Miért érdemes spárgát fogyasztanod? 100 grammban 17 kalória, 2 gr fehérje, 0,2 gr zsír, 1,8 gr szénhidrát és 2 gr rost van magas az emészthető rosttartalma gazdag ásványi anyagokban (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium, molibdén), nyomelemekben és vitaminokban ( pl: A-, K-, E-, B vitamin csoport nagy része, folsav) jótékony hatású a hasnyálmirigyre, […]
Miért érdemes spárgát fogyasztanod?
- 100 grammban 17 kalória, 2 gr fehérje, 0,2 gr zsír, 1,8 gr szénhidrát és 2 gr rost van
- magas az emészthető rosttartalma
- gazdag ásványi anyagokban (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium, molibdén), nyomelemekben és vitaminokban ( pl: A-, K-, E-, B vitamin csoport nagy része, folsav)
- jótékony hatású a hasnyálmirigyre, prosztatára, szívre, májra, lépre és segít tüdőödéma esetén
- enyhén víz- és hashajtó hatású, amely segíthet reuma és köszvény esetén
- szexuális étvágygerjesztő
Milyet vásárolj?
- A világos színűek közül, a fehér színű a legfrissebb és kb. kisujjnyi vastagságú. Az alsó részén, a vágásnál azt is meg tudod nézni, hogy mennyire szikkadt. Figyelj arra is, hogy a növény egyenes legyen és zárt fejű.
Hogyan készítheted el?
- A spárga alsó, kissé fás részét vágd le 2-3 cm hosszan. Hántsd le a szárról az 1-2 mm vastag külső, keményebb „héját” is (a növény vastagabb végétől a fej felé haladva), mert főzés után keserű lehet a belőle készült étel.
- Válogasd szét a spárga szálakat.
- A vékonyabb szárakból bacon szalonnába göngyölt, guszta köretet, vagy levest ajánlott készíteni.
- A szép, egyenes, vastagabb szárú spárgákból 5-6 szálból álló csomagokat köss (cérnával). A spárga csomagokat bő, gyengén sózott és enyhén cukrozott, forrásban lévő vízbe tesszük fel főni. Éppen csak lassan gyöngyöző (mint a húsleves) vízben főzzük, maximum 10-15 percig.
Kinek ajánlott?
- Ha szeretnél pár kilótól megszabadulni (zsírszegényen elkészítve)
- alacsony szénhidrát tartalma miatt ajánlott cukorbetegeknek is
- akik változatos ízvilágra vágynak
- köszvényben és reumában szenvedő betegeknek
- az egészséges étrend híveinek
Kinek nem ajánlott?
- aki vízhajtót szed
- akinek rendszeres hasmenése van
Az alábbi 3 napos programmal megszabadulhatsz a szervezetedben feleslegesen megkötött víztől.
Első nap
Reggeli: Spárgás habart tojás, korpás zsemle
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
2 db tojás
20 dkg spárga
1 teáskanál olaj
1 db korpás zsemle
só, citromlé, pici cukor – ízlés szerint
Elkészítés:
5-6 spárgaszálat köss csomagokba és tedd fel főni bő, gyengén sózott és enyhén cukrozott, forrásban lévő vízbe. Éppen csak lassan gyöngyöző vízben főzd maximum 10-15 percig. Lecsepegtetés után, darabold fel a spárgát, pirítsd át forró olajon és fűszerezd sóval ízlés szerint. Üsd rá a tojásokat és 2 perc alatt folyamatosan kevergetve süsd össze a hozzávalókat. A korpás zsemlével frissen fogyaszd!
Tízórai: 2 db őszibarack
Ebéd: Spárgafőzelék, 1 db főtt tojás
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 dl 3%-os Milli főzőkrém,
1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
250 gr friss spárga
só, citromlé, pici cukor – ízlés szerint
1 db főtt tojás
Elkészítés:
A főzelékhez kockázd fel a spárgát, a darabokat tedd főzőedénybe úgy, hogy a víz ellepje őket és fűszerezd sóval, citromlével, pici cukorral ízlés szerint. Főzd készre a darabkákat kb. 20 perc alatt. Utána habard be őket főzőkrémben elkevert teljes kiőrlésű liszttel. 1 db főtt tojással, melegen fogyaszd. A főtt tojáshoz tedd fel a hideg vizet főni és a forrástól számított (tetszés szerint) kb. 3 -10 percig főzd meg. Szedd le a héját és melegen fogyaszd.
