A főzni való tökfélék – mint a cukkini, spárgatök és patiszon – többféle színben és alakban kaphatók. Alacsony az energiatartalmuk, 100 gramm zöldségben átlagosan 30 kalória, 1,1 – 1, 5 g fehérje, kevés zsír és 5-6,5 gramm szénhidrát van. Relatíve jelentős a C-vitamin és a ß-karotin tartalmuk is, amelyek fontos antioxidáns-források a szervezet számára. Az […]
A főzni való tökfélék – mint a cukkini, spárgatök és patiszon – többféle színben és alakban kaphatók. Alacsony az energiatartalmuk, 100 gramm zöldségben átlagosan 30 kalória, 1,1 – 1, 5 g fehérje, kevés zsír és 5-6,5 gramm szénhidrát van. Relatíve jelentős a C-vitamin és a ß-karotin tartalmuk is, amelyek fontos antioxidáns-források a szervezet számára. Az ún. olajtök magjából értékes olaj préselhető, amely nem csak a prosztata betegségekre van jótékony hatással, de főzéshez is használható! Az olajtöknek magas az E-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin és szelén tartalma. A benne lévő telítetlen zsírsav mennyisége segíti a szervezet szellemi-testi terhelhetőségét, csökkenti a szív- és érrendszerei betegségek kialakulásának kockázatát. Hazánkban az Őrség területén foglalkoznak olajpréseléssel, de a növekvő igény miatt, egyre több biogazdaság is termel tökmagolajat.
Milyen növényt vásároljunk?
- Frisset, azaz olyat, amelynek kemény a héja. Figyelj arra is, hogy ne legyenek sárgás foltok a zöldségen, és a növény két vége ne legyen rothadt. Kívül legyen kemény, mert ha puha, akkor belül üres lehet.
- Ha túl kemény a héja, akkor lehet, hogy öreg a zöldség.
- Főzőtököt gyalulva is vehetsz a piacon, de figyelj arra, hogy ne legyenek benne vastag, sötét, sárga színű szálak, mert azok kemények lehetnek.
Hogyan tisztítsd őket?
- Ha nem azonnal készítesz belőlük ételt, akkor a tökfélék 3-5 napig is elállnak a hűtő zöldséges rekeszében.
- Tisztítás előtt alaposan mosd meg őket, a nagyobb darabokat vágd félbe, és hámozd meg zöldséghámozóval.
Mire figyelj?
- Ha késsel tisztítod a zöldségeket, légy óvatos: a vizes zöldségen könnyen megcsúszhat a kés foka!
- Ha a magok picikék és puhák, mint az uborkáé, akkor nyugodtan felhasználhatod őket például egy finom töklecsóhoz.
Kinek ajánlott?
- testsúlycsökkentőknek
- alacsony szénhidrát tartalma miatt cukorbetegeknek
- azoknak, akik változatosságra vágynak
- sportolóknak
- az egészséges étrend híveinek
- epebetegeknek, mert – mag és héj nélkül – puffadás nélkül meg tudják emészteni őket
- akik könnyű ételekre vágynak
Kinek nem ajánlott?
- aki allergiás rá, bár a tökfélék esetében ez igen ritka
Az alábbi 3 napos programmal alacsony energiatartalmú és relatív jelentős mennyiségű vitamin- és ásványi anyagot tartalmazó zöldségételekkel segítheted a szervezetedet. Ne feledd, hogy a kúra akkor hatásos igazán, ha naponta két liter vizet is elfogyasztasz az ételek mellé! Receptjeink 1 főre számított, tisztított mennyiségre vonatkoznak.
Első nap
Reggeli: Tej, kapros vajkrémes magvas kenyér, retekkel
Hozzávalók:
- 10 dkg magvas kenyér
- 2 dl, 1,5 % zsírtartalmú tej
- 5 dkg kapros vajkrém
- 15 dkg retek
Elkészítés:
A kenyérszeleteket kend meg vajkrémmel. Retekkel és tejjel fogyaszd őket!
Tízórai: 20 dkg sárgadinnye
Ebéd: Rakott cukkini
Hozzávalók:
- 30 dkg cukkini
- 2 x 1 teáskanál olaj
- 10 dkg sovány darált hús
- 50 gr apróra kockázott mozarella sajt
- 5 dkg zabpehely
- só, kapor
- 0, 5 dl sovány tejföl
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt. Először a tölteléket készítsd el: keverd be a sovány darált húst a kockára vágott mozarella sajttal, a sós vízben előfőzött (főzési idő kb. 10 perc) és kinyomkodott zabpehellyel, ízlés szerint sóval, kaporral. Ha kész, tedd félre.
A cukkinit héjastól hosszában szeleteld fel, és sózd meg kicsit. Hirtelen pirítsd át a szeletek mindkét oldalát forró olajon kb.1-1 perc alatt. Tedd a cukkini szeleteket (2-3 szelet kivételével) pici olajjal kikent, hőálló tálba, és rakd meg őket töltelékkel. Ha kész, fedd le a maradék cukkini szeletekkel, és kend meg a tetejét 0, 5 dl sovány tejföllel. Tedd be az előmelegített, forró sütőbe, és süsd 30 percig. Melegen tálald.
