Főoldal > DIÉTA > 4+1 nyomós ok, amiért fogyassz több spárgát

4+1 nyomós ok, amiért fogyassz több spárgát

anyagcserediétaegészségemésztésétkezésrostspárgavitaminzöldség
0

Írta:

  A spárga az egyik legkorábbi tavaszi zöldség, amely kiválóan feltölti vitaminnal és ásványi anyaggal télen lemerült szervezetünket. Célszerű

A spárga az egyik legkorábbi tavaszi zöldség, amely kiválóan feltölti vitaminnal és ásványi anyaggal télen lemerült szervezetünket. Célszerű zöld változatát részesíteni előnyben, amely tápérték szempontjából jóval értékesebb, mint a fehér. A zöld klorofilban ugyanis rengeteg C-vitamin és karotin rejlik. Fogyókúra alatt is bátran fogyaszthatjuk, hiszen rendkívül alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma. A szezonális finomságot ráadásul számtalan módon felhasználhatjuk: levesbe, salátába, köretként, de akár tésztához is. Használjuk ki rövid ideig tartó szezonját, hogy élvezhessük alábbi jótékony hatásait!

Tele van értékes tápanyagokkal

A spárga egy természetes multivitamin, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Leginkább A-, C-, K- vitaminban, vasban, cinkben és káliumban bővelkedik, de E-vitamin, folsav,  kalcium és szelén tartalma is kimagasló. Olyannyira, hogy egy adag spárga fedezi például napi ajánlott E-vitamin-szükségletünket. B-vitaminjai gondoskodnak idegrendszerünk egészségéről és anyagcserénk megfelelő működéséről, míg a benne található K-vitamin csontjaink erősségéről. Ha a spárgát olíva- vagy kókuszolajban készítjük el, azáltal segítjük a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. A cink pedig nemcsak remek immunerősítő, de serkenti az agyműködést, illetve a bőrhibákat is orvosolja. Bőséges káliumtartalma által védi az izmainkat a leépüléstől és csökkenti a vérnyomást.

Kiválóan telít

Miközben alig tartalmaz kalóriát, magas rost- és víztartalma által sokáig jóllakottságérzetet biztosít. Ennek a nagyszerű tulajdonságának a legszigorúbb fogyókúra alatt, de csupán egészséges étrend kialakításakor is, nagy hasznát vehetjük. Lazaccal párosítva kímélő és fenséges csemege lehet.

Gondoskodik az egészséges emésztésről

Magas rosttartalma miatt bélrendszerünk őre is, a benne található inulin pedig tápanyagul szolgál a jótékony baktériumok számára. A javasolt napi 25-35 g rostbevitel egy részét érdemes tehát spárgából fedezni.

Méregtelenít

A spárga kiváló vízhajtó, így bár fogyasztásával gyakrabban kell majd látogatnunk a mosdót, de mindez azt is jelenti, hogy egészségesen tartja a vesénket, illetve eltávolítja az extra sót és a méreganyagokat a szervezetünkből. Húgyúti fertőzések és vesekő ellen is igen hatásos e tulajdonságának köszönhetően.

Biztosítja az egészséges babavárást

Magas folsavtartalma miatt fogyasztása kismamáknak különösen ajánlott. Segít ugyanis megelőzni a szülési rendellenességek kialakulását, emiatt tanácsos már a várandóság korai szakaszában, de akár előtte is rendszeresen fogyasztani a spárgát. Bár a terhes vitaminok tartalmaznak folsavat, célszerű táplálékokból, természetes módon is fedezni ennek az ásványi anyagnak a bevitelét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X