj ki vajjal egy másfél literes hőálló tálat. Egy másik edényben rázd össze kissé a brokkolit a gombával és a reszelt sajttal, majd öntsd a tálba. Az öntet következik: keverd össze a tojásokat a tejjel, a fűszerekkel, valamint a liszttel. Végezetül öntsd a zöldségek tetejére. Kb. 40 percig sütögesd 180 fokos sütőben. Akkor kész, ha a közepébe szúrt villára már nem ragad semmi. 5-10 perc pihentetés után érdemes tálalni.