Uzsonna: 1 db light Túró Ice jégkrém
Vacsora: Kapros tök-krémleves, sajtos kifli karikákkal
Hozzávalók:
- 1 kávéskanál vaj
- 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
- 0, 5 dl 3%-s főzőkrém
- 1 evőkanál aprított kapor
- só, őrölt fehér bors
- 30 dkg főzőtök
- 1 db korpás kifli
- 1 evőkanál reszelt light sajt
Elkészítés:
Forró vajon párold meg (1-2 perc alatt) a finomra reszelt tököt, és adj hozzá lisztet, kaprot. Öntsd fel 3,5 dl vízzel, sózd meg, és forrald fel. A 0, 5 dl főzőkrémet keverd simára, add hozzá a forró leveshez, forrald fel és kész. Mixerrel pürésítsd. Karikázd fel a kiflit, szórd meg reszelt sajttal, és rakd 1-2 percre a mikrohullámú sütőbe. Utána tedd tálkába őket, és merd rá a forró levest. Melegen tálald.
Második nap
Patiszonos lecsó
Hozzávalók:
- 3 db korpás zsemle
- 1 teáskanál olaj
- 10 dkg vöröshagyma
- 30 dkg paradicsom
- 1 kg paprika
- 50 dkg patisszon
- só, őrölt bors, erős paprika, fűszerpaprika – ízlés szerint
Elkészítés:
Dinszteld meg a szeletelt hagymát a forró olajon. Add hozzá a felszeletelt paradicsomot és a paprikát. Fűszerezd sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, erős paprikával, és öntsd fel kevés vízzel. Fedd le, és párold húsz percig. A patiszont vágd metéltre, és add hozzá a lecsóhoz. Párold még további 15 percig.
Ha kész, oszd el 6 adagra, és egyél meg belőle 1,5 –2 óránként 1 adagnyit, fél-fél korpás zsemlével!
Harmadik nap
Reggeli: Tejes kávé, fonott kalács
Hozzávalók:
- 2 dl 1,5 %-os tej
- 0, 5 dl kávé
- 1 dkg cukor
- 5 dkg fonott kalács
- 2 dkg emelt gyümölcs tartalmú sárgabarack lekvár
Elkészítés:
Kend meg a kalács szeleteit lekvárral. Fogyassz mellé hideg vagy meleg tejet, esetleg keverj hozzá kávét és pici cukrot – ízlés szerint.
Tízórai: 2 dl 100%-s ananászlé, 1 dl vízzel hígítva
Ebéd: töltött tök
Hozzávalók:
- 0, 5 kg-s bébitök
- 10 dkg sovány darált hús
- 1 db tojás
- 1 db tejbe áztatott, kinyomkodott korpás zsemle
- só, reszelt vöröshagyma, kapor
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál olaj
Elkészítés:
A sütőt elő kell melegíteni. A tököt vágd ketté, tisztítsd meg, kapard ki a belsejét, és forró, lobogó, sós vízben főzd kb. 5 percig. Utána hűtsd le. A következő lépésként készítsd el a tölteléket: a sovány darált húst keverd be tojással, a tejbe áztatott, kinyomkodott korpás zsemlével, a kockázott tök belsővel, ízlés szerint sóval, reszelt vöröshagymával és kaporral. A masszát töltsd a tökbe. Ízesítsd 1 dl kapros tejföllel, majd tedd be kiolajozott tűzálló tálban az előmelegített sütőbe. Fedd le, és 30 perc alatt süsd készre. Forrón tálald.
Uzsonna: Mákos-tökös zabpehely
Hozzávalók:
- 10 dkg finomra reszelt tök
- 1 evőkanál darált mák
- 1 evőkanál zabpehely
- 1 dl natúr joghurt
- 1 evőkanál méz
Elkészítés:
Párold a tököt 2 percig a mikrohullámú sütőben, majd várd meg, amíg kihűl. Keverd össze a többi hozzávalóval és hagyd állni 15 percig. Utána már fogyaszthatod is.
Vacsora: Grillezett cukkini, tojáslepénnyel
Hozzávalók:
- 30 dkg tök
- só, őrölt bors, kapor
- fél lime leve
- 2 x 1 teáskanál olaj
- 2 db tojás
- 2 evőkanál tej
- 1 teáskanál durum liszt
Elkészítés:
A grillezett cukkinihez a cukkinit szeleteld fel fél centiméteres szeletekre. Ízlés szerint sózd meg, szórd meg apróra vágott kaporral, és locsold meg fél lime levével. Csepegtesd le a cukkini szeleteket, és fektesd őket vékonyan beolajozott forró grillrácsra, vagy süsd át mindkét oldalukat 2-2 perc alatt a forró serpenyőben.
A tojáslepényt így készítsd el: add hozzá a tejet és a durum lisztet a habosra kevert tojásokhoz, és ízesítsd sóval, borssal. Forró, picit olajos serpenyőben süsd készre mindkét oldalát 2 –2 perc alatt. A forró tojáslepényt a grillezett cukkinihez fogyaszd! Jó étvágyat!
Tudtad?
– A főzőtök virágja is ehető? Készítheted rántva vagy töltve is.
– A patisszont alakja miatt csillagtöknek is nevezik.