Uzsonna: 1 Solero jégkrém
Vacsora: Tavaszi barnarizses hús
Hozzávalók( 1 főre számított, tisztított mennyiség)
15 dkg pulykamell filé
1 kávékanál olaj
15 dkg mirelit zöldborsó
15 dkg karikázott bébi karotta
5 dkg barna rizs (a barna rizst főzés előtt 15 percre meleg vízbe kell áztatni és lecsöpögtetve lehet a recept szerint elkészíteni)
só, aprított petrezselyem zöld – ízlés szerint
Elkészítés:
A pulykamell filét kockázd fel és forró olajon serpenyőben pirítsd át. Keverd át a zöldborsóval, bébi karottával, barna rizzsel és a rizs mennyiségéhez mérve öntsd fel dupla mennyiségű vízzel. Ízesítsd sóval, aprított petrezselyem zölddel. Fedő alatt, kb. 25 perc alatt, gyakran átkeverve főzd puhára. Melegen fogyaszd.
Második nap:
Hozzávalók (1 főre, 1 napra számított és tisztított mennyiség)
1 kg spárga a fent leírt módon megfőzve
6 db 150 gr-os 0 %-s zsírtartalmú natúr joghurt
12 db kukoricás abonett
frissen facsart citrom- vagy limelé, só és pici cukor – ízlés szerint
Elkészítés:
Minden joghurtot étkezés előtt fűszerezz frissen facsart citrom- vagy limelével, sóval, pici cukorral ízlés szerint. A spárgát oszd 6 részre, kösd össze madzaggal és a fent leírt módon főzd meg. 1,5 –2 óránként egyél meg belőle 1 adagnyit.
Egy adag:
2 db kukoricás abonett, 1 csomag főtt spárga (hidegen vagy melegen) ízesített joghurtba mártogatva, 1 nagy pohár víz.
Harmadik nap:
Reggeli: Kalács, tejjel
Hozzávalók (1 főre számított és tisztított mennyiség)
2 vékony szelet kalács( 6-8 dkg)
2, 5 dl tej
Tízórai: 2 dl 100%-s rózsaszín grapefruit lé
Ebéd: Rakott spárga
Hozzávalók (1 főre számított és tisztított mennyiség)
30 dkg, előfőzött spárga
15 dkg sovány pulyka darált hús,
5 dkg, sós vízben előfőzött és kinyomkodott búzapehely
1 db tojás
2 dl 3%-s Milli főzőkrém
só, citromlé, pici cukor, őrölt bors, piros paprika – ízlés szerint
Elkészítés:
A rakott spárgához melegítsd elő a sütőt. 5-6 szál spárgát köss csomagokba és tedd fel főni enyhén sózott ,cukrozott, forrásban lévő vízbe. Lassan gyöngyöző vízben főzd maximum 10 percig. Lecsepegtetés után, tedd a spárga felét, pici olajjal kikent hőálló tálba, és kend meg húsos búzapehely keverékkel. Így készítsd a búzapelyhes keveréket: A sovány darált húst keverd be 10 percig sós vízben előfőzött kinyomkodott búzapehellyel, 1 db tojással és ízlés szerint sóval, őrölt borssal. A spárgára rakott keverék tetejét kend meg 1 dl főzőkrémmel, majd fedd le a maradék spárgaszálakkal. Újra kend meg főzőkrémmel, szórd meg piros paprikával, és előmelegített, forró sütőben 30 perc alatt süsd készre. Melegen fogyaszd.
Uzsonna: 2 db kakaós Jó Reggelt keksz
Vacsora: Baconos virslis spárga csomagok, graham pirítóssal
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
18 db friss spárga szál
3 szelet bacon szalonna 1 dl kefir
3 db Sajtli
2 szelet graham kenyér, szárazon, enyhén megpirítva
só, citromlé, pici cukor – ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt melegítsd be. A spárgaszálakból készíts 6-os csomagokat, úgy, hogy a középre 1 – 1 vékony Sajtli kerüljön. Kötözd össze és bő, gyengén sózott és enyhén cukrozott, forrásban lévő vízben tedd fel főni maximum éppen csak lassan gyöngyöző vízbe 5 percig. Utána csavard őket 1-1 szelet baconba és előmelegített, forró sütőben (vagy grill rácson) pirítsd meg a darabokat. Forrón, pirítóssal együtt fogyaszd.
A kúra akkor hatásos igazán, ha az ételek mellé minden nap két liter vizet is elfogyasztasz!
Tudtad?
– Mivel a nyers spárga kipréselt leve vértisztító hatású, vásárolj egy speciális spárga – zeller italt, és igyál belőle minden nap 1 dl-t egy héten keresztül.
– A spárgából főleg Ásotthalmon és Öttömös környékén termesztenek sokat. Ezen a vidéken a spárgaszezont, spárgafesztivállal zárják, ahol spárgából készített, finom ételeket lehet kóstolgatni.
– A spárgát népies nevén csirágnak hívják.